Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdesperowana kobieta

Jest ktoś tu z PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI PRACY???

Polecane posty

chciałabym zadać jedno pytanie.

jaki procet miesięcznej wypłaty pracodawca może potrącić pracownikowi z tytułu spłaty niedoboru? dziś dostałam wypłatę 400 zł (przypuszczam że potrącono 800 zł) nie mam za co przeżyć tego miesiąca, mam dzieci i męża na utrzymaniu. gdzie mam zgłosić naruszenie prawa pracownika?? mial ktoś tak?? poradźcie. jestem załamana:(

dodam że nikt mnie nie pytał czy wyrażam zgodę na potracenie z tytułu spłaty niedoboru, nic nie podpisywałam żadnego oświadczenia. pomóżcie, czy oni mają takie prawo do potrącenia więcej niż połowy wypłaty??

miał ktoś tak?

ale z tego co wiem trzeba ujawnić swoja tożsamość dzwoniac do pip ;(

widziałam już ten link, ale dzięki za dobre chęci :( co radzicie zrobić?

Gość Fajka
amant.... na pewno nie wszech czasów... o litości..... człowieku lepiej zamilcz...

problem w tym że jest nas więcej:( i jest coraz gorzej:( coraz większe manka wychodzą:( jestem pewna że żadna z nas nie wynosi nic do domu:( bo na taką sume to trzebaby było workami codziennie towar wynosić do domu:(

u nas ciężko w mieście z pracą, a jak ktoś ma gdzie pracować to się trzyma jej jak wesz ogona :(

zdesperowana - ło! to jak jest was więcej, to tym lepiej. bijcie na alarm i udupcie faceta - bo albo sam towar wynosi, a straty nalicza wam, albo jest to wieeeelki przekręt. jesli się postaracie, to wywalczycie sporo :) nie bać się!

jakoś nie moge żadnej przekonac, już dawno chciałam ale ona się nie dają, wola płacić i harować jak dziekie osły i siedzą cicho puki mają za co żyć

jestem pewna że księgowe kradną, a my płacimy po 1200 zł manka

wiem że nie wiele sama mogę bo tu trzeba jedności i rozgłosutakiego by ktoś zaczął się tym interesować

tak duża siec sklepów państwowych

Gość kiedy kiedy co co co
za dużo wam potrącili , minimalna płaca musi zostać przy potrąceniu należności na rzecz pracodawcy tak jest w kodeksie pracy ( teraz zajrzałem , ekspertem nie jestem więc to moja opinia :) )

wiem że jak zaczne z nimi zadzierać to i tak wszystko przeciw mnie sie odwróci, bo zawsze znajdą jakies wytłumaczenie, jakieś fałszywe papiery, raporty

Gość Furo
Co to za "niedobór" ? Zgodnie z Art. 87 Kodeksu pracy wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości: 1) minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne, 2) 75% wynagrodzenia określonego w pkt 1 - przy potrącaniu zaliczek pieniężnych udzielonych pracownikowi, 3) 90% wynagrodzenia określonego w pkt 1 - przy potrącaniu kar pieniężnych przewidzianych w art. 108. Wszelkie nieprawidłowości dotyczące uprawnień pracowniczych zgłasza się w Państwowej Inspekcji Pracy. Poszukaj właściwego inspektoratu: http://www.pip.gov.pl/html/pl/html/06000000.htm

zrobię wszystko by nas udupić zwykłaych szarych ludzi co wstają niczym świt o 4 by na 5 do pracy zdażyć i charują na chleb za marne grosze, a oni rozpychają się naszą biedą, domy se buduja, samochody kupują :( mam dość piszę serio