Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BHCG-POMOCY

WYNIK BHCG - ZA MALY PRZYROST-POMOCY

Polecane posty

Gość BHCG-POMOCY

WITAM , JESTEM PRAWDOPODOBNIE W 5 TYG CIAZY. POND TYDZIEN TEMU ZROBILMA BADANIA BHCG I WYSZLY WYNIK 79,8 U/l NORMY TO 3 TYDZ 5.8-71.2 U/l 4 TYDZ 9.5-750 U/l 5 TYDZ 217-7138 U/l 6 TYDZ 3697-163563 TYDZIEN PO ZROBILMA KOLEJNE BADANIA ALE W INNYM LABOLATORIUM GDZIE PRZELICZNIK BYL W JEDNOSTKACH NIE U/l tylko mlU/ml wynik wyszedl duzo duzo wyzszy BO 2254 DENERWUJE SIE BO NORMY SA JUZ ZUPELNIE INNE 1-2 TYDZ 16-158 2-3 TYDZ 101-1879 3-4 TYDZ 1110-3150 4-5 TYDZ 23100-151600 ITD I WYNIK 2254 to normy na 3-4 tydzien a w poprzednim badaniu tydzien wczesniej tez wynik byl na poziomie 4 tygodnia. JAKA JEST ROZNICA W TYCH JEDNOSTKACH?? U/l a mlU/ml - czy moja ciaza jest nieprawidlowa?? czy to oznacza ze nie ma przyrostu BHCG czy moze ten przyrost jest duzy??

W pierwszym labo są podane normy dla ciąży liczonej od 1 dnia ostatniej miesiączki.Byłaś w 4 tygodniu ciąży (2 tygodnie od zapłodnienia)Wszystko się zgadza. w drugim laboratorium normy są podane od zapłodnienia i wskazują na 3-4 tydzień ciąży.Przyrost prawidłowy, głowa do góry.

3-4 tydzień ciąży od zapłodnienia to inaczej byłby 5-6 tydzień ciaży od daty ostatniej miesiączki (gdyby przeliczyć na normy z pierwszego labo i pierwszej bety)

Gość rrewtradawetw
ngLka ......mam prośbe do Ciebie....iz mój okres nawet nie pamiętamkiedy był, a wyniki beta wykazałay 32546 cos takiego , jaki to tydzień ale od zapłodnienia, bo od okresu to miałam go w pazdzierniku....

Jednostki są ważne. przepisz CAŁĄ treść wyniku bo bez tego nie można zupełnie nic powiedzieć. To jakby podać coś w gramach, dekagramach lub kilogramach i teraz każ zgadywać ;)Taką jednostką jest np mIU/mLPodaj też normy, będziesz miała na wyniku.

Gość ffffffffffffffffarehsbyt
a czy może być za duży przyrost beta ??/ naprzykład jestem w 4 tygodniu ciązy a wynik jest o 3 tygodni za duży??????????

Nie. dzięki badaniu bHCG da się ustalić +/- datę poczęcia - czyi konkretny tydzień ciąży. Jeśli wg wyniku Twoja ciąża jest starsza o kilka tygodni aż to... jeśli nie spodziewasz się bliźniąt (wtedy beta jest większa) - to do poczęcia doszło wcześniej.

Gość fffffffffffrthstghn
he he tylko zastanawiam sie jak to mozliwe? lekarz mi wyliczył 3-4 tygodniawa plus 2 tyg czyli 5 tydzień...a beta 7-8 tygodniowa??? zreszta jak byłam u ginekologa dnia 10 grudnia to nic nie było widac na usg, ajak poszłam 27 grudnia to juz było widać ,i wyliczył że zapłodnienie było między 7 a 10 grudnia.....tak było współzycie, ale ja jestem bardziej przekonana że zaszłam w ciąże między 25 listopada a 2 drudnia, po tygodniu test i pozytywny....juz wtedy był...wiem. wiem ze może się czepiam ale bardzo mi zalezy zby sie dowiedziec kiedy zaszłam w ciąze:) itak jest PANI KOCHANA źe odpowiada mi takiej marudzie he he

Gość fffffffffffrthstghn
tymbardziej że robiłam kiedys w tej klinice badania , to pomylili moje wyniki z osoba inna, jest pani ginekologiem z tego co widze, więc napewno wolała bym wierzyć lekarzowi co widzi na usg niz wynikom które oblicza komputer.....tymbardziej dla czego normy beta sa podanne wszędzie innaczej?????:) ale jestem ciekawska;p

To jest tak - test ciążowy nie kłamał a każdy zarodek rozwija się inaczej. Równie dobrze lewkarz mógł się pomylić. przeanalizuj na spokojnie jeszcze raz.Napisz mi proszę:1.Kiedy byłaś u ginekologa2. Co dokładnie powiedział3. Czy wyraźnie zaznaczył, że 5 tygodni od daty ostatniej miesiączki (bo może miał na myśli wiek dziecka = 5 tygodni, czyli od zapłodnienia?)4. kiedy była ostatnia miesiączka5. kiedy był wynik bety6. kiedy był dodatni testto pomoże uporządkować bo to co napisałaś - jest dla mnie nie do ogarnięcia jeśli nie znam dat.

Normy są inne bo w każdym laboratorium są podane inne normy.Lekarz może się pomylić i laboratorium może się pomylić. Możesz wykonać badanie ponownie.

Miało być:W każdym laboratorium są inne normy, bo każde labo ma inaczej wyskalowany aparat.

Gość fffffffffffrthstghn
może się rozpędziłam :) ostatni prawdziwy okres po braniu tabletek duphaston miałam 25 września, potem w pazdzierniku plamienia, listopad brak czego kolwiek, prócz współzycia które było bez zabezpieczenia, miedzy 24 listopada a2 grudnia gdzie czułam że zajde w ciąze, zrobiłam testy 10, 11 grudnia wyszły pozytywnie odrazu pojechałam do ginekologa żeby zbadał mnie i powiedział kiedy zaszłam , nic nie zobaczył tylko endometrium , powiedział że jescze nic nie widać, umówił mnie na 27 grudnia oczywiście o ile nie wystapi okres, żeby zobaczyć czy jest to ciąża, więc gdy by wedłóg wyliczen beta które robiłam 28.12.2007 okazało sie prawdziwe to mysle że tego 10 grudnia juz by siła żeczy zobaczył ciaże:) wynik beta to 32756mIU/ml według wyników które mam załączone wychodzi to ciąża 7tyg---3 697-163 00, 8tyg-----32 062-149 571 a więc jest sprzeczne temu jak wyliczył lekarz:( a lekaz wyliczył i zapytał czy wspólzyłam między 7 a 10 grudnia, wszystko sie zgadza bo współzyłam też... i teraz jak ogladam zdjecie z usg które mi dał to raczej wygląda to na ciaże 4-5 tygodniową bo jak porównyłałam w necie z 8 tygodniowa to by moja była zdecydowanie za mała:) Przepraszam za zawracanie głowy , ale te wyniki beta mnie zgubiły, wyniki sama sobie poszłam zrobić to nie było zleenie od lekarza. TERAZ juz nie wiem w jakim tygodniu ciazy jestem:( stąd ta moja ciekawosć:) ale jeszcze raz z góry baaaaaaardzo dzięnkuje za wpisy, chociaz wole żeby to lekaz miał racje

Gość fffffffffffrthstghn
brałam duphaston od dnia 16 cyklu przez 10 dni , iż miesiączki miałam bardzo nie regularne czasami cykle nawet były 75 dniowe, czasem 45 dniowe , ale nigdy nie mniej niz 35 dni.

Testy z 10 i 11 grudnia nie kłamały. Już byłaś w ciąży.Ja na USG poszłam po 2 tygodniach od zapłodnienia. Pęcherzyk miał 2,5 mm - lekarz ledwie go znalazł. Dzień wcześniej prawdopodobnie nic by jeszcze nie było widać.2 tygodnie od zapłodnienia czyli koniec 4-go a początek 5-go tygodnia ciąży liczonej od daty ostatniej miesiączki. Pisałam już że różnie zarodek się rozwija. U mnie po miesiącu od daty ostatniej miesiączki - pęcherzyk miał 6,0 mm i nie było jeszcze widac zarodka - za to u mojej siostry dokładnie na tym samym etapie ciąży - pęcherzyk miał około 2-3 mm więcej i zarodek miał już 2,5 mm.Możesz spokojnie przyjąć, że zaszłaś w ciążę ze stosunków między 24 listopada a 2 grudnia.

Pomyliłam się. Po 28 dniach od daty ostatniej miesiączki pęcherzyk miał 2,5 mmPo 36 dniach od daty ostatniej miesiączki pęcherzyk miał 6,0 mmU mojej siostry po 36 dniach od ostatniej miesiączki - pęcherzyk miał 2-3mm więcej i był już widoczny zarodek o wielkości 2,5 mmKażda ciąża rozwija się indywidualnie - a możliwa pomyłka co do momentu powstania ciaży - na tak wczesnym etapie - jest bardziej niż możliwa (wg USG) natomiast wynik beta hCG odpowiada 7 tygodniom ciąży liczonym od daty ostatniej miesiączki (co w praktyce oznacza, że zarodek ma 5 tygodni od zapłodnienia).

Gość fffffffffffrthstghn
ech!!!!!!!!!:) :) :) już jestem spokojniejsza, bo naprawde już odchodziłam od zmysłow.....różne mysli miałam:) dziękuje Ci bardzo i zazdrosczce tej wiedzy;p he he chciała bym mięc kogoś w rodzinie, wykupiła bym sobie darmowe minuty ;p jeszcze raz baaaaarzo dziekuje i życze wszystkiego na naj naj w nadchodzącym roku 2008:) MAM nadzieje że w razie czego moge pania odszukać na forum he he To jest moja pierwsza ciąża, dla tego tyle paniki ...:)

Jasne. Mój mail podany jest obok nicka. Tylko wytnij "WYTNIJTO" przed wysłaniem (wpisuję tę linijkę do ochrony przed spamem).I nie pani :-)

Gość fffffffffffrthstghn
he he;)ok...... fumfela, już sobie wycinam o dodaje do ulubionych, wyjątkowo kochanych osóbek na tym forum , że skąd sie biora takie osoby z anielska cierpliwoscią :) dziwne, ale od 20 min niemam zachcianek na jedzenie typu ziemniaczki z miodem , lub płatki kukurydziane z herbatka, ha ha