Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kareczka

co to znaczy jeść dużo owoców i warzyw w ciąży??? ile wystarczy????

Polecane posty

Gość kareczka

wszędzie jest napisane aby jeść dużo owoców i warzyw, ale co to znaczy???????? czy mam jeść kg jabłek dziennie?? czy dwa wystarczą???? jeśli chodzi o warzywa to w jakiej postaci???? surowe? gotowane? czy np pomidory i papryka w spaghetti wchodzą w grę????? wiem, że powinnam jeść owoce i warzywa ale czasem nie mam ochoty a potem mam wyrzuty sumienia:((( jakie potrawy jecie? jak wygląda wasz jadłospis??????????

czytalam gdzies ze warzyw 0,650 kg a owocow 0,500 kg albo na odwrot zbytniej roznicy nie ma. raczej chodzi o surowe warzywa bo gotowane nie maja juz wartosci odzywczych i witamin. poza tym lekarz mowil zeby jesc wiecej warzyw bo owoce to tylko glukoza woda i troche witamin. ja i tak nie jem wystarczajaco, staram sie chociaz jesc dwie marchewy, na kanapke zawsze pomidora, i jakies jablka i banany. a jak mam to kalafior surowy. nie martw sie bedzie dobrze

autorko za bardzo nie mozesz sie tez pzrejmowac ta dieta warzywno-owocowa :) mnie lekarz powiedzial ze jak amm ochote to mam jest na max a jak nie to nie ale tak zeby zawsze cos pzregryzc z owocow i warzyw w ciagu dnia, bywalo ze potrafilam zjesc 2 kg bananow i kilogram pomaranczy w jeden dzien a innego dnia wcale bo nie mialam ochoty, ale dobzre jest pic sok ze swierzych warzyw typu burak plus marchew z jablkiem; salatka z pomidorow i ogorkow z dodatkiem papryki, wszystko zalezy jak twoj organizm przyswaja produkty, sama zobaczysz po badaniach krwi zwlaszcza hemoglobinie :)

zbyt dużo jabłek może powodować nieprzyjemne dolegliwości w przewodzie pokarmowym :P zobacz jakich składników Ci trzeba więcej w ciąży i w jakich owocach lub warzywach jest ich najwięcej. Potrzebne jest Ci na pewno: białko - fistaszki, soczewica żelazo - szpinak, suszone morele błonnik - zielony groszek, por, suszone morele, maliny, orzechy, rodzynki, ryż wit. C - pomidory, kalafior, ziemniaki, truskawki, papryka, cytrusy, kapusta włoska, brukselka kwas foliowy - brokuły, orzechy laskowe, fistaszki, szpinak wapń - orzechy (pominęłam w tym inne rzeczy, bo pytanie było o warzywa i owoce) sprawdź sobie w googlach ile tych składników jest w każdym z owoców i warzyw i dostosuj to do swojej diety. Ja jem nie tylko warzywa i owoce, ale też przetwory z nich - jogurty, makarony itp. (i zdecydowanie lepiej idzie mi jedzenie przetworów warzywnych, czy owocowych, niż mięsa :P )

Gość kareczka
piszecie o bananach, do tej pory tez jadłam ale czytałam, że nie można bo mają za dużo cukru:((( męczy mnie już to uważanie na jedzenie, zanim coś zjem zastanawiam się czy mogę, ciągle wydaje mi się, że nie odżywiam się wystarczająco dobrze, choć w porównaniu z jedzeniem sprzed ciąży różnica jest ogromna, jakie potrawy jecie????

Gość kareczka
można popaść w paranoje z tym wszystkim, człowiek coś zje a zaraz przeczyta ze nie wolno bo szkodzi

zależy ile ogólnie cukru jesz... to nie jest tak ściśle określone, jeśli przybierasz na wadze odpowiednio (i dzidzi też) to znaczy że powinno być wszystko w porządku. Wiadomo nie można za duzo cukrów bo one powodują otyłość... ale za to w bananach jest dużo potasu, a lepiej jeść owoce i warzywa niz tabletki, bo z tabletek nie wchłania sie tak dobrze...

zgadzam sie z cogito, na pewno lepiej jest owoce i warzywa niz tabletki, ja niestety nie strawialam masy tabletkowej specyfikow witaminowych i nie lykam tegos winstwa za to jest warzywa, owoce na poczatku ciazy bo bylo lato, teraz to tylko banany, po pomaranczach mam zgage, na jablka jestem uczulona, ale nie zastanawiam sie nad tym co jem :) nie ma sensu jezeli sa to rozsadne ilosci :)

Gość kareczka
ja tez chyba przestane myslec ciagle co jem, niestety lubie slodycze i ciagnie mnie do nich, teraz szczegolnie do lodow, staram sie zastepowac to owocami ale czasem sie nie opre:)

może zrób sobie lody z owocami jak masz taką ochote :) (też mam masakryczną ochote na lody, cole i wiele innych niezdrowych rzeczy) po prostu zapamiętaj sobie w jakich owocach/warzywach jest najwięcej tych ważnych składników i staraj sie je jeść :) bedzie dobrze :)

Gość kareczka
jem z owocami:)) na cole tez niestety mam ochote:( czasem troche wypije, jak mnie najdzie ochota na niezdrowe jedzenie to staram się zagłuszyć to owocami, ale nieraz przegrywam, a koło kawiarni z lodami nie mogę przejść obojętnie:)

Gość Anielka

A ja z kolei nic poza warzywami i jogurtami nie jem.Po prostu wszystko inne mnie obrzydza a na siłe nie będę czegoś jadła.