Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Go艣膰 komiksor

pieprzyk w oku

Polecane posty

Go艣膰 komiksor

hejka-mam takie pytanie dotycz膮ce znamienia barwnikowego spoj贸wki(czyli co艣 jak pieprzyk tylko 偶e w oku). Czy kto艣 z Was mia艂 mo偶e wycinan膮 tak膮 zmian臋 lub mia艂 inn膮 operacj臋 gdzie by艂a ci臋ta i zszywana spoj贸wka? Jakto wygl膮da po operacji, jak si臋 goi, czy s膮 blizny, 艣lady itd. Pytam bo co lekarz to co innego m贸wi:( B臋d臋 wdzi臋czna za ka偶dy komentarz i sugesti臋 i bo si臋 naprawd臋 stresuje.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 meeryshery
Ja mam taki pieprzyk w lewym oku, tu偶 kolo spoj贸wki. mam go ju偶 jakies 8 lat, lekarz kiedy艣 mi zasugerowal ze mog臋 zrobic operacj臋, ale nie jest to konieczne je艣li pieprzyk nie bedzie r贸s艂. Od tamtego czasu powiekszyl sie minimalnie, widac go jak sie blizej przyjrze, w sumie mi nie przeszkadza wiec go nie ruszam. a w Twoim przypadku operacja jest konieczna?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 komiksor
Ale si臋 ciesz臋 偶e kto艣 odpisa艂!!!Ja te偶 mam w lewym oku tu偶 przy t臋cz贸wce.Nie jest du偶y i te偶 si臋 trzeba przyjrzec 偶eby go dojrzec ale biegn膮 w jego kierunku naczynka krwiono艣ne i w sumie to one s膮 bardziej widoczne ni偶 sam pieprzyk.Jedna lekarka sugerowa艂a wyci臋cie tego znamienia, inni lekarze m贸wili 偶eby obserwowac czy si臋 nie zmienia i na razie nie wycinac.Szczerze m贸wi膮c to si臋 zastanawiam nad operacj膮 bo chcia艂abym si臋 tego pozbyc raz na zawsze i d艂u偶ej si臋 nie zastanaiwac czy ro艣nie czy mi si臋 tylko wydaje. Ale z drugiej strony to nie wiem czy po operacji nie b臋dzie jeszcze gorzej tzn. czy spoj贸wka si臋 nie b臋dzie paprac albo czy nie uro艣nie znowu, dlatego zada艂am te pytania w pierwszym po艣cie. Je偶eli co艣 jeszcze wiesz na ten temat prosz臋 pisz!!!! Z g贸ry dzi臋ki:)

Udost臋pnij ten post

Ja te偶 mam tak膮 czarn膮 kropke w sumie to jest bardziej pod艂u偶ne w pobli偶u worka spoj贸wkowego mia艂 kto艣 mo偶e taki zabieg bo generalnie tak zabiegu si臋 boj臋 ale boje sie te偶 偶e mi to uro艣nie :( Jak taki zabieg wygl膮da, kiedy trzeba go zrobi膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 uoll
ja tez mam pieprzyk w oku ;P na poczatku w ogole go nie zauwazalam. Dopiero ogladajac zdjecia zauwazylam jakas ciemna plamke. Przyjzalam sie w lustrze i sie troche przestraszylam ;P poszlam do lekarza a w sumie to do 2 i powiedzieli ze to zwykla niegrozna plamka ''cos jak pieprzyk'' usowac nie radzili bo to nic groznego :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kam.
te偶 niestety mam tak膮 plamk臋, nie powi臋ksza si臋, ale jest to dla mnie bardzo du偶y problem "estetyczy" plamka pojawila mi sie rok temu, pocz膮tkowo myslalam, ze p臋klo mi naczynko, ale niestety bylam u lekarza - powiedzial, ze to nic groznego, ze mozna usuwa膰, ale po co (sama tez bym sie bala) niestety plamka jest widoczna, cho膰 raczej nieduza (znajduje si臋 dokladnie po艣rodku jednej z "bialej" czesci oka ( nie wiem jak to fachowo opisa膰) ludzi z kt贸rymi rozmawi膮 j膮 widz膮, wi臋kszo艣膰 nie komentuje, ale dwie osoby (w tym jedna dzi艣, co "przypomnialo" mi problem, dlatego chcialam czego艣 poszuka膰 w internecie) nie chce by膰 藕le zrozumiana... ja wiem, ze to nie jest 艣miertelne, ale...do czasu gdy tej plamki nie mialam oczy to byl m贸j atut :( du偶e, br膮zowe, z dluugimi rz臋sami, na kt贸re ka偶dy zwracal mi uwag臋 (a teraz zwracaj膮 na plamk臋, bo r贸wnie偶, uwierzcie mi, rzuca si臋 w oczy, nie jest nigdzie z boku, a czarne na bialym wida膰 doskonale); to jednak wazne, bo od kilkunastu lat utrzymuje mi si臋 tr膮dzik i mam r贸wnie偶 blizny - czy to nie wystarczy?? :| z tr膮dzikiem/bliznami jako艣 sobie radz臋, je偶eli chodzi o estetyk臋 - dobry kamufla偶, nie powiem jakiej firmy, zeby nie zosta膰 pos膮dzona o reklam臋, i prawie nic nie wida膰 niestety dla mnie ta plamka sprawila, ze moje oczy przestaly by膰 "perfekcyjne" po prostu mi przeszkadza, codziennie j膮 widz臋 w lustrze, nie mog臋 przesta膰 jej nie zauwa偶a膰... co ciekawe tr膮dzik/blizny tak na mnie nie dzialaj膮 (moze dlatego, ze pi pierwsze mam je dlugo i da rad臋 je zatuszowa膰) w jeszcze wi臋ksze wyrzuty sumienia i poczucie winy w zwi膮zku z tym co czuj臋, wp臋dzila mnie mama, kt贸ra uslyszawszy od lekarza, ze to nie jest niebezpieczne dla zdrowia, wr臋cz mnie skrzyczala, ze przejmuj臋 si臋 "estetyk膮", nie mam prawa? czy nie jest naturalne, ze mog臋 si臋 tym r贸wnie偶 przejmowa膰, opr贸cz tego, ze mog臋 si臋 cieszy膰, ze to nic niebezpiecznego?.... no dobra, wygadalam si臋, pewnie czeka mnie krytyka :|

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakubkaa
ja te偶 mam co艣 takiego na spoj贸wce oka. By艂am u 3 okulist贸w i od ka呕dego us艂yszlam troszke inn膮 diagnoz臋. Pierwszy- 偶e to zmiana barwnikowa, ktor膮 trzeba raz na p贸l roku kontrolowac, drugi- 偶e to pieprzyk, ktorych mam pe艂no na swoim ciele i nie am co si臋 przejmowa膰 a trzecie da艂 mi skierowanie do poradni onkologii okulistycznej w Krakowie. No i wybra艂am si臋 do tego Krakowa- tam mnie obejrza艂o 3 lekarzy i w sumie potwierdzili opini臋 pierwszego okulisty- czyli obserwacja i cop贸艂roczna kontrola. Nazwali to w oku "melanoz膮". A powiem 偶e te偶 chcia艂abym si臋 tego pozby膰 a nie obserwowa膰 ale powiedziano mi, 偶e po opreacji mo偶e by膰 blizna jescze gorzej wuygl膮daj膮ca ni偶 ta plama no wi臋c nie ruszam. A te偶 si臋 o to oko martwi臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie chc臋 was straszy膰 ale
to mo偶e by膰 czerniak z艂o艣liwy, kt贸ry w oku te偶 wyst臋puje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 znami臋 barwnikowe i tyle
usuwa艂am laserem pewnie ze setk臋 znamion...dwa wycie艂am chirurgicznie nie ma si臋 czego ba膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 komiksor
Powiem Wam tak: by艂am na kilku konsultacjach i generalnie jak si臋 kto艣 uprze to zmian臋 wytnie. Ale w kontek艣cie samej estetyki ,absolutnie si臋 nie dziwi臋 偶e si臋 przejmujesz ,my艣l臋 偶e wynika to z faktu 偶e tr膮dzik czy blizny s膮 dosy膰 powszechne i nikogo ten temat raczej nie dziwi a pieprzyki w oczach maj膮 nieliczni i dlatego przykuwaj膮 uwag臋. Warto przemy艣le膰 ten temat jeszcze raz bo nie ma gwarancji 偶e blizna po takim zabiegu nie b臋dzie bardziej widoczna. My艣l臋 偶e bywa r贸偶nie, jednemu si臋 zagoi i prawie nie b臋dzie wida膰 bo zblednie a u drugiego mo偶e by膰 nieco bardziej widoczna i te偶 b臋dzie "nowo艣ci膮" dla innych. Poza tym cz艂owiek jak wie 偶e "co艣" ma to cz臋sto sam jest na tym punkcie przewra偶liwiony. Nawet jak kto艣 Ci m贸wi 偶e co艣 masz w oku to niekoniecznie kategoryzuje to tak jak Ty. Wyb贸r ow k膮zdym razie nale偶y do Ciebie. Najwa偶niejsze 偶e to nic gro藕nego. Chocia偶 w kontek艣cie samej estetyki my艣l臋 偶e warto spojrze膰 na siebie nieco bardziej 艂askawie, chocia偶 zdaje sobie spraw臋 偶e akceptacja takich zmian to d艂ugotrwa艂y proces. Jakby艣cie mieli jakie艣 nowe informacje w tej dziedzinie to prosz臋 piszcie bo razem zawsze ra藕niej:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 komiksor
A co do lasera to takich zmian w obr臋bie spoj贸wek w PL z tego co wiem nie usuwa sie w ten spos贸b tylko chirurgicznie a potem taki materia艂 poddaje si臋 histopatologii. A jesli chodzi o krytyk臋, to dlaczego kto艣 mia艂by Ci臋 krytykowa膰? Przecie偶 masz prawo napisa膰 co czujesz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakubkaa
Fajnie, 偶e w膮tek si臋 rozwija i "w艂a艣ciciele" plamek pr贸buj膮 rzeczowo i spokojnie podejsc do tego tematu. Komiksor a co dok艂adnie powiedzieli lekarze na Twoj膮 zmian臋 w oku? U mnie jest problem taki, 偶e jestem w cia偶y- wiadomo 偶e burza hormon贸w wplywa na wszystko. No ale mam nadziej臋, 偶e bedzie dobrze...

Udost臋pnij ten post

hmm...ja tez mam pieprzyki w oczach,w spojowkach,w lewym kolo obwodki spojowki a w prawym dwa blizej zrenicy...I nigdy nad tym sie nie zastanawialam,zauwazylam tylko,ze jak np placze to oczy robia mi sie jasniejsze,az zolte(mam piwne) a plama jest wyrazistrza... Co do pieprzykow to mam mnostwo na ciele,raz mialam jeden wycinany na nosie ale wyrosl spowrotem...Lekarz mi go "wyskrobal" przy znieczuleniu miejscowym.dobry,porzadny lekarz.I to nie w PL. chyba wybiore sie z moimi pieprzykami do lekarza...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 komiksor
Fajnie 偶e piszecie bo for贸w o usuwaniu znamion sk贸rnych jest mn贸stwo ale o o czach..............cisza:( Powiedzieli mi 偶e moje znami臋 jest niegro藕ne ale je艣li chc臋 je usun膮膰 to JEST TO MOJA DECYZJA ale 偶adnej gwarancji 偶e blizna pooperacyjna nie bedzie mniej widoczna od pieprzyka. Dodam 偶e do mojego pieprzyka biegn膮 jeszcze naczynia krwiono艣ne kt贸re oczywi艣cie widac i to chyba bardziej ni偶 sam膮 zmian臋 barwnikow膮. Po zabiegu wyci臋cia brzegi spoj贸wki b臋d膮 zszyte i jak to b臋dzie widoczne nie wiadomo. Je艣li kto艣 ma jakies do艣wiadczenia np. usuwa艂 sobie takie znami臋 za granic膮 lub w PL ale prywatnie to fajnie jakby co艣 napisa艂 bo ja dzwoni艂am do kilku o艣rodk贸w w PL ale nikt si臋 tym nie zajmuje( usuwaj膮 k臋pki 偶贸艂te, grad贸wke , skrzydliki) a w jednym o艣rodku kt贸ry ma na stronie internetowej inf. 偶eby niby te偶 to robi w kontakcie telefonicznym powiedziano mi 偶e nie wiedz膮 i 偶ebym maila napisa艂a a na maila odpowiedzi ju偶 nie by艂o:( Mo偶e za granic膮 jest inaczej??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakubkaa
Mam zn贸w pytanie do Ciebie Komiksor:) a Ty masz to znami臋 na oku? Bo znalaz艂am w膮tek w necie podpisany Twoim pseudonimem- Komiksor pyta si臋 w nim o wyci臋cie znamienia barwnikowego, bo pisze na ten temat prac臋. I powo艂uje sie przy tym na dwudziestkilkuletniego pacjenta...na To w ko艅cu pisa艂a艣 prac臋 o tym czy faktycznie masz znami臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 komiksor
Nie pisa艂am pracy na ten temat (?) tylko mam takie znami臋. Pisa艂am o swoich doswiadczeniach. A pseudonim贸w mam mas臋 w zale偶no艣ci od forum bo cz臋sto te kt贸rych u偶ywam s膮 pozajmowane.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 komiksor
A tamten watek o kt贸rym wspomiasz czyta艂am ju偶 dawno.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakubkaa
ok:) mam nadz. 偶e nie masz mi za z艂e moje pytanie. Zaskoczy艂 mnie po prostu w膮tek o znamieniu podpisany przez osob臋 o identycznym pseudonimie. Szukaj膮c w necie informacji na temat znamienia spoj贸wki i ich usuwania znalaz艂am te偶 w膮tek jak jeden pan tak膮 zmian臋 usun膮艂. Je艣li znajd臋 to prze艣l臋 link. A w膮tek rozpocze艂as 2 lata temu. Od tamtej pory nie zmieni艂o si臋 znami臋? Ja jako艣 od pa藕dziernika zauwa偶y艂am "to" na swoim oku i od tamtej pory jakby nieznacznie si臋 powi臋kszy艂o.

Udost臋pnij ten post

znam dziewczyne ktora miala takie znamie na oku, po kilku latach jak ja spotkalam to juz byla po operacji i nic nie bylo widac- nie wiem jak to wygladalo tak calkiem z bliska ale w normlanych kontaktach zauwazylam nie zauwazylam zadnego sladu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ekipa Feelbeauty.eu
Poszukujemy Os贸b ch臋tnych zostania Moderatorami. Maj膮cych wiedz臋,do艣wiadczenie po zabiegowe ale r贸wnie偶 potrafi膮cych by膰 neutralnymi w swoich wypowiedziach. Ch臋tnych zapraszamy do zg艂aszania si臋 na portal@feelbeauty.eu z has艂em Moderator. Dziedziny: chirurgia plastyczna, medycyna estetyczna, stomatologia estetyczna, okulistyka kontaktowa, bariatria, ginekologia i ortopedia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 komiksor
Absolutnie nie mam za z艂e zadanego pytania:)Mam tez nadziej臋 偶e maila kt贸rego Ci wys艂a艂am przeczyta艂a艣. Znami臋 mi si臋 minimalnie powi臋kszy艂o ale wida膰 to dopiero na podstawie fotografii kt贸r膮 okulista zrobi艂 mi jakie艣 4 lata temu (r贸偶nica naprawd臋 niewielka ale jednak jest). Szukam generalnie jakich艣 publikacji ze zdj臋ciami dotycz膮cych wygl膮du "przed" i "po" zabiegu ale przyznam szczerze 偶e nie tak 艂atwo znale藕膰 takie publikacje. Og贸lnie tekstu du偶o ale dokumentacji fotograficznej niewiele:( ALe jak co艣 znajd臋 to podlinkuje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakubkaa
Komiskor odpisa艂am Ci mailem jakby co:) A mam pyt. do Ellinki- mo偶e by艣 nam贸wi艂a swoj膮 kole偶ank臋 - t臋 po wyci臋ciu znamienia, 偶eby zagl膮dn臋艂a na to forum i opisa艂a swoje do艣waidzcenie z wyci臋ciem zmiany.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Piotr Osuch
Sk贸ra powiek ma doskona艂e warunki do gojenia. Bardzo cz臋sto po usuni臋ciu znamion tej okolicy goi si臋 praktycznie bez 艣ladu. Podczas zabiegu bardzo wa偶ne jest odpowiednie znieczulenie i post臋powanie z powiek膮, tak aby uchroni膰 oko przed ostrym 艣wiat艂em lampy operacyjnej. O technice operacyjnej nie wspominam bo sprawa jest oczywista. Piotr Osuch chirurg plastyczny

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakubkaa
A tu nie chodzi o powiek臋 tylko o spoj贸wk臋 oka...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 komiksor
Dok艂adnie, m贸wimy o zabiegach usuni臋cia znamion b艂ony 艣luzowej spoj贸wki a nie sk贸ry powieki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 intoksykator
Witam wszystkich ja te偶 od jakiego艣 miesi膮ca mo偶e troch臋 d艂u偶ej mam co艣 takiego na oku jak my艣licie czy to w艂a艣nie znami臋 barwinkowe ? , troch臋 mnie to zaczyna denerwowa膰 i zastanawiam sie czy tego nie usun膮膰 , chyba 偶e jest szansa 偶e jeszcze zniknie. Pzdr http://zapodaj.net/c565aed7ee34.jpg.html

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakubkaa
wyglada na znami臋. Najlepiej sprawd藕 to u okulisty

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Shamian
Jestem posiadaczem melanozy oka od urodzenia.Niestety zmiana barwinkowa si臋 powi臋ksza i dlatego zdecydowa艂em si臋 na jej usuni臋cia u dr. Romanowskiej - Dixon w Klinice Onkologii Okulistycznej przy UJ w Krakowie. Lekarz z powo艂ania! Ju偶 za kilka dni operacja. Nie znam szczeg贸艂贸w samej operacji i zna膰 nie chc臋. Sama Pani Dr m贸wi 偶e to niewielki zabieg i bezpieczny. Ale strach ma wielkie oczy. Z pewno艣ci膮 nie b臋d臋 czeka艂 a偶 zmiana stanie si臋 zagro偶eniem dla zdrowia czy nawet 偶ycia.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋