Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam taki problem

Jak przekonać matkę do studiów?

Polecane posty

Gość mam taki problem

Moja matka już rok temu wymyśliła sobie gdzie i na jakie pójdę studia.Chce,żebym szła do najbliższego miasta,bo tak taniej i wyobraża sobie,że na każdy weekend będę przyjeżdżać do domu.A ja mam całkiem inne plany,ale boję się,że nie będzie chciała mnie finansować :( Co robić??

Powiedz, ze skladasz dokumenty tak asekuracyjnie na dwa kierunki a potem powiesz ze na ten do blizszego miasta sie nie dostalas albo cos.

Gość mam taki problem
Ale tam jest niski poziom i prawie na pewno się tam dostanę

Gość mam taki problem
Mam zamiar iść do pracy ale ona wszystko zawsze czarno widzi :(

Gość mam taki problem
Wiesz co,sama jeszcze dokładnie nie wiem,może kulturoznawstwo albo arabistyka,ale na pewno nie stosunki międzynarodowe,na które ona każe mi iść

to niedobrze bo myslalam ze to jednym z argumentow bylaby lepsza i dobrze platna praca:P

To wytlumacz mamie na spokojnie, ze jednak studia na lepszej uczelni daja Tobie lepsze mozliwosci znalezienia pracy itd. Teraz pracodawcy bardzo zwracaja uwage na range konczonej uczelni itd. Wytlumacz mamie ze nawet jesli bedziesz studiowala blizej domu to i tak nie bedziesz wracala co tydzien bo bedziesz chciala pracowac w weekendy itd. Musisz zrozumiec rodzicow. Oni bardzo boja sie rozstania. Boja sie ze o nich calkowicie zapomnisz, ze straca kontrole nad swoja corka. Wiem jak bylo z moimi....Wmyslili sobie ze mam codziennie dojezdzac po 40 km w jedna strone pociagiem. Mowili ze co oni zrobia jak mnie nie bedzie, ze nie maja kasy itd. I po prostu nie wytrzymalam kiedys zrobilam awanture, ze w ogole nie wiedza jak to jest codziennie wlec sie tym pociagiem, ze inni rodzicie rozumieja, ze jak dzieci ida na studia to sie wyprowadzaja a im to trzeba tlumaczyc jak krowie na rowie. I w koncu ze lzami w oczach matka powiedziala, ze mam sobie szukac pokoju. Teraz wracam raz na dwa tygodnie tak srednio i jak wroce to wszystko jest cacy i juz nie ma codziennych awantur:)

ehh skoro chcesz isc na arabistyke to bedzie ciezko ja przekonac ze dostaniesz platna prace po tym kierunku. Mozesz ja przekonac ze w zyciu trzeba robic to co sie chce:)

Gość mam taki problem
To po stosunkach łatwiej znaleźć dobrą pracę?Teraz wszyscy na to idą U mnie głównie chyba chodzi o kasę,bo mieszkania w dużych miastach są drogie,a także o to,że moja siostra studiuje w tym mieście,gdzie moja matka chce mnie zainstalować i że niby wtedy byłoby mi łatwiej itp.I ona nie wierzy że mogłabym sobie poradzić.Zresztą nikt z rodziny we mnie nie wierzy :(

ani po stosunkach ani po kuluroznawctwie ani po arabistyce nie ejst latwo o prace:P

Gość mam taki problem
A po czym jest w tym kraju..... :(

gwaranbcji to po zadnym kierunku nie dostanbiesz ale sa zawody pozadane i mniej pozadane(o ile wcale:O )

teaz po zadnych studiach nie jest łatwo o prace:P najwięcej perspektyw daje dobra zawodówka. mgr zarobi 800 zł, a budowlaniec 8000.

Gość po politechnice

Gość mam taki problem
Ja chcę do Krakowa,matka chce Piotrków

Wiesz za ta kasa nie jest tak zle:) Nie wiem dokladnie gdzie sie wybierasz, ale ja np wynajmuje jednoosobowy pokoj w mieszkaniu studenckim i place 350zł. Wiem ze gdybym szukala wczesniej czegos a nie na ostatnia chwile moglabym znalezc cos tanszego. Musisz przekoanc rodzicow aby dawali Tobie na opłate pokoju a na zycie sobie spokojnie dorobisz. Jest duzo ogloszen. Dobrym rozwiazaniem sa nocki w marketach gdzie liczysz towar i takie tak (70-100zł za noc). Duzo moich znajomyc w tym takze ja sprzata mieszkania (80-100 na dzień jak dobrze trafisz). Mozna sie tez zajmowac dziecmi, pracowac w weenedy na kasie, na stoiskach z warzywami itd, w sklepach odziezowych, rozdawac ulotki. Głowa do gory bedzie si! a i zapominalam jeszcze dodac, ze mozesz ubiegac sie o stypendium.

stypendium super, ale przyznają dopiero od 2-roku. ja sama jestem na dziennych i z autopsji wiem, że szkołę i prace można spokojnie łaczyc;)

Gość mam taki problem
A no właśnie. A co to w ogóle jest mieszkanie studenckie???Te 350 zł to sam czynsz czy razem z rachunkami?

Gość mam taki problem
Alademik to ostatecznośc,za bardzo cenię sobie prywatność i raczej nie jestem typem imprezowiczki

Mieszkanie studenckie to zwykle mieszkanie wynajmowane od wlasciciela tylko, ze mieszkaja w nim sami studenci:) 350 plus rachunki ale u mnie to wychodzi jakies 40 zł na dwa miesiace. A jesli chodzi o stypendia to naukowe owszem przyznawane sa od drugiego roku ale te socjalne juz od pierwszego:)

zalezy na jakiej uczelni. na mojej socjalne jest od 2 semu. a to ze w akademikach sie imprezuje tylko to mit.