Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karola26

mamy poradźcie!ile kupek ma robić noworodek?

Polecane posty

Gość karola26

Mój synek od wczoraj nie robił kupki, tylko sika. Ma 9 dni. Karmię go piersią. Jedynie zeszłej nocy podałam mu NAN 1 bo wydawało mi się że mimo jedzonka w dwóch moich piersi jest głodny. Wczoraj ok 12.00 zrobił kupkę i do teraz nic! Martwię się:( Nie pręży się, jest spokojny.Co jest grane?

hej, moja jak skończyła tydzień zaczęła robić jedną kupkę na 7-10 dni, też była na piersi i czasem NAN. Jeśli nic mu nie dolega, a piszesz że tak właśnie jest to wszystko ok

Nie dokarmiaj go !! Zawsze sztuczne mleko zatwardza. Ja podawalam bebiko OMNEO jest najlepsze. Ale ja nie karmilam wtedy piersia. Nie podejmuj decyzji o dokarmianiu sama!!!! Gratuluje dzidziusia!

Gość ratujcie
7-10 dni to bardzo duzo,mi lekarz mówił,że jezeli maluch nie robi 3 dzień kupy to trzeba mu pomóc.No wybacz,ale jeżeli ty byś załatwiała sie raz na 10 dni to byłoby ci dobrze?

Jejku mamusie! Dziecko moze robic kupke po kazdym karmieniu piersia. Nie mowcie ,ze jedna kupka na tydzien to dobrze!!! Tak sie sklada,ze pracowalam na pediatrii,przy maluszkach. Wyprobujcie mleka ,ktore sa dobre dla dziecka a nie zostawiajcie z zatwardzeniem!

Moja Zosia też tak miała od urodzenia mimo że na piersi była , kupka raz na 4-5 dni.Byliśmy u kilku lekarzy i stwierdzili że \"na piersi\" norma jest zarówno kilkanaście stolców na dobę jak i raz na 5 dni. Też na noc dawałam sztuczne mleko bo....córcia od urodzenia w nocy przesypiała i 6 godzin i tak już na porodówce zalecili ( bo nie było siły jej dobudzić ) bo mała urodziła się duza ponad 4 kg i pediatra stwierdziła że nie ma potrzeby w nocy próbować ją dobudzać na siłę. Syn dla odmiany robił kupkę kilkanaście razy na dobę .

Gość karola26
dzięki za odpowiedzi, staram się jak mogę karmić piersią, ale w szpitalu ja na prawdę nie miałam mleka:( teraz piję herbatki na laktację i jest lepiej a dziś w nocy nie podałam sztucznego mleka:) To my czekamy na kupkę w takim razie

To przez dokarmianie mlekiem NAN. Po nim dzieci rzadziej robia kupki (chyba przez duza zawartosc zelaza). Jesli nadal bedziesz dokarmiac, to powinno sie ustabilizowac - kupka co 1-2 dni.

Gość Grzmot
Moja co 12 dni robiła kupkę, piękną, żółciutką, półpłynną, niedouczona położna grzebała dziecku cewnikiem, męczyła czopkami i nic. W końcu zadzwoniłam po prywatną lekarkę, taką "renomowaną", o której piszą mamy na forach, pracownika naukowego z tytułem doktora, nie mgr, pracującą na klinikach. Ona obejrzała małą, obmacała brzuszek, i stwierdziła, że tak ma być. że dzieci po ukończeniu miesiąca mają nadprodukcję enzymów i trawią mleko matki w 100%, kupka się w ogóle nie tworzy. I że mam zapomnieć o czopkach, bo one drażnią puste jelitka i nic dobrego z tego nie wynika. A w Twoim przypadku to może być od mleka NAN, jeżeli dasz radę, to nie dokarmiaj małej. A na wypadek zatwardzenia (zatwardzenie to twarda kupka, nie rzadkie oddawanie stolca), które u niemowląt karmionych piersią zdarza się baaardzo rzadko, miej jakąś herbatkę do przepojenia malca. Czopki zostaw sobie na deser :)

czasem się zdarza, że dzieci robią kupkę co 2 dni albo rzadziej. Na wszelki wypadek wypij kilka herbat koperkowo - rumiankowych (średnio dobre ale dziecku może przynieść ulgę). Ja też nie dokarmiam i nie dopajam swojego synka (4,5 miesiąca). na początku właśnie ja piłam herbatki a potem kupiłam specjalnie dla niego i mieszałam obie. kupę robił bardzo szybko po takiej mieszance. wypijał 5-10 ml. tak na prawdę to podawałam mu ją może z 4 razy przez te miesiące.

Gość karola26
właśnie zrobił:) dziękuję za rady ależ się zestresowałam...