Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiaaaczzeekk

Mam kilka pytań

Polecane posty

Gość kasiaaaczzeekk

Gość kasiaaaczzeekk
kurcze niechcacy enter wcisnełam:O Chciałam sie zapytać czy jesli robi sie jakąs impreze np. na 30 osób w restauracji to płaci się tylko ten koszt za te osoby (np.30x80zł=2400zł) czy trzeba do tego doliczyc jeszcze jakąś kasę za sale czy juz nie? Chciałam tez zapytać ile dajecie dla księdza Za ślub, bo tak czytalam wasze wypowiedzi na inny mtopiku i tam dziewczyny piszą 400-600zł a u nas ksiądz mówi "co łaska ale przeważnie dają ok 1000" - czy to nie za duzo... czy po usłyszeniu czegos takiego wypada dać mniej niż 1000zł? Co sie bardziej opłaca robiąć wesele ... wziąść ładną sale 90zł od osoby (wesele na ok80-90os) Czy wziąść sale oddzielnie + kucharka? Jezeli robię wesele 90zł od osoby , no i robie wesele na 82 osoby to czy lepiej wziąść przynajmniej 3 talerze wiecej gdyby jednak ktos kto powiedział ze nie przyjedzie jednak przyjechał czy jeśli te 82 osoby potwierdzily przyjazd a inni powiedzieli ze nie przyjadą to zamawiac tylko na 82 osoby? I ostatnie pytanie... Co skrzypaczka gra na ślubie(ile utworów? Jakie i kiedy?) Czy jesli bierzecie skrzypaczke to organiście tez płacicie i on tez gra jakies utwory?

Gość 1000 zł ...
dla księdza to duża przesada u nas mówią że co łaska też gdzieś kiedyś słyszałam żę ktoś mówił co łaska ale dają 400zł ale co mnie to obchodzi co łaska to co łaska ja dam najwięcej 250 zł a gdzie ty mieszkasz że za sale od osoby jest 80 zl ja płace 140 na śląsku

Gość sunflowerka
bo na śląsku jest droga , a o Zagłębiu to już nie mowię w ubieglym tyg zaliczylismy ok 10 restauracji i nie widzialam nigdzie ceny ponizej 140 zł (ale to juz bardzo skromne menu z jedna kolacja i min. 80 osob)

Gość 1000 zł ...
ja mam menu jak na każdym weselu z trzema kolajcmi normalnym obiadem trzy pietrowym tortem tylko alkohol i owoce w moim zakresie

Gość Wet wipes
ja tam ogólnie rzecz biorąc się nie znam ale mogę ci odpowiedzieć na pyt o tych gościach więc wg mnie to po to sie wysyła zaproszenia i prosi o odpowiedź żeby wiedzieć ile osób będzie żeby nie zamawiać na ileś tam ludzi a potem przychodzi połowa a ty musisz za to i tak zapłacić, więc jeśli ktoś ci powiedział że nie przyjdzie tzn. że nie przyjdzie i nie zamawiaj więcej. Zresztą ja nawet bym sie wstydziła iść do kogoś na wesele tak bez zapowiedzi tym bardziej ze wcześniej odmówiłam.Tak jest moje zdanie. A co do restauracji albo sali+kucharka to musiałabyś sobie znaleźć taką kucharkę i z nią porozmawiać, powiedzieć ile osób, jakie jedzenie i ile ona bierze za robotę, bo taka kucharka też ma ze sobą swoja ekipę kelnerek i pomocnic w kuchni więc na pewno by ci powiedziała wstępnie ile by cię to wyszło ,potem sobie doliczyć koszta tej sali, jej ustrojenia, i tego co jeszcze będziesz musiała dokupić i wtedy będziesz wiedzieć gdzie sie bardziej opłaca:)

ja też chciałam zrobic sobie wesele na osiedlu w takim klubie osiedlowym tam trzeba było zapłacić za sale jakieś 500 zł dogadać sie z kucharka co trzeba kupić itp itd i to mi sie nie spodobało ok oni też robili juz nie raz wesele ale ja wole coś profesjonalnego znalazłam sobie sale płace 140 zł od osoby i mam wyżywienie tak jak w każdej restauracji na weseleu wystrój w cenie wszystko w cenie oprócz alkoholu i niczym nie muszę sie przejmować tydzień przed mówie w restauracji ile osób bedzie na weselu i już.

Gość kasiaaaczzeekk
Ja mieszkam w małym mieasteczku na podlasiu (25tys mieszkańców) U nas jak gdzie chcą 120zł od osoby to juz wszyscy mówią ze to strasznie dużo... przeważnie to jest 70-90zł od osoby... Sama sala to koszt pewnie ok 700zł + kucharka ze swoją ekipą to ok1500zł więc wychodzi 2200zł ale wtedy wszystkie produkty samakupuje ... i jest dodatkowy stres i latanina bo przed samym slubem nie moge sobie odpocząc i wogle tylko musze latac i skladniki kupowac mieso zamawiac itd ... więc chyba naprawde bardziej sie opłaca zrobić od talerzyka... mniej stresu:P

ja właśnie dlatego wybrałam restauracje żeby niczym sie nie przejmowac i wtedy nasze mamy też mają spokój a nie że muszą dogladać co tam w kuchni albo kiedy co podać. Ja robię w restauracji która co tydzień ma wesela, więc naszym weselem zajmie sie tydzień przed w poniedziałek będą dzwonić i pytać ile osób i reszte uzgadniac oczywiście jeśli masz jakieś pytanie to możesz dzwonić do niech kiedy chcesz.

Gość kasiaaaczzeekk
a czy ktosodpowie mi czy trzeba jeszcze cos doplacac za sale czy tylko ten koszt Ilosc osób X 80zł? a co ze skrzyp[aczką ktoś miał lub byl na weselu gdzie grała?

Gość em1984r
my placimy 150 zl od talerzyka i to jest caly koszt, wiecej tzn. jakichs dodatkowych oplat za sale nie ma u nas. co do zaplaty ksiedzu - to u mnie tez niby co laska ale tak srednio 600-700zl, mysle ze 600zl to max! 1000zl w zyciu bym nie dala... Nie ogladaj sie na ludzi, daj tyle ile mozesz!

Gość kasiaaaczzeekk
a czy jezeli wezmę skrzypaczkę to organiście zapłacic np. o połowe mniej? I czy lepiej wziąść jakąś zawodową skrzypaczkę? Bo tak myslalam ze wziela bym jakąśdziewczyne ze szkoły muzycznej(przynajmniej by sobie zarobiła) a u nas w szkole muzycznej niektóre dziewczyny naprawdę pięknie grają... Tylko jeszcze ciekawi mnie co skrzypaczka gra na ślubie bo kompletnie niewiem... mieszkam w małym mieście i tu nikt nie robi czegos takiego jak skrzypaczka na ślubie... a jak czytam kafe to bardzo mi sie ten pomysł podoba:)

Gość dedede
Kobieto, a skąd ludzie tu mają to wszystko wiedzieć??? Ustalaj sama takie sprawy z ludźmi, których wynajmujesz!

Gość kasiaaaczzeekk
ja poprostu pytam jak to jest u innych... dawno nie byłam na zadnym weselu a tym bardziej nei przygotowywałam nigdy zadnego to pytam bo tu takie tematy na bierząco - więc jeśli nie masz zamiaru wypowiadac sie na dany temat to lepiej wogle sie nie odzywaj:O

Gość puupuppuuppuuup
puuppupppupupp

Gość u nas daja co łaska
ale nie mniej jak 500 zl! a jak ktoś pracuje za granicą to ksiądz woła około 1000 zl! nam podpadł i pomimo, ze pracujemy oboje za granica to damy mu nie wiecej jak 300 zl. ja mam sale gdzie sie placi 170 zl od osoby ale w tym juz jest wszystko. nawet alkohol. do ceny za osobe w sali nie dolicza sie juz nic za sama sale. w wiekszosci trzeba sobie dokupoic alkohol, ciasto i napoje. no i tort. ja wole wziac sale z gotowym zarciem a nie osobno sale + kucharka osobno bo do kucharki trzeba zamowic jeszcze pomoc do krojenia, smazenia itp. przynajmniej u nas tak jest.

Gość u nas daja co łaska
jak się zamawia kuchrke to trzeba wszystko kupowac, u nas nawet po nocach pare dni przed weselem ktos z rodziny musi chłodnie pilnowac. i w ogole cała rodzina i znajomi musza byc zaangazowani w to wszystko, nikt nie ma wesela tylko ciągła bieganina, nie spanie po nocach. lepiej juz wiecej zapłacic i miec swiety spokój. a jak nie stac to zrobic mniejsze wesele. przynajmniej ja tak uwazam.

1. czy jesli robi sie jakąs impreze np. na 30 osób w restauracji to płaci się tylko ten koszt za te osoby (np.30x80zł=2400zł) czy trzeba do tego doliczyc jeszcze jakąś kasę za sale czy juz nie? - tylko za osoby, za salę już nie 2. Chciałam tez zapytać ile dajecie dla księdza - okrąglutkie 0, w końcu łachy nie robi, to jego obowiazek udzielać sakramentów :p 3. Co sie bardziej opłaca robiąć wesele ... wziąść ładną sale 90zł od osoby (wesele na ok80-90os) Czy wziąść sale oddzielnie + kucharka? - Nie wiem..... Jezeli robię wesele 90zł od osoby , no i robie wesele na 82 osoby to czy lepiej wziąść przynajmniej 3 talerze wiecej - weź tyle talerzy ile osób 4. Co skrzypaczka gra na ślubie(ile utworów? Jakie i kiedy?) - gra to co jej karzesz grać :) Czy jesli bierzecie skrzypaczke to organiście tez płacicie i on tez gra jakies utwory? - też

Gość em1984r
nigdy nie bylam na weselu gdzie byla skrzypaczka. Za zawodowa skrzypaczke pewnie bedziesz musiala slono zaplacic... Mysle ze organista nie bedzie zachwycony z 1/2 zaplaty, poniewaz czy ze skrzypaczka czy bez niej to on bedzie musial spedzic w Kosciele tyle samo czasu. A przeciez czas to pieniadz :)