Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

SSilana

wymioty w czsie ciąży

Polecane posty

czy to normalne że tak często a w sumie prawie cały czas chce mi się wymiotować nawet po kilka razy dziennie już nie mogę tego znieść aż mnie wszystko boli w środku tak bardzo mnie rwie czy to nie szkodzi memu dziecku?

Gość kochana to zwyczajne
tradycyjne, jak najbardziej normalne w okresie ciąży MDŁOŚCI;0 ciesz się, że są, bo to oznacza, że dzieciak rozwija się prawidłowo;)

a po co te wyzwiska wiadomo że każda inaczej przeżywa jedna ma druga nie tylko u mnie nie na samych mdłościach się kończy i to mnie martwi bo wszystko co zjem ...

Gość ja tak mialam
cokolwiek zjadlam to po chwili zwracalam, czulam jakbym zaraz wszystkie "flaki" miala za chwile zwrocic. Martwilam sie i pojechalam z tym do szpitala. Zostalam tam 10dni, lezalam pod kroplowka. Przyjela mnie super Pani Doktor i powiedziala, ze lepiej bedzie jesli zostane, martwila sie o odwodnienie przez co dziecko przestaloby sie rozwijac. Przez kroplowke mialam podawane witaminki i lek przeciwwymiotny. Powiedziala, ze wyjde dopiero wtedy jak przez caly dzien bez kroplowki ani razu nie zwymiotuje. Zamiast kroplowki stopniowo zaczeli mi podawac tabletki przeciwwymiotne. po 10ciu dniach wyszlam. Od tej pory minal juz ponad miesiac, a ja zwymiotowalam w tym czasie tylko raz.

Gość mamutek olutek
to wcale nie jest taka głupota ,że kiedy kobieta ma mdłości czy wymioty na początku ciąży to znak ,że dzieciątko rozwija sie prawidłowo !!! w mojej drugiej ciąży mdłości ustapiły mi juz w 8 tygodniu i cieszyłam się ,że tak szybko a kiedy w 11 tygodniu poszłam na usg to lekarz stwierdził ,że to ciąża obumarła (najprawdobodobniej w 8 lub 9 tygodniu) pierwsze o co mnie wtedy spytał to , czy w ostatnim czasie miałam dolegliwości ciążowe typu mdłości wymioty i kiedy powiedziałam ,że nie to odrazu stwierdził ,że to zawsze są powody do niepokoju ... normalnie mdłości ustępują pk 4 miesiąca i tym sie niepokoić nie trzeba

Gość eeeeeeeeeeeeetre
no własnie wymioty w ciąży owszem są sygnałem że się może byćw ciązy, ale ta do góry baba napisała iż prawidłowo sie rozwija... to znaczy że to co nie wymiotują maja nie prawidłowo rozwiniete ciązy???? wymiotowanie to , jest złe pod czas ciązy bo co zjesz zwymiotujesz , a niby czym płód się ma odzywiać? powietrzem??? więc nie piszcie tu pierrrdól że zyganie jest zdrowe w ciązy, i nie okłamujcie dziewczyny. Lepiej udaj sie do lekarza niech zapisze ci tabletki .....na wymioty.

Gość mamutek olutek
ta u góry napisała MDŁOŚCI a nie wymioty !!!!

Ja tez nic nie moglam zjesc, bo zaraz zwracalam. Przez pierwsze 3 miesiace zamiast przytyc, to schudlam:) studiowalam i musialam jechac 100km na uczelnie, co bylo dla mnie okropne, bo zle znosilam podroze i zawsze modlilam sie,zeby nikt kolo mnie nie siadal:D kiedy dowiedzialam sie,ze jestem w ciazy pojechalam z mezem na zakupy i kupilismy mase jogurtow, ale moja dzidzia ich nie tolerowala:D Wymioty sa jak najbardziej normalnym objawem ciazy. Ale rzeczywiscie nie kazda kobieta musi przez to przejsc.

Gość mdłości...
...podczas ciąży swiądcza o wysokim poziomie hormonu hcg-nie oznacza to ze płód się dobrze rozwija tylko że ciąża przebiega prawidłowo i raczej nie jest zagrożona

kobiety w ciąży a tyle jadu że czasami to naprawdę żałosne tak się wypowiadać

Gość kdsuhfjusa
wymioty w ciązy debbilko,cierpi na nie większość przyszłych mam. Zdarzają się w 2 i 3 miesiącu ciąży, najczęściej w godzinach porannych. Czasami mogą występować w ciągu dnia. Przyczyna nie jest do końca poznana. Więc nie pieerdzielcie o przyczynach że ciąża prawidłowo sie rozwija. Organizm się odwadnia co za tym idzie w przypadku niedowagi wzrasta ryzyko poronienia jak również wewnątrzmacicznego obumarcia płodu. Do incydentów niedożywienia w czasie ciąży ( a jest nie dozywiona bo wszystko wymiotujesz)dochodzi najczęściej na skutek dolegliwości związanych z wczesną ciążą tj. nudności, wymioty, a w szczególności powikłania jakim są niepowściągliwe wymioty. Nieleczone mogą doprowadzić do znacznej utraty masy ciała przez ciężarną oraz innych bardzo ciężkich następstw zarówno dla matki jak również przyszłego dziecka. Prócz znacznego niedoboru masy ciała następuje niedobór podstawowych składników budulcowych, witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu. Brak dostatecznej ilości witamin, a w szczególności witaminy PP (kwasu foliowego) może zwiększać ryzyko wielu wad rozwojowych płodu, w szczególności wad układu nerwowego. Zbyt mała masa ciała ciężarnej może doprowadzić do znacznego niedożywienia płodu. Znacznie częściej dochodzi do hipotrofii płodu czyli wewnątrzmacicznego zatrzymania wzrostu płodu. Dzieci matek niedożywionych wykazują zwiększone tendencje do chorób infekcyjnych a w późniejszym wieku nadciśnienia oraz cukrzycy. Rodzą się przeważnie z niską masą urodzeniową co znacznie zaburza ich dalszy prawidłowy rozwój.Książke to ty sobie poczytaj mądralinska , mimo wszystko zycze zdróweczka twojej dzidzi.

Gość kdsuhfjusa
Tak dziewczyno, wymioty sa stanem naturalnym o ile nie przekraczasz dziennej dawki :) ty piszesz że zdaża ci sie kilka razy dziennie, co nie jest rzecza normalna na 100 %, w ciązy u nie których stężenie hormonu jest duże , u nie których mniejsze, nudności i wymioty są fizjologicznym objawem ciąży. Mogą utrzymywać się do 16. tyg. ciąży, chociaż złagodzenie ich nasilenia następuje około 13 tyg. ciąży, nie u wszystkich ciężarnych, w razie ich obecności zalecam higieniczny tryb życia, częste posiłki w małych ilościach (ostatni przed snem), przyjmowanie witaminy B6 oraz magnezu . Występowanie więcej niż 3 wymiotów dziennie wymaga interwencji lekarskiej!!!!!! Jeżeli jesteś w tych 3 to się nie spoko:) nie chciałąm cie urazić, tylko uświadomic że rady kafeteriuszek nie zawsze śa skuteczne, jeżeli chodzi o dziecko to najwazniejszy jest lekarz a nie forum. Pozdrawiam .

Gość kdsuhfjusa
Najczęściej występujących objawów ciążowych są nudności i wymioty, które pojawiają się zazwyczaj rano. Na skutek pewnych czynników objawy te mogą ulec znacznemu nasileniu i przybrać postać niepowściągliwych wymiotów. Pojawiają się one wówczas nie tylko rano, ale zdarzają się od kilku do kilkunastu razy w ciągu dnia, uniemożliwiając prawidłowe codzienne funkcjonowanie. Mogą one doprowadzić do odwodnienia i niedożywienia organizmu ciężarnej, co w znaczny sposób może zaburzyć prawidłowy rozwój ciąży powodując dostarczenie do płodu niedostatecznej ilości składników odżywczych. Zwiększone ryzyko pojawienia się tej patologii istnieje u kobiet cierpiących na chorobę lokomocyjną, migrenowe bóle głowy, nadwrażliwość na smaki i zapachy oraz u tych, które reagowały nudnościami i wymiotami na doustne środki antykoncepcyjne.

Ja wymiotowałam gdzieś do 15 tygodnia - raz-dwa razy dziennie, zazwyczaj późnym wieczorem. Poza tym całymi dniami miałam totalne mdłości, do tego stopnia że czasem mogłam się żywić tylko chlebem z masłem więc też miałam stres że dziecko będzie niedożywione. Co do kłótni o to, o czym świadczą mdłości - zgadza sie że silne dolegliwości świadczą o wysokim poziomie hormonu PODTRZYMUJĄCEGO ciążę. Czyli nie chodzi prawidłowy rozwój, tylko o "silniejszą" ciążę. Co oczywiście nie znaczy że jak się nie ma mdłości to trzeba od razu panikować.

Acha - jeszcze dodam że mi trochę pomagały homeopatyczne tabletki, które się bierze na chorobę lokomocyjną (chociaż ja takiej nie mam). Homeopatia jest w 100% bezpieczna więc możesz spróbować.

Gość SRATATASRATATA
silniejszą ciąże ha ha ha ha ha, tak jest silniejsza bo jest nie dozywiona , prosze was, silniejsze moze stężenie hormonu, ale co ztego jak płod nie dostaje tego co chce.

Gość SRATATASRATATA
ile wy macie lat??? o bosz

ja nie mialam wymiotow, ale calymi dniami meczyl mnie odruch wymiotny :-o gin przypisal mi czopki ktore no bierze sie po operacji na wymioty, koboety w ciazy takze moga je brac kosztowaly grosze a bardzo mi pomogly bralam je tylko wieczorem bo rano po nich nie bylam w stanie funkcjonowac- powodowaly ogoromna sennosc

Mimo tego jadu, wypowiem się.Mam ciążę zagrożoną, mam silne nudności, wymiotuję. Niedobrze jest mi CAŁĄ dobę. Zdarza się, że budzę się w nocy i lecę do łazienki, tak mi niedobrze. Nudności w ciąży mogą być spowodowane wysokim hCG, wysokim progesteronem (oba hormony na poziomie wyższym są NORMALNE w ciąży) - i każda kobieta inaczej reaguje na ich obecność. To tak samo, jak jedna przeżywa PSM przed miesiączką, inna nie. Ma to niewiele wspólnego z tym, że ciąża \"nie jest zagrożona\".Choćby sama jestem przykładem przeciwieństwa (nudności, wymioty plus ciąża zagrożona).

wszystkim przyszłym mamusiom życzę dużo dużo szczęścia i miłego oczekiwania na dziecko...pozdrawiam

SSilana - trzeba po prostu przeżyć :-)O ile są to nudności a nie wymioty ponad normę, gdzie istnieje ryzyko odwodnienia - o tyle nie ma się co martwić.Nudności są normalnym objawem ciąży choć nie muszą wystąpić. Ale jak wystąpią, to nie ma się tam czego złego doszukiwać.Mnie osobiście pomaga Actimel i jedzenie małych porcji co 2-3 godziny. Nawet w nocy... niestety.

ngLka na kiedy masz termin u mnie na 11 sierpnia i w sumie to wychodzi mi koniec 8 tygodnia

U mnie termin na 29 sierpnia, jestem w 7 tc (wg OM 6 tygodni i 5 dni a wg wieloobjawowej - 31 dni od poczęcia).

SSilana - wymioty i mdlosci w ciazy sa wskazane.Oznaczaja one ze twoje hormony swietnie pracuja(progesteron)i ze wlasnie DZIECKO czuje sie i rozwija sie swietnie.Poza tym udowodniono ze wymioty w ciazy obnizaja u matki wystapienie nowotworow w pozniejszych latach.Jeszcze jedno.W zeszlym roku okazalo sie ze moja ciaza obumarla wczesniej lekarze pytali sie mnie czy mam mdlosci lub wymiotuje.Nie bylo czegos takiego.Wiec ciesz sie i nie martw bo wszystko na bank jest w porzadku!:)

każda reaguje na hormony inaczej i tyle, ale fakt mnie rowniez lekarz powiedzial ze to dobzre ze wymiotuje, co prawda zaznaczyl iz jesli bym sie odwodnila to musze sie polozyc pod kroplowke z witaminami, ale jezeli duzo pije i w ciagu dnia cokolwiek uda mi sie zjesc to jest ok, a co do dozywienia to jak to okreslil po 14 tc jeszcze zdaze sie odpowiednio dozywic, ja nei wierzylam ze po 14 tc mina te wymioty, wydawalo mi sie ze umieram, z dnai na dzien bylo gozrej, wymiotowalam po kilka godzin od obudzenia sie , cokolwiek bys ei w moim otoczeniu nie ruszylo, nawet powiew wiatru to ja juz wymiotowalam, nie mialam czym, sam kwas ze mnie lecial i zolc, zchudnac nie schudlam, ale zmarnialam, wygladalam jak mocno zchorowana, a musialam pracowac, wiec chodzialm na druga zmiane do parcy, ale mimo to kilka razy musieli mnie koledzy do domu odwiezc bo popoludniu bylo to samo z wymiotami, az w koncu wzielam sobie urlop na 3 tyg i faktycznie po ok. 13tc pzreszlo i do dzis nie wymiotuje. nie bralam zadnych tabletek ani czopkow pomimo ze mialam pzreppsana recepte na czarna godzine, lekarz mi powiedzial ze wszelkie te specyfiki przeciwwymiotne zaburzaja gospodarke hormonalna, ktora jest przyczyna wymiotow i lepeij ich nie brac, traktowac jako ostatecznosc, pzrezylam, a teraz moje dziecie jest ogromne i az sie boje porodu :) wiec jak widac z wymiotami ciaza sie dobzre rozwinela, dziecko uroslo, zdazylo sie dozywic itd.. natura wie co robi Mamy! ale tez zgadzam sie ze lepiej sie skonsultowac z lekarzem niz z forumowiczkami, bo kazda z nas moze miec inne dowiadczenia, inny organizm itd.. zycze powodzenia, wbrew pozorom nie jest to tak dlugo, mnie zlapalo ok. 7 tc a ustapilo kolo 13

Gość To trzeba jeść kisiel
łatwo wchodzi i łatwo wychodzi.

Gość A tu dobre rady z książki
"W czasie ciąży są prawdziwą zmorą przyszłych rodziców. Po usilnym i długim oczekiwaniu na upragnioną ciążę, przyszła matka czuje się nieswojo, wydziela obficie ślinę, wzdryga się na myśl o jedzeniu. Możliwe, że ślinienie jest właściwie objawem próby wydalenia z organizmu rtęci. Możliwe też, że nudności są naturalnym odruchem obronnym przed wszelkimi szkodliwymi substancjami zarówno dla matki, jak i dla rozwijającego się płodu. Kilkadziesiąt lat temu nudności próbowano leczyć cotygodniowymi zastrzykami witaminy B12. Starszym, ziołowym remedium była herbata cynamonowa: 2 łyżki stołowe cynamonu (kora lub zmielony) należy zalać 2,5 filiżankami wrzącej wody, odstawić na 10 minut. Odcedzić i dodać miodu do smaku. Dawkowanie: ćwierć filiżanki, trzy razy dziennie przed posiłkiem. Nudności stymulują łaknienie skrobi - makaronu, ziemniaków, ryżu i chleba. Skrobia ma właściwości absorbujące i prawdopodobnie „wchłania" szkodliwe substancje wywołujące wymioty."

Gość mnie lekarz
przepisał czopki przeciwwymiotne. Stwierdził, że torsje uruchamiają tłocznię brzuszną, która może doprowadzić do poronienia, zwłaszcza że miałam ciążę zagrożoną.

Gość Keaty
Witam drogie panie... ja mam takie pytanie, jestem w 16 tygodniu ciąży do tej pory nie wymiotowałam i czułam się świetnie od kilku dni czuję się fatalnie jestem osłabiona jest miBARDZO niedobrze wręćz zrywa mnie odbija się wymiocinami, 24 na dobę mam okropną zgagę ,silne bóle głowy i zawroty czy to jest normalne czy powinnam się martwić???????????????????????? ja wogóle nie zwracałam do tej pory czy normalne że teraz mnie tak męćży???? proszę was o radę