Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maaaarrrrtuuuusiiiiaaa

świadectwo z religii

Polecane posty

Gość maaaarrrrtuuuusiiiiaaa

jest wymagane przed slubem? czy musi byc ostatnie jakie posiadamy? moze byc np, z 3 klasy LO? wiem ze w niektorych kosciolach nie trzeba.. prosze o odpowiedz.

Gość napewno zalezy od ksiedza
jak bedzie "normalny" to wystarczy mu z 3 klasy. moj np chce ze wszystkich klas. od pierwszej podstawowki do ostatniej sredniej!!! a przewaznie jest wymagane ostatnie z podstawowej i ostatnie ze sredniej. lub z 4 ostatnich klas. bierzmowania tez nie trzeba miec do slubu a nasz ksiadz sie uparl ze ma byc i wez z takim gadaj i zalatwiaj.

Gość napewno zalezy od ksiedza
napewno nie bedzie mial prawa nie dac wam slubu z powodu braku swiadectwa z 4 klasy ;-)

Gość wlasnie ze nie bedzie mial
prawa! ty taka swieta.... i nie wiesz o tym? poczytaj moze prawo kanoniczne. ksiadz musi dac slub nawet jak jedno z narzeczonych jest niewierzace (czyli taka osoba raczej napewno nie chodzila na religie zatem nie bedzie miala ani jednego swiadectwa z ocena z religii) lub jest innego wyznania. ksiadz moze odmowic slubu (ma prawo) tylko jesli ktos nie ma chrztu. nawet jak ma chrzest w innej religii to to zaswiadczenie tez trzeba zlozyc ksiedzu bo chrzest jest najwazniejszy a nie jakies swiadectwa z religii. no ludzie... bierzmowania tez nie trzeba miec. wszystkie sakramenty sa DOBROWOLNE, NIE OBOWIĄZKOWE.

Gość a ja zadnych indeksow
nie dostawalam. nie wiem czemu mi mala zawsze tak broni księży. przeciez to oni zeszmacaja całą religie katolicką. przez nich większość młodych ludzi nie chodzi do kościoła. a to, że ktoś nie będzie miał świadectwa z 4 klasy, a wcześniej chodził na religie nie znaczy przecież że jest niewierzący i nie wolno dawać mu ślubu! przecież ktoś mógł przez całe lata nauki być np. świadkiem jehowy czy w jakielkolwiek innej religii, a przez ostatnie lata przed ślubem stał się katolikiem, ochrzcił się. to co, wtedy też ksiądz MA PRAWO odmówić ślubu bo nie ma świadectwa z religii? śmieszne. albo taka dziewczyna co się puszcza w końcu wpadnie i bierze slub z brzuchem a na religie chodziła to ona dostanie slub bez problemu, ale jak ktos był grzeczny, porzadny, do slubu nie idzie w ciazy, ale gdzies sie zawieruszylo swiadectwo z 4 klasy religii to ksiadz bedzie miał prawo odmówić ślubu z tego powodu, tak? hahahhaha... i właśnie dlatego nie chodze do kościoła bo dla mnie to wszytsko jest po prostu żałosne i na pokaz.

Gość w dokumentach
wymaganych jest też swiadectwo bierzmowania a wcale nie trzeba go mieć (juz nie mowie o zaswiadczeniu od bierzmowania tylko samym bierzmowaniu). a jeśli nie trzeba mieć bierzmowania to tym bardziej świadectwa z religii. to ty nie panikuj i nie podniecaj się tak tymi dokumentami. troche luzu.

Gość a ja tam jak wymieniałam
dowód miałam złożyć skrócony odpis aktu urodzenia (było w spisie potrzebnych dokumentów) a nie złożyłam go bo nie miałam i mi dowód wymienili. widać nie tylko w kościele "przymykają oko". i przecież nikt tu nie pisze, że uważa ślub kościelny za "pic na wode". ktoś mógł nie chodzić na religie i nie ma teraz świadectwa, a nagle poczuł ogromną potrzebę duchową aby wziąć ślub kościelny i bierze to całkiem serio i zależy mu na tym. ale jednak świadectwa nie ma. no to nie będzie i ślubu. :P ja tak to rozumiem.

Gość a ja tam jak wymieniałam
takto rozumien ale to bez sensu przeciez. przecież dokumenty potrzebne w kościele to nie to samo co dok. w urzędach. bo w urzędach w całej Polsce są te same zasady a w kosciołach niestety nie. każdy kościoł ma inne zasady. w niektórych w spisie nie ma nawet mowy o swiadectwie z bierzmowania!

Gość a więc jeśli
w kościołach są różne zasady to oznacza ze ksiądz w danym kościele nie ma prawa odmówic slubu z braku oceny z religii z 4 klasy. a jesli nawet się uprze to zawsze mozna wziac ślub w innym kościele.

Gość ty to może minełaś sie z
powołaniem. idz na zakonnice a nie za mąż.