Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SAJGONKAAAAAA

JAKI MACIE SPOSoB NA POTóWKI????????????????????????????

Polecane posty

Gość SAJGONKAAAAAA

moj maluszek ma cała buźkę i szyję w potowkach- kilka jest brzydko zaczerwienionych i kilka z żółtym czubeczkiem- jak je zlikwidować?? jakie macie sposoby???

potówka powinna sama zejść, najlepiej niczym nie smarować i nie eksperymentować... znalazłam w necie: "Potówki Wrażliwa skóra dziecka jest bardzo podatna na schorzenia i dolegliwości skórne. Czasem mimo prawidłowej pielęgnacji, skóra zostaje zakażona lub podrażniona. Z powodu częstego przegrzewania się dzieci i niemowląt, tworzą się u nich tzw. potówki. Są to drobne, różowe lub czerwone krostki występujące zazwyczaj na szyi, pod paszkami i w pachwinach. Potówki powinny zniknąć same, a w przypadku ich większego nasilenia można zastosować zasypkę Alantan Plus "Altek". Niewskazane jest używanie oliwki lub tłustego kremu. Dobrze jest przemywać skórę lub kąpać w wodzie z dodatkiem wodnego roztworu gencjany. "

Gość SAJGONKAAAAAA
ale moj maluszek ma potowki na buźce... nie bede mu nakładała na buziunie krochmalu ani jakiegos pudru..........................

Ale możesz przetrzeć buzię wacikiem nasączonym mleczkiem z płatków owsianych. Działa identycznie jak krochmal z tą różnicą, że ryzyko uczulenia jest niewielkie (krochmal często uczula wbrew temu, co sądzona 10 i 15 lat temu).Wrzucasz płatki owsiane na sitko, sitko do gara, zalewasz wrzątkiem, ostawiasz na 30-45 minut. po tym czasie wyjmujesz sitko z płatkami, wodę z garnka do wanienki, przecierasz łyżką mleczko z płatków owsianych. Stosujesz zamiast środka myjącego - na całą skórę dziecka.

Gość kupujemy kupujemy
na buzi to raczej nie potowka i do tego w zimie

Opis wygląda na skazę białkową ale to - myślę, że powinien obejrzeć lekarz.Jakkolwiek - przepis tu podany stosuje się w przypadku podrażnień głównie na tle alergicznym (mleczko z płatkó).

Gość sajgonkaaaa
moj synek ma tą ,,kaszke,, na buzi od kilku dni i zauwazyłam ze od kilku dni straszie się mu poci głowka najcześciej jak go karmię nie pocił sie nie mial krosteczek-poci sie ma krosteczki wnioskuje więc że to potówki swoja droga jak odrożnic potówki od skazy bialkowej?? bo nie wykluczam że przeciez może ja mieć ale mam nadzieję że nie...

Gość sajgonkaaaa
maluszekma 3 tygodnie - jeszcez nie umie sie drapać... ale gdyby go to sedziaol to by był chyba marudny a jest grzeczniutki jak aniolek nie placze, ładnie zasypia...

No raczej by płakał. Ja się ponoć darłam wniebogłosy, gdy mnie swędziało.

moj tez miał takie plamki ja opisujesz.. i to nie były potówki. Nasza lekarka mowila ze to zmiany hormonalne. To zejdzie samo. Nasz synek mial to przez poltora tygodnia.

moj tez miał takie plamki ja opisujesz.. i to nie były potówki. Nasza lekarka mowila ze to zmiany hormonalne. To zejdzie samo. Nasz synek mial to przez poltora tygodnia.