Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ASUNTA

przepis na ciasto bez mleka i jajek

Polecane posty

Gość Niedostępny portal
głupia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość c e l i a k i a
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cholera jasna znowu nie widać
postów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aparat
szklanka cukru szklanka wody pół margaryny bezmlecznej 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cztery łyżki powideł śliwkowych lub innego dozwolonego dżemu Wodę zagotować z cukrem, odstawić z ognia, rozpuścić w tym margarynę. Przestudzić trochę. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, wszystko razem zmiksować, dodać powidła lub dżem. Włożyć do formy z duszką i piec ok. 45 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aparat
Składniki: 1 kg mąki, można zmieszać pół na pół pszenną i razową; 400 g oleju, , ostatecznie może być margaryna 1/2 szklanki syropu klonowego; 2 łyżeczki cynamonu, jeśli ktoś ma wrażliwy żołądek to 1 łyżeczkę, bo cynamon nie jest najlepszą przyprawa; 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g rodzynek; 150 g żurawin - ciasto jest wtedy smaczniejsze i ładniejsze, ale nie koniecznie trzeba je dodawać; 250 g pokruszonych na pół orzechów włoskich; 100 g pokruszonych na pół migdałów bez skorki; 2 banany; 1 duże jabłko ze skórką; 2-3 łyżki marmolady pomarańczowej (niekoniecznie); Przepis: Wymieszać mąkę, syrop klonowy, olej, cynamon i proszek do pieczenia w dużej misce. Dodać orzechy i rodzynki. Wymieszać. W blenderze zmiksować na papkę banany i jabłko. Wlać do miski, można dodać trochę marmolady pomarańczowej. Wymieszać porządnie. Uformować z ciasta małe chlebki, ja często formuję średniej wielkości serduszka. Piec w piekarniku 40-60 min., zależnie od wielkości "chlebków" albo serduszek. Po upieczeniu posmarować wierzch olejem i można posypać cukrem pudrem, jeśli ktoś używa. Ja na wierzch układam żurawiny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam. Ja polecam to :) szklanka cukru szklanka mąki szklanka kaszy manny czubata łyżeczka proszku do pieczenia kilogram jabłek ( polecam reneta szara lub inne baaardzo soczyste, muszą puszczać sok) sypkie produkty mieszamy razem i dzielimy na dwie równe czesci jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach Blache smarujemy margaryną,spód troszkę grubiej i obsypujemy bułką tartą. Na blache sypiemy jedną czesc sypkich produktów, na to układamy jabłka, posypujemy cynamonem na jabłka sypiemy drugą część sypką. Na wierzch ścieramy na tarce masło lub margarynę tak żeby przykryć całą czesc sypką. I do pieca Pieczemy w 180-200 stopni ok 1 godziny. Mozna zrobić dwie warstwy jabłek ale wtedy składniki x2 (oprócz cukru bo bedzie słodkie) i jabłuszek troszke wiecej niż kilogram Przepis sprawdzony - wypiek udany i baaardzo dobry. Wymaga mało pracy i czasu....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki za wszystkie przepisy- kiedy ja znajde czas zeby to wszystko upiec!!!!!:))))))))))))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do czarnej
a jakiej blaszki używasz do tego ciasta? zwykłej takiej na placek? to ciasto nie wyjdzie bardzo cieniutkie? czy lepiej uzyc jakiejs keksówki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Na poczatku robilam w tortownicy i masz racje, jest bardzo \"niziutkie\".Natomiast teraz robie w zwyklej blaszce, tyle że z podwojnej porcji Polecam bo jest jest naprawde pyszne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×