Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ekonimistka z d...

Ekonomisci pomóżcie-PKB

Polecane posty

Gość ekonimistka z d...

😭 Mogłby mi ktoś wyjaśnić na przykladzie co to jest wartośc dodana? Czym różni się PKB realny od Nominalnego? Jak one na siebie dzialają? Bo ja tego nie rozumiem😭

Gość ..GtZ..
wartość dodana , to wartość jaką uzyskuje produkt po przetworzeniu np: ruda miedzi kosztuje 150 zł a z tego robi się kable miedziane a one kosztują 500zł wartość dodana 350zł rozumujesz? Wartość wzrosła po przetworzeniu rudy przez zakład

Gość ekonimistka z d...
tak, dzięki. teraz kapuję🌻

Gość ekonimistka z d...
proszę jeszcze o odpowiedź na pytania o PKB:)

Gość ..GtZ..
Jeżeli PKB liczony jest w oparciu o wartości bieżące, wówczas nazywamy go nominalnym PKB.Realny PKB jest wartością PKB mierzonego przy użyciu stałych cen (w cenach z tzw. roku bazowego).Rok bazowy jest rokiem wzorcowym, w odniesieniu do którego mierzymy PKB w innych latach( styczeń 2006 do stycznia 2007)

Gość ekonimistka z d...
dzięki, znalazłam już prawie wszystko w necie ale dalej nie wiem co się dzieje z PKB realnym kiedy PKB nominalny rośnie/maleje

Gość doda doda zrób mi loda
PKB nominalny używa ceny bieżącej ( nie jest to obiektywne bo przez rok może się ta cena zmieniać) A PKB realny używa cen rok do roku czyli jak było napisane z początku albo końca roku i jest bardziej obiektywny i masz przyrost PKB w stosunku do poprzedniego roku bazowego :p jest to stała cena :o

Gość ekonomistka z d...
łup