Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość USA

USA

Polecane posty

Gość USA

mam pytanko.. czy znacie przypadki,że ktoś mial wize, polecial do USA i zostal nie wpuszczony? Czy mogą tak zrobić?

Gość ergot
oczywiscie, ze moga. To co dostajesz w ambasadzie to jest de facto promesa wizy.

Gość powaznie myslaca panienka
Raz sie zdarzylo tak mojemu znajomemu z tymze zaznaczam ze jest on pochodzenia arabskiego i lecial w poltora roku po ataku 11 wrzesnia 2001. mial odwioedzic tam swojego ojca i brata. mial wize, papiery, wszystko. wlecial do usa ale go odprawiono.

Gość USA
a kobieta w ciazy?

Gość powaznie myslaca panienka
Nie mam pojecia. Tak naprawde wszystko zalezy od widzimisie amerykanskich celnikow. Teoretycznie mogliby cie nie wpuscic myslac ze chcesz urodzic dziecko w usa tak by mialo obywatelstwo amerykanskie (w usa obowiazuje prawo ziemi), ale to tylko moje przypuszczenia.

Gość ergot
Tutaj ciaza nie ma nic do rzeczy (ze niby co, nie pozwola aby Twoje przyszle dziecko bylo Amerykaninem?). Jezeli urzednik immigracyjny w czasie rozmowy stwierdzi, ze cos jest nie tak (albo w Twoich papierach, albo w Twoich odpowiedziach) to moze zatrzymac Cie na dluzsza rozmowe. Jak sie pozytywnie wszystko nie wyjasni, to moga byc klopoty. I nie chodzi tu tylko o odeslanie do domu, ale i o probe nielegalnego przekroczenia granicy. Zatem przed urzednikiem immigracyjnym lepiej nie krecic. Zdenerwowanie jest OK, przeciez rzadko kiedy doswiadczamy tego, co wyprawiaja Amerykanie na granicach.

Gość ergot
celnicy z immigracja nie maja nic wspolnego. Sprawdzaja tylko, czy nie przywozisz walowki ze Starego Kraju.

Gość ajaks
A ja czytalam o jakis przypadkach gdzie to kobiety w zaawansowanej ciazy przylatywaly do usa akurat po to by urodzic tak by dziecko ktore sie urodzi moglo dostac obywatelstwo amerykanskie i ze potem byl czas ze ci urzednicy z imigraccji odprawili niektore takie nie wpuszacajac ich na teren usa.

Gość ergot
NIe wiem, czy takie akcje ze strony urzednikow imigracyjnych wystepuja, badz wystepowaly, ale bylbym tym zaskoczony. Zreszta obywatelstwo amerykanskie dziecka nie przynosi zadnych korzysci prawnych jego matce, ojcu, ani samemu dziecku (przynajmniej do 18 roku zycia). Dziecko bedzie uwiazane do swoich rodzicow, a poniewaz nie utracilo obywatelstwa narodzin, wiec nie bedzie zadnych przeszkod aby z matka opuscilo Stany.

jak juz pisalam w innym watku wydaje mi sie, ze moze byc problem chocby dlatego, ze po porodzie matka moze pozostac nielegalnie, lub sie odwolywac od decyzji wiele lat, a jest to dla nich problem. moze lepiej poczekac do porodu, albo zadzwonic do ambasady albo konsulatu tam napewno Ci powiedza.

Gość urzednicy amerykanscy moga all
Mojej kolezanki nie chcieli wpuscic bo nie miala pieczatki z jakiegos poprzedniego lotniska (akurat tak leciala ze z przesiadka czyli miedzyladowaniem). Ona troche zaczela sie z nimi wyklocac i w koncu ja wpuscili.

Gość ergot
jak pisalem narodziny dziecka w Stanach nie przynosza zadnych korzysci prawnych jego rodzicom. Ludzie z dziecmi i bez dzieci przedluzaja sobie pobyty nielegalnie. I nie mysl, ze tylko dlatego ze Twoje dziecko urodzilo sie w Stanach, bedzie Cie to chronilo przed ewentualna deportacja. Nawet wszelkie masci azyle (polityczne, przesladowania, itp) odpadaja, bo tego typu przesladowan w UE nie ma. Oczywiscie jesli jestes w bardzo zaawansowanej ciazy i planujesz siedziec na wizie turystycznej cale 6 miesiecy, to bedziesz musiala wykazac sie posiadaniem funduszy (badz ubezpieczenia zdrowotnego) - panstwo amerykanskie nie zafunduje Ci darmowego porodu, a uwierz mi, ze bez ubezpieczenia nie chcesz miec nic wspolnego z amerykanskimi szpitalami.