Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość seboradin

Czy ktos usuwal sobie laserem pieprzyk??

Polecane posty

Gość seboradin

Do jakiego lekarza poszlyscie? Czy lekarz robil najpierw wymaz? Jak wyglada taki zabieg i czy na miejscu pieprzyka jest potem blizna lub przebarwienie? Ja mam spory pieprzyk na twarzy i chcialabym sie go pozbyc.

idz najpierw do dermatologa i dowiedz sie jakiego pochodzenia jest pieprzyk wtedy powie Ci jaka metoda usuniecia bedzie odpowiednia.

ja miałam usuwany pieprzyk wielkości okolo 3 mm w okolicy skrzydełka nosa. normalnie, mechanicznie, taką jakby ostrą rurką, śmieszna ta metoda, zabieg wykonalam w dosc drogiej klinice dermatologicznej we wrocławiu, z 6 -7 lat temu. teraz może usuwa sie laserem, chociaz szczerze - to jakos sobie nie wyobrazam jak to zrobic laserem:) aha, założyli mi 1 szew (tak to sie mowi chyba) a potem nosilam takie malutkie plasterki sciagające skórę zeby się nie rozlazło :P obecnie mam w tym miejscu jasniejszą kropkę, ale spod tapety nie widać :)

aha, wymazu ani badań nie robiłam bo lekarz nie mial watpliwosci ze to zmiana łagodna. badania zleca się wtedy gdy sa watpliwosci -podobno....

Gość seboradin
Dzieki za odp. Ja ten pieprzyk mam od urodzenia i jest on spory(srednica 4mm), takze chcialabym miec zrobiony wymaz.

To raczej nie wymaz a dermatoskop. Ustalisz jakiego rodzju jest to zmiana. Skoro 4 mm to może lekarz zakwestionowac laser. Tego typu zmiany raczej wycina się chiturgicznie, a to dlatego że tkanki usunięte laserowo nie nadają się już do badań histopatologicznych. Takie badanie jest niezbędne by wykluczyć nowotwór złośliwy.

Gość seboradin
A czy zrobienie tego wymazu czy dermatoskopu nie sluzy wlasnie temu, aby sie dowiedziec czy pieprzyk jest zlosliwy?

Gość pieprzyczka
ja miałam usuwane we wrocku bardziej znamie niz pieprzyk-to było w centrum terapii laserowej n ajaracza. mi usuwali chirurgicznei bo było dosc spore i wysyłali do badania-histo-pato, ale ponoc oni wiedza co mozna usunac laserem a co tzreba ciac i zbadac!

mi najpierw usuneli chirurgicznie a potem dopiero badali - uznali ze tak czy inaczej usunac trzeba ale bylo to tak dawno ze tylko skalpel - mala blizna ktorej nawet nie myslalam zeby usunac

Gość lakim*
kazdy pieprzyk powinien byc wyciety i przebadany histopotologicznie nigdi nie ma 100 % pewnosci je jest to zmiana lagodna

Gość No nie przesadzajmy
dlatego nigdy nie powinno sie ruszac zadnych znamion barwnikowych,bo moga zezłośliwiec:(

Gość lakim*
No nie przesadzajmy --- po to sie usowa zeby temu zapobiec

Gość Miałam usuwane laserem
I to masę znamion, oceniał je lekarz medycyny estetycznej, a przedtem badano je jeszcze na onkologii dermatoskopem, w sumie chyba z 3 razy. Tylko kilka ze znamion budziło wątpliwości a miałam ich usuwanych chyba ze 150. Wszystko zajeło z 5 zabiegów. Pierwsze robiłam z rok temu, więc gdyby znamiona miały zezłośliwiec juz bym nie żyła. Po laserze mam białe plamki jak po ospie a po tych wycinanych sklpelem wielkie przerośnięte bliznowce. Dlatego też zdecydowałam sie na laser bo mam skórę skłonną do bliznowacenia. Białe plamki na ciele wyglądają o niebo lepiej od czarnych znamion czy przerośnietych "drabinek" po skalpelu.