Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna z problemem

Wariuje..

Polecane posty

jako mala dziewczynka leczyłam sie hormonalnie, bralam jod i eltroxin( chyba tak sie pisalo), mialam niedoczynnośc tarczycy, bylam otyla. potem postanowilysmy z mamą ze przeniesiemy się do innego lekarza do wiekszego miasta, niby lepszego lekarza do ktorego w kolejce trzeba bylo czekać aż pol roku, i po takiej wizycie lekarz stwierdzil ze nie mam zadnej niedoczynnosci i odstawil tabletki :roll: od tamtego czasu praktycznie w ogóle nie mam okresu. dzis mam 22 lata, przez ten czas raz leczylam, a raz nie_leczylam sie hormonalnie u ginekologa - mialam tylko sztucznie wywolywany okres tabletkami antykoncepcyjnymi. a kiedy tabletki sie skonczyly okresu nie było.. lekarze rozkladaja rece, nie wiedzą co mi jest. ja juz sie poddałam, siedze juz 1,5 roku bez okresu i nie ide do lekarza bo w mojej malej mieścinie nikomu na niczym nie zależy, szczegolnie lekarzom ktorzy na kase chorych olewają pacjenta z gory do dołu :( nie stac mnie na to by leczyc sie prywatnie :( do tego od kilku lat zauwazylam, ze rosną mi wlosy na ciele; na brodzie, na szyji, na pośladkach, na brzuchu, miedzy piersiami to nie sa normalne wlosy tylko grube ciemne i dlugie wlosiska. jestem ciemna brunetką ale nigdy nie mialam takiego zarostu :( po prostu rozkladam ręce i depiluje/wyrywam pensetą co sie da. nie wiem co mam robić, nie wiem co sie dzieje z moim cialem, nikt mi nie chce pomoc :( do tego wchodzi jeszcze otylosc.. i czuje sie jak facet, az mi sie z domu nie chce wychodzić, mam mnostwo kompleksów, wstydze sie z domu wychodzic.. prosze o pomoc, cieple slowo bo zwariuje :(

ja tez jestem otyla i mam hirsutyzm-te wlasnie wlosy o ktorych piszesz... a co do okresu, robilas badania na hormony? moze brakuje ci progesteronu???

Gość powiem ci tak
z tego co opisujesz wyglada to na zaburzenia hormonalne. Zrób badanie androgenów - testosteron, androstendion i usg jajników - albowiem większość objawów które masz podchodzi mi pod policystyczne jejniki (owłosienie, nadwaga, brak okresu)

groosia ostatnie badania jakie robilam wyszly niby pozytywnie ( wszystko w normie)ale robilam je u lekarza endykryno. na kase chorych i wcale mu nie wierze :( to chyba przeciez niemozliwe ze mialam niedoczynnosc tarczycy i nagle sie wykaraskalam z tego? z niedoczynnoscia zyje sie do konca zycia, jak bralam za mlodu te tabletki jod i eltroxin to moglam schudnac, a teraz... nic nie moge :( juz nawet z glupot myslalam ze te wlosy mi rosną bo gruba jestem :(

Gość powiem ci tak
no wlasnie przy PCO jest ciężko schudnąć bo zaburzona jest przemiana materii szczególnie pod kątem węglowodanów. Robiłaś usg?

hmm..najgorzej znalesc porzadnego lekarza ktory naprawd eby przeprowadzil serie badan.... zrob badania na te jajniki, no i jeszcze raz na tarczyce..... i na testosteron,bo jezlei nie mialas wczensije problemow z owlosieniem to raczej to nie ejst H...

usg jajnikow? nie nigdy. nikt nawet nie podejrzewal tego :( z reszta lekarze przepisywali mi tabletki co rusz to inne nie robiac nawet badan :( robilam badania tarczy ale to tez dosc dawno..

Gość trtrtrtr
a może znajdziesz jakieś forum na taki temat i tam od osób piszących o swoich doświadczeniach dowiesz się co możesz zrobić? Wiesz... pierwsza miesiączka powinna wystąpić do 18 roku życia, ty już miałaś wywoływaną więc twój organizm mniej więcej wie co i jak, jesteś młoda, wszystko może się unormować, tylko musisz działać (!). Na pewno należałoby, tak jak pisze moja przedmówczyni, zbadać co i jak dzieje się obecnie z twoimi hormonami. Może u ciebie jest jak z silnikiem długo nie pracującym, kilka razy trzeba go na nowo odpalać żeby w końcu zaskoczył i działał sam. Ja np też miałam długie przerwy w miesiączkowaniu, i po tabletkach to się jakoś unormowało. Ale przecież ludzie zmieniają tabletki, sposoby leczenia, czasem dopiero w wieku około trzydziestki lub później odkrywają że z hormonami jest coś nie tak, i leczenie też skutkuje. :)

wiecie kiedys jak bralam ten jod i eltroxin bylam w senatorium odchudzajacym i schudlam 17 kg, ale po odstawieniu tabletek... ciagle tylam i tyje nadal a przeciez az tak duzo nie jem :o

plus jeszcze lekarz powiedzial mi ze ebde miala problemy z zajsciem w ciąże:(

to widoicznie znoz niedoczynnosc tarczycy masz..... jak najpredzej idz do lekarza... a gdzie mieszkasz?

Gość trtrtrtr
No... wtedy cos się działo a teraz się stresujesz, podłamałaś się trochę, siedzisz w domu... to nie sprzyja szczupleniu. Zatem gdy okoliczności będą sprzyjały, zeszczuplejesz :). A teraz najważniejsze są te hormony, te badania jajników, o co dziewczyny radzą.

wlasnie siedzac w domu,mozesz podjadac sporo i nawet tego nie zauwazac..jak ja siedze w domu tojestem zdruzgotana bo widz,e jak szperam po szafkach,lodowce zeby cokolwiek lsodkiego znalesc

w malym mieescie pod opolem, lekarzy ginekologow mozna policzyc u jednej ręki :( jeden cpun ktory skakal z okna, drugi alkoholik a trzeci to nie wiadomo jeszcze jaki czort :( i tak zyje z dnia na dzien, pozostawiona sobie sama bo naprawde juz probowalam i wszyscy maja mnie gdzies.. dlatego zwątpilam juz. z ta otyloscia to jeszcze nic bo z tym da sie zyc, ale te wlosy wszedzie? nie da sie :( chcielibysmy powoli dziecko z moim chlopakiem i tu tez beda problemy :( po prostu nie ma dobrego lekarza a jak jest to prywatnie przyjmuje:( cholera musze cos robic tylko nie wiem od czego zaczac :( i boje sie ze znowu mnie potraktuja tak jak wczesniej...

powiem ci tak - ten linek nie dziala mi :)

Gość powiem ci tak
musisz skopiwać i w kleić w pasek na górze i wykasować spację - niestety kafeteria łamie linki:O albo wpisz w google - zespół policystycznych jajników

wiecie na czym polega badanie jajnikow? czy to wyglada tak jak badanie yatczycy tylko na brzuszku jezdza tym urzadzeniem?

ok mam link poczytam sobie, dziekuje

Gość powiem ci tak
zazwyczaj jest dopochwowe - gin wkłada ci końcówkę od aparatu usg do pochwy i przez pochwę bada - nic nie boli idż śmiało dziwne że jeszcze ci tego nie zlecili przy takich problemach. Lakarze są niesamowici...:O

taa....lekarze sa bardzo dziwni;/ zamiast zorbic rutynowe badania to przpisuja ludziom leki za lekami;/ w ciemno;/