Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość markela

Skóra glowy

Polecane posty

Gość markela

czy możecie mi dokładnie opisać objawy na skórze głowy ? tzn .jak duże są zmiany ,czy to jedna plama czy jest ich więcej ,i jak wyglądają ? czy są pokryte jakgdyby łuską która łatwo schodzi? Sama muszę dojść co jest przyczyną u mojej córki bo lekarze snują tylko domysły AZS ŁZS i Łuszczyca a zapomniałam jeszcze grzybica! Na głowie ma jedną dość dużą łuszczącą i bardzo swędzącą plamę ,na czerwonym tle -pokrywającą się łuseczkami które są dość mocno przytwierdzone do skóry ale pod wpływem drapania łatwo schodzą pozostawiając czerwoną skórę dość wysuszoną .Cała głowa bardzo swędzi a włosy często się przetluszczają (córka ma 11 lat) Samrujemy clotramidazolem w płynie i stan jest stabilny ale skora dość mocno wysuszona w tym miejscu .Gdy potraktowaliśy to coś sterydem -wówczas okoliczny węzeł sie powększył i zaczął boleć -gdy tylko steryd odstawimy węzeł nie boli i się zmniejsza .Lekarz mówi że to nie może być od sterydu ale ja wiem swoje już trzy razy robiłam próby więc to nie przypadek.acha po kąpieli suchą skórę z tej plamy można normalnie zetrzeć gazikiem i wowczas jest różowa plama która za parę godzin pokrywa się suchą łuseczką i drapanie gotowe!

Gość markela
czy nikt nie może opisać swoich objawów ? To bardzo by mi pomogło-bo już sama nie wiem co mam robić..:(

Gość ms-k04
Witam. Mam również taki sam problem od kilku lat pojawiaja sie u mnie takie same plamy jak opisujesz. Byłam u kilku dermatologów i praktycznie żaden nie potrafi zdjagnozowac co mi dolega. LZS ŁUSZCZYCA ??? Tylko kazdy sie pyta czy w rodzinie ktos nie chorował - jak na tej podstawie ma być diagnoza no to super.Pamietm ,że pierwszy raz zrobiła mi sie ta plama z tylu głowy. Zawsze kojarzyłam ,że kiedyś były modne ondulacje wiec sobie zrobiłam "trwała kwaśna" i od tamtej pory praktycznie bez niewielkich odstepów sie z tym męcze. Obecnie mam przepisany płyn robiony na bazie spirytusu i smaruje glowe Flucinar-żel.

Gość markela
ms-k04 Czy miewasz tą plamę w jednym miejscu czy w kilku ? Ostatnio myjemy głowę w squamed szampon tzn nacieram tę plamę na godzinę przed myciem a potem dopiero myję -następnie smarujemy daktarinem kremem i jak widzę jest ok ,boję się przestać smarować bo może to dziadostwo wrócić . Czy te zmiany dotyczą tylko i wyłącznie skóry głowy ? bo u nas czasem na twarzy są takie bardzo suche miejsca -ale one łatwo znikają po kremie dla dzieci nawilżającym . Ostatnio deramtolog wymyśliła znów steryd ale nawet go nie wykupiłam -to błędne koło ,właściwie to najlepiej to coś leczyć według swoich obserwacji -ja widzę ze gdy mniej cukru tym jest lepiej .Jestem prawie pewna że winą za te zmiany jest coś grzybiczego a to bardzo trudno zlikwidować .U mnie w rodzieni nikt nie choruje na łuszczycę ale podobno może się zdarzyć po raz pierwszy -ja nie mam diagnozy ale jak czytałam na forum łuszczycowym że tam przez wiele miesięcy ludzie byli leczeni na wszystko tylko nie na łuszczycę -więc nic nie wykluczam ale mam głęboką nadzieję ze to jednak łojotokowe zap skóry .

Gość mam to samo kilka lat
niestety to zdiagnozowana łuszczyca:( mam to na czubku głowy i na czole -ale jeszcze we włosach .nasila mi się pod wpływem stresu i wtedy to koszmarnie wygląda a czasem prawie znika :) skorę przy czole smaruję maścią \"Seboton\" a włosy myję szamponem\"Freederm tar\" i używam to tylko przy nasileniu objawów -dla mnie działa b.dobrze! pozdrawiam!

Gość ms-k04
Mam to w kilku miejscach ale tylko we włosach. Ja mysle , że to nie bedzie łuszczyca ponieważ po paru dniach smarownia(3-5) to znika, a przy tym bardzo mi sie przetłuszczaja włosy. Musze myc codziennie. Obecnie lekarz polecił mi szampon polytar. Nawet pomaga. Kiedys kupiłam selsun blue- niebieski. Najfajniej farbował ręce ,a tak to nic nie pomógł. słyszalam , że w Krakowie jest dobra Klinika Dermatologiczna zastanawiam sie czy sie tam nie wybrać. Muszę jeszcze znależ opinie na jej temat.

Gość markela
Jak znajdziesz coś o tej klinice to daj znać ,może i ja skorzystam .U mnie też z włosy przetłuszczają się z zawrotną prędkością ,mycie co drugi dzień ale czasem i codziennie .W tej chwili plamy nie ma (bo u mnie to tylko w jednym miejsu wielkości ok 5zł może ciut więsze . Szybko Ci ustępują te plamki -czym smarujesz że tak szybko ? i po jakim czasie wracają ? Co do zdiagnozowanej łuszczycy -w jaki sposób została zdiagnozowana ? tak na oko ? czy jakimiś badaniami ?

Gość ms-k04
Jak pisałam plamy znikaja po 3-5 dniach smarowania. stosuje flucinar, mam jakis płyn robiony w aptece na bazie spirytusy sali.. oraz obecnie myje szamponem polytar. Co do tej kliniki to nie moge sie skontaktować z osoba , która tam sie leczyła na tradzik. wiem tylko , że jest w krakowie ul.gertrudy i nic wiecej. pisze do tej dziewczyny na gg ale bez odpowiedzi :).

Gość markela
Flucinar to silny steryd w działaniu silniejszy ok40razy w działaniu od hydrokortyzonu.Nic dziwnego że plamy tak szybko schodzą ...u nas po sterydzie było to samo ,jednak teraz odstawiłam te świństwa które przynoszą więcej szkody niż pożytku -poczytaj o sterydach w maściach -to nic dobrego.

Gość ms-k04
Dzisiaj był temat w dzin dobry tvn o łupieżu. Jeszcze nie ogladałam. podaje str. http://dziendobrytvn.onet.pl/zdrowie.html Wiem ,że flucinar jest sterydem ale nie myslalam że aż tak sinym.

Gość do mam nadzieje
prosze nie reklamowac onclinic bo nic nie pomagaja a tylko wyciagaja kase ja wydalam ponad 1000 zl na leczenie luszczycy i nic nie pomoglo , poza tym pelno negatywnych opinii mozna znalezc na forach internetowych dot luszczycy

Gość mam nadzieje
to nie była reklama, tylko odpowiedź i chęć pomocy. ms-k04 napisała: ... słyszalam , że w Krakowie jest dobra Klinika Dermatologiczna zastanawiam sie czy sie tam nie wybrać. Muszę jeszcze znależ opinie na jej temat." :-(

Gość ms-k04
tak , kiedys pisałam z osoba na gg. Tylko ona cos mówieła o ul.gertrudy -tak pamietam. Leczyła tam łojotok i trądzik.

Gość markela
słyszałam o on clinic jest dużo osób które nie są zadowolone jednak są i takie które sobie chwalą ... Jak narazie z on clinic dam sobie spokój a to dlatego ze moja córka nie ma stwierdzonej łuszczycy ,więc póki co leczenie objawowe ŁZS.