Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panna komunalna

kto jest organem wykonawczym gminy? zarząd czy wójt/burmistrz/prezydent?

Polecane posty

Gość panna komunalna

jak to jest? gdzieś wyczytałam, że od kilku lat nie ma zarządu, a na czele gminy stoi wójt, ale inne źródła zmyliły mnie...

Gość kaviiiii
wojt jest wykonawczym zarzadu nie ma!!!!!!!!!!!!!!!!!! jest rada gminy jako uchwalodawczy organ

Gość panna komunalna
tak tak, co do Rady nie miałam wątpliwości;) dzięki. miałabym jeszcze jedno małe pytanie: Jakie kryterium stanowi obecnie kryterium nadzoru nad samorządem terytorialnym? Jakie kryteria i w jakim zakresie w przeszłości były brane pod uwagę w ramach nadzoru nad samorządem terytorialnym? według mnie: obecnie- kryterium legalności i celowości dawniej - celowości, rzetelności i gospodarności czy to jest dobrze?

ale pierdoły w gminie jest zarzad, sklada sie z wojta/burmistrza/prezydenta miasta, dwóch zastepcow i dwoch osoba wybranych przez rade (niekoniecznie z ich grona) przedstawicielem zarzadu i zwierzchnikiem pozostałych członkow jest wojt/burmistrz/prezydent miasta (zalezy od ilosc mieszkancow w gminie)

w samorzadzie terytorialnym wystepuje jedynie kryterium legalnosci, jesli chodzi o nadzór w województwie , dodatkowo wojewoda jest nadzorowwany równiez przez kryterium zgodnosci polityki rządowej przygowujesz sie do sesji? ;) ja mam w czwartek egzamin z prawa administracyjnego ;p

Zarząd w gminie? Pracuję w urzędzie miasta i gminy, sprawuję opiekę nad BIP, ale o zarządzie to ja słyszałem kiedyś :P Burmistrz (wójt, prezydent) mianuje swojego zastępcę, sekretarza skarbnika. Poczytajcie sobie BIPy, tam zawsze jest podstawa prawna działania: - ustawa o samorządzie gminnym - statut gminy o samorządzie gminnym z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym.(1) (tekst pierwotny: Dz. U. 1990 r. Nr 16 poz. 95) (tekst jednolity: Dz. U. 1996 r. Nr 13 poz. 74) (tekst jednolity: Dz. U. 2001 r. Nr 142 poz. 1591)

Art. 11a. (2)1. Organami gminy są: 1) rada gminy, 2) wójt (burmistrz, prezydent miasta).

Przychodzą potem takie "inteligenty" i nie potrafią odróżnić urzędu miasta od starostwa powiatowego :( No a ten zarząd to co robi? Czemu nie ma o nim mowa nigdzie :P