Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sugar beth

Małżeństo i mieszkanie w spadku.

Polecane posty

Gość ** ** ** ** ** ** *** *** ***
3000 włożone w remont zrwacaja się po 2 miesiącach mieszkania w stosunku do wynjamu...bedzie tam mieszkał i nie musi płacić odestek kredytu ani najemcy...już w tym samym jest duzy zysk :P

Gość ** ** ** ** ** ** *** *** ***
wynajmującemu mialo być

Gość a dziala wam kafeteria
nie badz glupia i nie przepisuj

w żadnym wypadku nie wyciągnęłabym łap po coś, co się ewidentnie należy mojemu mężowi, bez względu na uwarunkowania prawne i na to, w jaki sposób byśmy sie rozstawali

Gość hmmmmmm.....
nie valerian. ja sama bylam w takiej sytuacji ze moj ex maz byl wlascicielem mieszkania. Przez glowe by mi nie przeszlo zeby prosic go czy chociaz myslec o tym zeby przepisal na mnie....

klaudka znów zgadzam się z Tobą :D mądra babka jesteś :) pozdrawiam

Gość *NOS*
nie znam sie na prawie, ale przypomnialam sobie taka klauzule pewnego malzenstwa- on jest mimionerem i zastrzegl sobie ze w razie rozwodu z jej winy ona nie dostaje nic na sobie tylko na dzieci, jesli to on wystapi o rozwod- ona dostaje polowe jego majatku moze tu udaloby sie zrobic cos podobnego- ze mieszkanie jest wasze wspolne ale w wypadku zdrady faceta jako konsekwecji- rozwodu -ona i dziecko dostaja mieszkanie - a nie np on i kochanka z dzieckiem

*NOS* ---> ale problem w tym, że udowodnić, z czyjej winy nastąpił rozpad związku nie jest czasem tak łatwo i tu klauzula daje w łeb ;) ale nie znam się na tym aż tak dobrze - na logikę to wzięłam ;) atunia ----> skoro Ty się zgadzasz ze mną, to znaczy, że ja również z Tobą ;) dla Ciebie 🌼

Gość hmmmmmmm ...
Nie badz glupia i nie podpisuj żadnych klauzul i nic nie zmieniaj. Ty i dziecko jestescie zbezpeczeni a on jako mąż powinien sie z tego cieszyc a nierobic wszystko zeby wlasny tylek ustawic. A tesciowa wara od waszych spraw

Gość valeriano
Niektóre baby to się nie źle potrafią ustawić, co za nasienie diabelskie

"natomiast to, w co zainwestowaliśmy pieniądze z jego mieszkania jest wspólne (bo zakupiliśmy to juz jako mażeństwo)" i tu sie mylisz Klauduś Skarbie :P środki uzyskane za fundusze pochodzących z majątku osobistego i wydatkowane na inne przedmioty majątkowe podlegają surogacji i jesli nawet nabyliście te nowe prawa lub przedmioty majątkowe na zasadach majątkowej małżeńskiej wspólności ustawowej, to mąż w przypadku rozwodu ma roszczenie o zwrot jego nakładów z majątku osobistego na majątek wspólny i musiałabyś go spłacić z tej kwoty... A co do reszty - czytam tego posta i mam ubaw po pachy... Klauzule o kórych piszecie, to efekt rozbuchanej wyobraźni podładowanej nadmiarem amerykańskich seriali i filmów... Nie będę tłumaczył tutaj, czym różni się system comon law od systemu civil law, nie będę Wam wykładał, dlaczego u nas prawo jest skodyfikowane i swoboda umów obowiązuje tylko w zakresie, w którym dane uregulowania nie zostały zawarte w ustawach i przepisach wykonawczych, ale błagam nie piszcie o klauzulach w umowach majątkowych małżeńskich, bo jeszcze ktoś to przeczta i będzie chciał taką klauzulę :D:D sobie zastrzec, zamęczając o jej wpisanie nieszczęśliwego notariusza, do kórego pechowo taki klient trafi.... Po co pisać bzdury, jesli nie ma się o czymś pojęcia

Gość to tylko jaaa23
widac ze Twoj maz jest pazerny i uwaza ze mu sie nalezy to co jest Twoje przez sam fakt ze jest Twoim mezem. hola hola, wolnego, przeciez ani go nie wyganiasz z domu, chyba sie kochacie i ufacie sobie, wiec o sprawach majatkowych nie powinniscie tak dyskutowac.

Gość to tylko jaaa23
aha ja bym odwrocila kota ogonem i tak jak jego matka go musztruje tekstami ze Ty go wyrolujesz tak ja bym sie na niego "fochnela" i mowila- Skarbie widze ze mi nie ufasz, tak mi przykro i ucinala temat ktory nie powinien miec miejsca

komiczne ---> acha :) no właśnie miałam Cię jeszcze przy okzaji tego tematu o to zapytać :) Właciwie nie zastanawiałam się nad tym nigdy wczesniej az tak dogłębnie, ale faktycznie jest to logiczne. W razie draki ;) i tak nie wyciągałabym nigdy łap po coś tak ewidentnego, więc w sumie to niewiele zmienia, no może tyle, że oddałabym nie tyle \"z dobroci serca\", co z mocy prawa :D

masz zatem dodatkową motywację, zeby zostać ze swoim mężem do końca życia ;)

problem w tym, że własnie pieniądz nie ma nade mną niemal żadnej mocy (chociaz wrogiem tez nie jest ;) ) , zatem ani hipotetyczny ex, ani "bogaty nowy" nie mieliby akurat takiego oręża w ręku ;)

ale... jesli ten bogatszy byłby co najmniej równie fascynujący co obecny, to nie pogardziłabyś? :P

niee... to było pytanie bardzo ale to bardzo teoretyczne :P ;) i zupełnie oderwane od rzeczywistości, nie związane z realiami świata Cie otaczającego :P

gdyby tylko fascyncja i kasa tak mnie potrafiły porwać, to już bym była skończona :) Oj, kiepsko by to mogło wyglądać ;) a więc TEORETYCZNIE mogę powiedzieć, że to za mało ;) ale co by się nie robić bardziej świętą niż jestem, przyznam, że faktycznie jak już wymieniać, to na lepszy model (o ile w ogóle taki istnieje) - taka chyba jest prawda. Chociaz "lepszy" to pojęcie względne

kwestia "lepszości" innego modelu sprowadza sie zazwyczaj do stażu w obecnym związku, stanu emocjonalnego i poziomu znudzenia starym modelem... bo jakaś lepszość obiektywna nie istnieje... tzn jej przesłanki nie są racjonalne, lecz dyktowane emocjami

"tzn jej przesłanki nie są racjonalne, lecz dyktowane emocjami" otóż to :) I w tym właśnie tkwią największe pułapki, przed którymi się trzeba pilnować. "Świadomość" tego to bogactwo, naprawdę :) Przykro czasem tak na "chamca" wyłączyć emocje i puścić przodem tylko i wyłącznie rozsądek, ale czasami korzyści znacznie przewyższają "chwilowe niedogodności" ("chwilowe" to ważne słowo ;) ) jak to się mówi, cel uświęca środki ;)

dlatego właśnie przede wszystkim w tym kontekście jesteś według mnie, komiczne, bardzo bogaty :)

Kierowanie się rozsądkiem to podstawa, bo nie oszukujmy sie - nigdy człowiek nie docenia tego co juz ma na tyle, na ile na to zasługuje... To jest normalna reakcja psychiczna, że człowiek uznaje pewne zachowania i cechy tej drugiej osoby za normę i gdzieś w podswiadomosci koduje sobie przekonanie, że tak jest zawsze a ewentualne cechy pozytywne, które dostrzegamy u innej, nowej osoby, to wartośćdodana do tego co juz mamy.. realia przynoszą często bardzo gorzkie rozczarowania... i dlatego rozsądek trzeba wypchnąć przed emocje

Gość Kasieczka
dla mnie to roszke dziewne. Dlaczegoz zgory zakladasz ze mąż cie zostawi? to po co z nim jestes? Ja uwazam ze jezeli jest sie z kims to po to zeby byc na zawsze i a nie na "prubę" bo cie kiedys zostawi i pujdzie wpizdu. Co to za zwiazek... nie rozumiem cie, sorrki to moje zdanie