Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

taka jedna zołza

SLUB CYWILNY I OŚCIELNY OSOBNO ALE TEGO SAMEGO DNIA!!!!

Polecane posty

Co o tym myslicie? I czy ktoś z was tak miał? Wiem ,że duzo osob powie po co robic problem skoro istnieje juz ślub konkordatowy. Ale urząd cywilny i kościół mojej parafii znajuduje sie praktycznie obok siebie, a chcialabym wziąć taki slub ponieważ mam 2 przyjaciółki i mysle o tym aby obie mi świadkowały, a że jedna nie ma bierzmowania to świadkowałaby w cywilnym a druga w kościelnym. Co Wy o tym myslicie?

Gość mnie się to podoba
Kiedyś nie było ślubu konkordatowego i ślub cywilny oraz kościelny w osobnych budynkach nie stanowił problemu. Ja jestem na tak.

no właśnie a ja tak chcem dlatego żeby moje przyjaciolki sie nie poobrażały na mnie czy na siebie, obie tak samo lubie i jak mialabym wybrac jedna z nich to chyba wzielabym siostre:) a tak to jets jakies rozwiazanie no i UC znajduje sie tak blisko że samochody z goscmi mozna zaparkowac pod urzedem i na pierszo (minutka drogi) dojsc do kosciolai juz:)

rozumiem że twoja przyjaciółka ma się na ciebie obrazić bo nie może być świadkiem bo nie poszła do bierzmowania tak? co za idiotyzm :O

no tak fakt nie mialaby powodow do obrazy w końcu to ona nie zrobila bierzmowania, no ale to chyba mi tak bardzo zależy żeby one obie mi świadkowały:)

Gość kyrra
ciekawe czy dasz radę uzgodnić tego samego dnia i w kościele i w urzędzie.W urzędzie też rezerwuje się terminy.

doskonale o tym wiem ze sie rowniez rezerwuje terminy :) ja mam jeszcze troche czasu i musze sie z moim narzeczonym zdecydowac kieyd to juz termin zamowimy:)

Jak dla mnie większe zamieszanie :) To moje takie zdanie. Może byś zaproponowała przyjaciółce kursy dla doroslych(chodzi o bierzmowanie) .Jeśli przyszły maz się zgodzi to można na ślubie mieć 2 świadkowe ,2 świadków.To tak na marginesie :)

Gość hej hej hej 456346
Kiedyś tak włąsnie było i ja na przykład tez tak chce zrobic autorko:) Wiec czemu nie? dory pomysl

o tym to nie nie wiedzialam... no ale tonie jest tak ze mi bardziej zalezy zeby swiadkowala mita co nie ma bierzmowania tylko chcialbym alby obie to robily:)

zawsze możesz zaproponować, że jedna będzie świadkiem a druga matką chrzestna pierwszego dziecka, o ile planujesz dzieci. i niech ustalą między sobą. koleżanka miała taki sam problem i właśnie tak go rozwiązała;)

zrób losowanie:D a tak serio to prawdziwa przyjaciółka w życiu się nie obrazi o coś takiego. możliwe że jeśli zdecydujesz się na 2 śluby będziesz miała problem która koleżanka ma świadkować na którym ślubie (bierzmowanie wcale nie jest potrzebne, jedyne co trzeba mieć dowód osobisty) i co wtedy zrobisz? Zresztą świadkowanie to żaden przywilej a przede wszystkim obowiązki, świadkowa ma dużo na głowie przez całe wesele. Raz byłam i więcej bym nie chciała, wolę być zwykłym gościem:) moim zdaniem 2 oddzielne śluby to strata czasu i niepotrzebny stres.

a jeśli mozna wiedzieć to jakie świadek ma obowiązki? Bo z tego co widzialam jak bylam na 1weselu to ona tylko była przy pannie młodej na odczepinach i nic więcej

np dekorowanie sali przed weselem, uspakajanie panikującej panny młodej, po ślubie zwiezienie prezentów, zajęcie się kopertami (państwo młodzi pewnie by je pogubili jak ich znam:D ), na weselu oczepiny i rozkręcanie zabaw, wydawanie (wraz ze świadkiem) alkoholu itp. Panie z kuchni też przychodziły do mnie albo do mamy panny młodej z wszelkimi pytaniami typu \"już podać zupę czy poczekać?\". Nie zrozum mnie źle, z chęcią zrobiłam to wszystko dla mojej przyjaciółki ale gdyby mnie nie poprosiła o świadkowanie to nie poczułabym się zazdrosna, urażona czy odtrącona i bawiłabym się na weselu tak samo dobrze:)

nie no dekorowaniem zajmie sie firma:) mamu taka za 900zl co tekoruje koscioł, dom panny młodej, wypożycza samochod też udekorowany no i sale dekoruje ma sie tam 500balonow no a jak sie chce wiecej to trzeba doplacic:)

wesele weselu nie równe:) pytałaś się przyjaciółek co one o tym sądzą? Może się okazać ze macie inne zdanie na ten temat i nie będą traktować tego w kategoriach rywalizacji..a jeśli niestety tak do tego podchodzą to ja bym na twoim miejscu powiedziała ze nie wiem którą wybrać bo obie lubię tak samo i rzuciła monetą:)