Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wedelowska dama

Kiedy pierwsza kapiel dziecka?

Polecane posty

Gość wedelowska dama

Pierwsza kąpiel będzie juz w szpitalu i to każdego dnia.Natomiast ja swoją pierwszą,samodizelną kąpiel zrobiłam tego samego dnia jak tylko wyszłam z dzieckiem ze szpitala.

jeśli to niemowlak to obowiazkowo wieczorkiem chyba ze masz na mysli troszke wieksze dziecko.Bo za bardzo nie kumam

Gość wedelowska dama
Dziecko ma dopiero 4 dni,myja je ciepla gabka,ale nie wiem kiedy zrobic to w wanience,w szpitalu powiedzieli mi ,ze po 6 tygodniach..

Gość wedelowska dama
a najsmieszniejsze,ze jak w google.pl wystukacie "pierwsza kapiel dziecka" to tez tak pisze,ze po 6:D

spokojnie kapiesz pierwszy raz w szpitalu a po powrocie do domu codziennie; pierwsze slysze ze po 6 tyg??????

u nas w szpitalu wogóle nie kapali. Zrobilismy wiec pierwsza kapiel po wyjsciu ze szpitala , w 3 dobie zycia.

Ja kąpę dziecko w wanience co wieczór od momentu wyjścia ze szpitala. Przyda się na początek do pomocy mama czy ojciec dziecka. Oczywiście w szpitalu też kąpali.

moja w szpitalu kapaly juz od pierwszego dnia... potem polozna zalecila zebym kąpala malą co 2 dzien i tak robię.

Ja kapie dziecko codziennie od początku jego narodzin wieczorkiem a rano po prostu myje go . Jeśli ty sie myjesz 2 razy dziennie to czemu dziecko miało by być brudne?? Aha i dodam że ono sika w pieluchy i trzeba dbać o czystość w tych miejscach a także buźka sie często brudzi. Więc jak nie kąpiel to szybki prysznic

Gość lakim*
dziecko musi byc przynajmniej podmyte codziennie

hehe ale ja nie twierdze ze ja myje co 2 dzien a tak to jest brudna. wlasciwie to ja przeciez myje przy kazdym przewijaniu - pupe i po kazdym jej jedzeniu - buzie i raczki. na wieczór tez jej doklądnie myje pupe, zaklądam czysta pieluche i myje raczki buzie i zabki... a taka kapiel z wlosami w wannie to co 2 dzien.

ja kąpałam synka w wanience jak miał miesiąc czy jakoś tak. przedtem obmywałąm go przegotowaną ciepłą wodą całe ciałko na rozłożonym ręczniku. bo bałam sie kapać takie maleństwo. potem się przemogłam i już było ok.

pierwsze kąpiele w szpitalu a ja samodzielną jak tylko wyszłm ze szpitala byłam troche przerażona ale dalismy rade z meżem

Ja też kąpię codziennie. W sumie to z własnej wygody, bo dużo wygodniej wsadzić bobasa do wanienki i wypluskać niż bawić się w przecieranie szmatką w każdym zgięciu.

Gość to tyle
kąpać można codziennie od dnia narodzin, natomiast nie zanurza się całego dziecka w wodzie dopóki pępuszek nie odpadnie (należy unikać moczenia pępuszka aż do oderwania)

Gość dadada34
to nie jest średniowiecze... dziecko ma naturalną powłokę po porodzie i nie powinno sie jej zmywać.... dlatego pierwsza kąpiel dziecka powinna być po ok 4 tyg od urodzenia albo i później..... a do tego czasu trzeba maluszka tylko delikatnie obmywać wacikami... średniowiecze jest wtedy jak wam od razu po urodzeniu dziecko zabieraja i myją

Gość gość
a le ta ochronna powłoka po prostu smierdzi jak dziecko sie poci,nie czułas?

Gość gość
mi powiedziano w szpitalu ze co 2 dni wiec jak wyszłam w sobote to kapalam w poniedziałek,wtedy zresztą przyszla 1 raz polozna i mi to pokazala, bo bardzo się balam... gdyby nie przyszla to chyba tydzień bym malej nie wykapala :P hahaha

Gość gość
Mi wykapali w szpitalu w trzeciej dobie, kapac od razu po porodziw to barbarzynstwo. gdy byl malutki kapalam ok 2 razy na tydzien, teraz co dwa dni. Chyba ze jest potrzeba dodatkowej kapieli.

Gość gość
U mnie w szpitalu nie kapie sie noworodkow. Wykapalismy po powrocie do domu. Potem codziennie wieczorem .

Gość gość
Ja tez nie mialam Małej kąpanej w szpitalu, dopiero 4 dni po porodzie. W UK zalecają,aby właśnie dzidzi nie kąpać od razu, aby nie zmywać warstwy ochronnej ze skóry dziecka z czasu płodowego. A od tego czasu do roku życia Małą kąpalismy wg zaleceń co 2-3 dzień. Od poczatku bez stresu i paniki:)

Gość gość
w szpitalu połozna brała po kolei dziecko raz dwa pod kran namydliła i spłukała oddawała okryte pielucha matce. Po wyjściu kapałam w domu w wanience co wieczór. Nie wyobrażam sobie kapać co 2-3 dni.

Gość gość
W Anglii po narodzinach w ogole nie kapia tylko wycieraja,a pierwsza kapiel zalecaja wlasnie po 6tyg.Ja tak zrobilam,codziennie go tylko obmywalam,dzis syn ma 6 lat i nigdy nie mial zadnego odparzenia czy podraznienia,ani tez nigdy na zaden specyfik uczulony nie byl.

Gość Agataaaaa19
Pierwszą kąpiel mieliśmy w szpitalu, a taką zupełnie samodzielną jak tylko wyszłam ze szpitala, byłam trochę przerażona ale daliśmy rade z mężem. Położna poleciła nam też super kosmetyki do kąpieli z firmy Babycap, skóra małego jest przyjemnie nawilżona.