Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ikea*****

zaparcia u niemowlaczka

Polecane posty

P.S. 2. Gdyby dziecku od 2 miesięcy zbierał się kał w jelitach, to miałoby brzuch jak melon. A ona ma ładny, mięciutki. Nie jestem lekarzem, a chemikiem, ale na zdrowy chłopski rozum to jest niemożliwe. Teraz to już naprawdę znikam :)

Gość Bubu1
My też mamy problem z zaparciami u synka, ktory ma 3 msce. Od 6 tygodnia na kolke, ktora chyba juz odchodzi, dostaje simeticon (w roznej postaci - sab simplex, bobotic, teraz infacol) i do niedawna debridat. Ten ostatni za poleceniem lekarza odstawilismy, w zamian dajemy od kilku dni lactuloze i probiotyk - mamy nadzieje ze cos sie zmieni. Od 2 tygodni dostaje tez soczek jablkowy. W zasadzie od miesiąca wiekszość kup zrobil po 3-4 dniach z nasza pomoca, jak sie bardzo prezyl i plakal, wiec poki co kupa spedza nam sen z powiek:) Jestesmy przede wszystkim ciekawi, czy ktos z Was stosowal lactuloze i z jakim skutkiem. Pozdrawiamy

Gość Broszka82
No to mój synek miał szczęście bo pomogła mu poprostu zmiana diety, głównie wyeliminowanie ryżu i kaszki ryżowej. A cierpiał na zaparcia od momentu kiedy zaczeliśmy wprowadzać pokarmy stałe. teraz ma już 14 miesiecy i czasem tez zdarzają mu sie zaparcia, ale ratujemy się śliweczkami Gerbera. Słyszałam też o syropku na zaparcia, ale nie wiem jak sie nazywa. Może popytaj w aptece, bo taki syropek to chyba bezpieczniejszy od czopków. Albo zadzwoń do Centrum Informacji dla Rodziców Gerbera, tam dyżuruje lekarz, może Ci coś poradzi

Gość niestety nie macie racji
My stosowalismy Lactuloze.Wszystko zalezy od tego-jaki problem ma dziecko.I nie chodzi mi o to,że ma zaparcia-ale DLACZEGO ma te zaparcia. Moze miec zaparcia z powodu choroby,a moze miec zaparcia,bo ma taka słabą przemianę materii. Kiedy lezałam na chirurgii z moim dzieckiem dużo mądrych ludzi spotkałam na swojej drodze.I jeden z wybitnych gastroenterologów (w Polsce)powiedział mi,ze podawanie jabłka wcale nie pomaga.Pomaga suszona śliwka(może być słoiczkowa),morele suszone-zmielone i podawane w jedzeniu(kaszka),woda naczczo(ciepła).Takie rzeczy pomagaja.Niestety jabłka tylko powoduja gazy i nadymanie brzuszka. Chemical. Ja Cię nie atakuje i nie osądzam.Sama przeszłam horror.Mam nauczkę,żeby samemu dbac o własne interesy,bo lekarze traktują nasze dzieci jak kolejny "przypadek",a nie jak istotę która my kochamy i zycie byśmy oddali,zeby było dobrze. Cieszę sie,ze Twoja córka ma sie dobrze. osobiście dodam,że we wczesnym dzieciństwie też miałam problemy z kupa-ale mi przeszły.Mam dodatkową pętle esicy,która spowalniała zejscie kału. Ale jest ok i nie mam tego problemu odkąd sama zaczęłam sie przemieszczac,ruszać,biegac. Tak więc-nalezy zachowac czujnośc,ale nie wpadac w panike,bo nie kazde zaparcia to odrazu powazna choroba. Pozdrawiam.

Gość wuuduuu
Koper włoski i jak karmisz przejdź na dietkę lekko strawną. Może za ciężkie składniki jesz.

zaparcia od tygodnia to juz powazny problem i do lekarza trzeba lecieć. moja mała miała problem z wypróżnianiem. robiła to rzadko i sprawiało jej problemy. w moim przypadku też pomogły probiotyki. niektórzy radzą activię, ale to za słabe i nie dla niemowlaków. wspomniana wcześniej biogaia jest dobra bo w kroplach i specjalnie dla dzieci.

Gość anamar
czy ktos moze polecic dobrego GASTROENTEROLOGA w Warszawie?