Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość flawiana

kupno nowej sukni czy szycie u krawcowej?

Polecane posty

Gość flawiana

Zaczęłam rozglądać się za suknią słubną na razie tylko w internecie, zastanawiam się czy krawcowe szyją suknie na wzór tych z salonów, jak to mniej więcej wygląda? Co bardziej się opłaca szycie czy kupno gotowej sukni w salonie? prosze o Wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam wszystkie Panny Młode.

czesc:) chetnie ci pomoge . ja chodzenie po salonach mam juz za soba wiec mniej wiecej wiem co i jak :) suknia ktora ja wybralam w salonie kosztowala 2900 a krawcowe uszyja mi ja za 1500 i w to juz jest wliczony koszt materialu - wiec nie mialam sie nad czym zastanawiac . krawcowe sa super powiedzialy mi ze jak im przyniose slubne zdjecie zeby mogly sobie wkleic do swojego albumu to mi jeszcze ja chemicznie wypiora z jakiego jestes miasta ?

Jak znajdziesz dobrą krawcową lub salon który szyje z katalogów to bardziej opłaca się szyć...płacisz połowę mniej wtedy. Chyba, że zależy Ci na oryginalnej koniecznie...Tylko najpierw wywiad zrób co i jak...Będziesz przecież chodziła na przymiarki więc dopasują idealnie...:-)

ja szy łam na zamówienie u znakomitej krwacowej koszt 1100 zł wszytkie znajome tam szyja bo super to robi suknia jak marzenie

znalazłam suknię jak dla mnie prześliczną... inną niż oglądane wcześniej przeze mnie. Ale kosztuje 4590 zł :( i tak marudziłam i marudziłam aż znalazłam na śląsku zakład krawiecki, który szyje suknie slubne na wzór z katalogów. Dałam zdjęcie mojej sukni i ostatnio pani z firmy zadzwoniła do mnie i zaszokowała ceną, jaką życzą sobie za uszycie jej - 1600 zł! Pierwszą przymairkę mam za 2 tygodnie i czekać na suknię będę miesiąc. Zobaczymy jak to będzie wyglądało. :)

Gość flawiana
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Na prawdę mi pomogłyscie.Teraz już wiem, że suknie będę szyła u krawcowej. napiszcie jeszcze prosze ile czasu przed ślubem trzeba tym się zająć. Wiem, że każda krawcowa ma swoje terminy ale chciałabym wiedzieć tak mniej więcej kiedy się do krawcowej udać. Jestem z Katowic. Pozdrawiam wszystkich

Gość koleżanka-szklanka
Mam pytanie do yryski i myszki83 :) W jakim mieście te krawcowe? Bo jeżeli w Warszawie to chyba poproszę o adresy :)

flawina moje kazały mi przyjsc trzy miesiace wczesniej ale ja nauczona z doswiadczenia moich kolezanek powiedzialam im ze slub biore tydzien wczesniej niz jest w rzeczywistosci - to tak na wszelki wypadek gdyby bylo male posuniecie a po za tym wole miec suknie wczesniej i juz sie nie denerwowac :)

koleżanka-szklanka --------> przykro mi nie jestem z warszawy :( no chyba ze mogła bys przyjechac do łodzi , zapraszam :) wez pod uwage to ze moze własnie w moim miescie bedzie jeszcze taniej szyc niz w twoim :)) pozdrawiam

Jeśli któras z was ma adres do krawcowej we Wrocławiu to bardzo prosze o przesłanie na maila asmic85@interia.pl .

no niestety ja jestem z Łodzi a krwcowa z Bełchatowa jak coś to piszcie na maila

Gość anetka....
Myszka 83 podaj adres i numer telefonu tej krawcowej z Bełchatowa.

Gość titina
Witam:) a może któraś z Dziewczyn ma adres dobrej krawcowej z Poznania lub okolic??

Gość asia2906
Bardzo prosze o namiary na krawcową z Wrocławia lub okolic czy możecie kogos polecic ?

Gość cassillie
Wroclawskie panny Młode, spróbujcie może kontaktu np. z p. Anią Utko (wystarczy wpisać jej dane w google, wyskoczy stronka) - architektka z wykształcenia, szyje niepowtarzalne, piękne sukienki. Ale, uwaga - raczej nie jest to krawcowa z tych, która "odszyje" sukienkę ze zdjęcia katalogowego. Raczej obejrzy typ urody i sylwetkę dziewczyny, porówna z wyglądem narzeczonego - i zaproponuje coś oryginalnego i niepowtarzalnego. Podobnie postępuje dość popularna wśród wrocławskich Panien Młodych pani Magdalena Molas. Z kolei p. Magdalena Gruna-Sulisz specjalizuje się w szyciu sukien wzorowanych na starych obrazach (marzy Ci się suknia a'la Królowa Margot, caryca Katarzyna czy a'la Arwena z "Władcy pierścieni" - nie ma sprawy ;) ) Co do "odszywania" sukien - z tego co wiem, salonik "Annabella" na Sokolniczej odszywa sukienki z katalogów znanych firm; jest też dużo tańszy od intniejącej po sąsiedzku "Bellissimy". Istnieje też na pewno zakład w Oleśnicy, szyjący niebrzydkie sukienki, jak też zakład na Żernkach Wrocławskich - kiedyś nazywal się "Ira" ale ponoć zmienił nazwę. Z krawcowych polecano też niegdyś p. Wiesławę z ul. Pobożnego - niestety nie znam konkretnego telefonu... Wiem, że sporo danych na ten temat było kiedyś na stronce "Przewodnika Młodej Pary".

Gość proxy
Witam dziewczyny! Ja już wybrałam suknie dla siebie, ale tę z salonu. Szczerze wam radzę - nie szyjcie sukien na wzór tych z salonu!!! Podobieństwo wątpliwe. Jeśli mogłabym coś poradzić, to najlepiej jest pochodzić po salonach i wyhaczyć jakieś obniżki cen (np. wyprzedaże z poprzedniego roku). Mi się udało. :) Mam suknię za 2500 zeta, a cena producenta to 3600. Jedyne co pewne, to udanie się to pracowni sukien ślubnych, ale takiej, która sie w tym specjalizuje, a nie szukanie jakiejś tam krawcowej. Pozdrawiam

Gość proxy
http://www.wesele24.com/organizacja5.php Podrabiana sukienka Nową suknię ślubną polskich producentów można kupić od ok. 1500 zł. Jesienią salony mody ślubnej wyprzedają zeszłoroczne kolekcje. Wtedy najłatwiej można znaleźć ciekawą cenowo propozycję. Ale jeżeli suknię kupimy na wyprzedaży rok przed ślubem, istnieje ryzyko, że w dniu ślubu nie będzie się nam już podobała. W końcu kobieta zmienną jest. Zagraniczne suknie ślubne kosztują od 2500 do 5000 zł. Dla wielu kobiet jest to spory wydatek. Dlatego panny młode podpatrują wymarzone wzory najmodniejszych sukni w salonach mody ślubnej, magazynach i Internecie, a następnie zamawiają u krawcowych kopie oryginalnych sukni. A wtedy przeważnie zaczynają się kłopoty. Zdarza się np., że nasze wyobrażenia nijak mają się do rzeczywistości. Podrabiana suknia jest źle uszyta albo panna młoda nie podoba się sobie w takiej sukni. U krawcowej nie można bowiem wcześniej przymierzyć wybranego modelu. I okazuje się, że tydzień przed ślubem trzeba szukać pomocy w profesjonalnym salonie mody ślubnej. W salonie zawsze można przymierzyć wybrany fason. Przymierzenie sukni jest bardzo ważne. Dlaczego? Może się zdarzyć, że jakaś suknia bardzo podoba nam się na zdjęciu bądź manekinie. Przymierzamy i cóż się okazuje? Na nas wygląda źle, ma nieodpowiedni krój do naszej sylwetki, źle leży itp. Właściciele salonów mówią, że dziewczyny po wielu godzinach przymierzania sukni zazwyczaj decydują się na zupełnie inną niż sobie wcześniej wymyśliły. Po prostu okazuje się, że wiele fasonów do nich nie pasuje, a tylko w salonie można do woli szukać najodpowiedniejszego. Salon daje także gwarancję zakupu sukni oryginalnej lub szytej przez specjalistę. A przecież w sukni ślubnej każdy szczegół jest ważny. Od specjalistów wymaga się bardzo precyzyjnego szycia np. lamówek. Niestety, przypadkowo wybrane krawcowe bardzo często takich umiejętności nie maja. Jeżeli decydujecie się na szycie sukni u krawcowej, nie kopiujcie więc podpatrzonych modeli. Żadna, nawet najlepsza krawcowa, nie potrafi uszyć takiej jak oryginalna sukienki. Lepiej już zdecydować się na suknię, która jest tzw. specjalnością firmy, czyli na model, który krawcowa szyła wiele razy. Mimo że suknię ślubną zakłada się tylko ten jeden raz w życiu, nie warto oszczędzać na jej kupnie. Źle dobrana i uszyta może popsuć humor w ten najważniejszy dzień w życiu. A przecież panna młoda powinna przyćmiewać urodą wszystkich gości.

Gość TylkoTwoja..;3
Witam Panne Młode mam gorącą prośbe do was... A mianowicie potrzebuję dobrej krawcowej z Łodzi do uszycia mi stroju z Anime...Prosze o jakiś kontakt. ;D