Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkkkkkkkk

czy mój syn jest zdrowy? ma 9 miesiecy i jeszcze nie raczkuje i nie wstaje

Polecane posty

Gość kkkkkkkkk

Gość wzw b
a nie ma czasem wzmozonego napięcia miesniowego?

Gość kkkkkkkkk
nie. co to w ogóle jest?

Moja córka też ma 9 m cy i nie myśli o raczkowaniu i ja wcale nie sądzę że jest chora. tak już po prostu ma :)

Gość wzw b
wzmozone napięcie mozna zaobserwowac, gdy dziecko pręzy sie jak struna, nadmiernie prostuje, zaciska piąstki itp

Gość mkk
moja ma 10.5 mies. i tez nie raczkuje, bylam u neurolog w piatek i wszytsko oki,,poprostu moze wogole nie bedzie raczkowac...

Gość jkgkjhlhjk
napewno wszystko ok, nie kazde dziecko raczkuje

Dzieci z wzmożonym napięciem mięśniowym, szybciej się rozwijają motorycznie. Dzieci z osłabionym napięciem wolniej. Moja córa miała osłabione napięcie. Wieku 8 miesięcy jeszcze nie raczkowała. Ja myślę ze powinnaś poczekać, ale jeżeli bardzo się niepokoisz, to idź do neurologa...nie zaszkodzi:)

A moja córa wogóle nie raczkowała, bo nie wszystkie dzieci raczkują:)

Gość kkkkkkkk
o.k. może nie raczkowac ale ona jeszcze nie stoi samodzielnie. nie potrafi też sama usiąść jak leży. gdy jest "pólleżąca" to usiądzie. tak poza tym wszystko jest w porzadku.

kkkkkkk... usiądzie samodzielnie i wstanie na nóżki jak zacznie raczkować. Taka jest kolejność. Najpierw raczkuje i z tej pozycji siada i później wstaje na nóżki:) Chociaż oczywiście pewnie zdarzają sie wyjątki:)

Gość pisze prawdę
Ciekawi mnie jak takie dziecko zabawic? Czym? Takie raczkujace czy siedzące to sie samo zabawi i świat poogląda. Współczuję. A może tylko mi sie tak wydaje,przecież sama czasami mam dośc tego "pełzaka" bo wszędzie wlezie. z tego co czytałam to chyba jest jakaś granica po której trzeba sie udac do specjalisty? Mnie ,(ale zaznaczam,że to tylko i wyłącznie moja opinia)sie wydaję że dziecko w wieku 9 miesięcy już powinno siedziec.

Gość kkkkkkkk
siedzi ale nie siada

Gość pisze prawdę
Chodziło mi "siadac",oczywiście ,czy cokolwiek robic , z tych czynności które wymieniacie.

Gość kkkkkkkk
pytałam pediatry czy to normalne. ona powiedziala że każde dziecko ma swoje tempo i niektóre nawet jeszcze później zaczynają nabywać tych umiejętności. ale ja nie znam dziecka takiego "leniwego" jak moje.

Gość pisze prawdę
No to pewnie tak jest jak mówi lekarz.Ja piszę z mojego punktu widzenia, moje dziecko wszystko zaczęło dosyc wczesnie i dlatego nie mam porównania. Ale wierz mi,jak tylko Twoje się "rozkręci" to bedziesz teskniła do czasów kiedy było w pozycji leżącej;-)

Kkkkkkk... nie zadręczaj sie, bo tak naprawdę, to mama bardzo często "ma nosa" w tych sprawach. I jeżeli niepokoi Cię to bardzo, to nie czekaj, tylko jazda do neurologa z synkiem. Będziesz miała czyste sumienie:)

Gość wariatkowo
oczywiscie ze jest zdrowy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 moj syn nic robil nawet nie umial stabilnie siedziec az nagle 11miesiaccu zaczol chodzic