Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 brwowka

Reklamowaliscie meble black red white?

Polecane posty

Go艣膰 brwowka

Co bylo nie tak, czy musieliscie dostarczyc meble w oryginalnych opakowaniach?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 a kto trzyma opakowanie
po meblach???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 brwowka
no wlasnie! tez sie chce tego pozbyc, ale wyobraz sobie ze czasami niektore firmy wymagaja zwrotow w kartonach - nie wiem jak brw, ktos wie?

Udost臋pnij ten post

ja reklamowa艂am jedna sciank臋 komody bo mia艂a wywiercone odwrotnie otwory, bez kartonu mi przyjeli ale czeka艂am na ta wlasciwa 14 dni :/

Udost臋pnij ten post

najlepiej zrobisz, jak zadzwonisz do sklepu w kt贸rym kupowa艂a艣 i zpaytasz o warunki reklamacji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 brwowka
dzieki wielkie

Udost臋pnij ten post

Nie ma obowiazku przetrzymywania opakowan po czymkolwiek. Sklep nie ma prawa odmowic przyjecia reklamacji ze wzgledu na brak opakowania. Reklamujemy produkt a nie opakowanie. Oczywiscie wiekszosc sklepow domaga sie takich opakowan bo wysylaja produkt kurierem do producenta i jest im poprostu wygodnie ze maja juz opakowanie bo w przeciwnym razie musza sami zorganizowac jakies kartony i zabezpieczenie (typu styropian czy inne folie bombelkowe). A to ich kosztuje stad ten upor sklepow. Jesli natomiast poinformujesz sprzedawce ze znasz swoje prawa mysle ze nie bedzie problemow z towarem bez opakowania:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 brwowka
plyna ryby plyna - wow, nie wiedzialam o tym, dziekuje! A jest cos takiego moze jak wewnetrzny regulamin sklepu w ktorym nabylam meble. Jesli oni maja takowy i napisali tam powiedzmy "bez opakowan reklamacji nie przyjmujemy". Ale moze nie jest on prawnie zasadny. A czy moglabys mi podac zrodlo tej informacji ktora mi podalas? jakis kodeks praw konsumenta?

Udost臋pnij ten post

W 艣wietle obowi膮zuj膮cych przepis贸w prawa i orzecznictwa s膮dowego opakowanie nie stanowi przedmiotu zainteresowania jako produkt sam w sobie, lecz jedynie jako zbi贸r pewnych informacji. Szczeg贸艂owe tre艣ci odnosz膮ce si臋 do opakowa艅 znalaz艂y si臋 w przepisach dotycz膮cych produkt贸w truj膮cych lub mi臋snych. Pomijaj膮c wzgl臋dy estetyczne (nikt nie sprzeda klawiatury zawini臋tej w gazet臋), to, w czym towar kupujemy, nie ma prawnego znaczenia.W rozporz膮dzeniu nie ma ani jednego s艂owa dotycz膮cego pakowania towaru przy jego zwrocie przez konsumenta do sprzedawcy (tym razem wchodzi w gr臋 nawet gazeta). Je偶eli wi臋c sprzedawca 偶膮da od nas oryginalnego opakowania i stwierdza, 偶e towaru nie przyjmie, to: - popro艣my go o pokazanie rozporz膮dzenia, o kt贸rym wspomnieli艣my wy偶ej; musi ono znajdowa膰 si臋 w widocznym miejscu w ka偶dym punkcie prowadz膮cym sprzeda偶! - gdy poka偶e nam tekst rozporz膮dzenia, popro艣my o wskazanie podstawy prawnej, na jakiej 偶膮da od nas kawa艂ka tektury, warunkuj膮c przyj臋cie reklamacji. Je偶eli rozporz膮dzenia nie ma, to informujemy sprzedawc臋, 偶e nie ma w nim 偶adnego zapisu o obowi膮zkach klienta w sprawie opakowa艅 i pytamy - jak s膮dzi - czy Pa艅stwowa Inspekcja Handlowa na艂o偶y na niego du偶膮 grzywn臋 za brak rozporz膮dzenia? Niestety musimy postraszy膰, gdy偶 ustawa nie zawiera 偶adnych rygor贸w dla sprzedawcy, kt贸ry nie stosuje si臋 do przepis贸w rozporz膮dzenia. Gdy wi臋c pozostawiamy towar do reklamacji (wraz z o艣wiadczeniem, czego si臋 domagamy), nie jest wa偶ne, w czym go dostarczamy. Stanowczo domagajmy si臋 przyj臋cia towaru bez opakowania lub w opakowaniu zast臋pczym. Je偶eli uparty sprzedawca, a tak偶e jego kierownik nie chc膮 przyj膮膰 reklamacji towaru bez opakowania, zwr贸膰my si臋 do powiatowego rzecznika praw konsumenta lub do Pa艅stwowej Inspekcji Handlowej z pro艣b膮 o interwencj臋. A jeszcze jedno: to ze sklep w swoim regulaminie wpisze cos takiego nie ma nic do rzeczy. Obowiazuja go przepisy prawne i sa one nadrzedne w stosunku do wew. regulaminu sklepu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 brwowka
dziekuje za rzeczow膮 odpowied藕 mam jeszcze jedno pytanie: czy to ja powinnam zadba膰 o jakiekolwiek opakowanie (czy orginalne, czy zast臋pcze) je艣li przedmiotem reklamowanym jest mebel? Czy powinnam dostarczy膰 mebel do punktu sprzeda偶y czy oni powinni po to przyjecha膰?

Udost臋pnij ten post

Opakowanie Cie nie powinno ineteresowac wogole. Twoja dobra wola jest czy je dostarczyc. Natomiast dobra wola sklepu jest czy przyjada po te meble czy sama bedziesz musiala je przywiezc. Raczej bym nie liczyla na to pierwsze:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 vvvvv
To nie w sklepie reklamujesz mebel tylko u producenta. Chyba, 偶e kupi艂as prosto z fabryki, ze sklepu firmowego. Producent 偶膮da opakowania, 偶eby stwierdzi膰 dat臋 wyprodukowania wyrobu, bo paragon sklepowy zawiera ma艂o informacji (mebel m贸g艂 le偶e膰 w magazynie sklepowym ca艂e lata i zosta艂 nast臋pnie sprzedany). Poza tym producent sprawdza czy opakowania s膮 oryginalne bo sklep mo偶e przepakowac w swoje kartony,a wtedy odpowiedzialno艣膰 za uszkodzenia mechaniczne spadnie na sklep nie zak艂ad produkcyjny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 brwowka
jestem naprawde pod wrazeniem wiedzy - bo zakladam ze jest jak mowisz :) i dziekuje bardzo za odpowiedzi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 brwowka
uuuuuuuuu - dzieki za odp vvvvvvv a co na to plyna ryby plyna?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 brwowka
plyna ryby plyna - mozesz podac mi numer rozporadzenia o ktorym pisalas?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 vvvvv
Lepiej mie膰 jednak te opakowania, 偶eby unikn膮膰 przepychanek czyja wina sklepu czy producenta. Je偶eli nie b臋dzie opakowa艅 oryginalnych, producent mo偶e przerzuci膰 odpowiedzialno艣膰 na jednostk臋 handlow膮. No chyba, 偶e to ewidentna wada produkcyjna, jak w przypadku tych otwor贸w. Gdyby to by艂o np. obicie naro偶nika, albo rysa wtedy bez opakowa艅 oryginalnych producent m贸g艂by przerzucic na sklep ca艂膮 odpowiedzialno艣膰. A sklepy zwykle nie wymieniaj膮 i nie naprawiaj膮 mebli, co najwyzej robia upusty (cho膰 niekt贸re sklepy maj膮 w艂asnych brakarzy). A z fabryki przyjad膮 i naprawi膮 albo wymieni膮 ;). Dlatego lepiej kartony trzyma膰 :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 brwowka
plyna ryby plyna - tez dotarlam do tej info o 10 kg ech no to kartony wrzuce dla spokoju na strych... tylko ze mi sie tam mocno zakurza, a ciekawe czy potem mi nie zarzuca ze brudne kartony, lub nie daj Bo偶e pobrudzone meble od tych kartonow. przeciez nie bede ich foliowac!

Udost臋pnij ten post

Mnie te偶 to zastanawia ta dziwna procedura trzymania karton贸w po wszystkim. Ostatnio chcia艂am reklamowa膰 suszark臋 do w艂os贸w i go艣ciu 偶yczy艂 sobie opakowania. Ja oczy taaakie, ale na szcz臋艣cie mia艂am toto w piwnicy. Meble te偶 zdarzy艂o mi si臋 reklamowa膰, te偶 z BRW - jednak w sklepie dali mi szafki (nocne) owini臋te zwyk艂膮 foli膮, przecie偶 folii nie b臋d臋 trzyma膰! :o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 w federacji konsument贸w
udziel膮 ci najlepszych informacji ze zwyk艂ej ciekawo艣ci zapytam, gdzie trzyma膰 opakowanie po meblach w mieszkaniu o powierzchni np. 50m2 w kt贸rym mieszkaj膮 4 osoby, pies i kot, gara偶u nie ma a piwnica zape艂niona jest sprz臋tem typu, rowery, w贸zki, s艂oje itp.?

Udost臋pnij ten post

A wszystkiego dokladnie dowiesz sie z Rozporz膮dzenia Rady Ministr贸wz dnia 25 czerwca 2002 r.w sprawie szczeg贸艂owych warunk贸w zawierania i wykonywania um贸w sprzeda偶y mi臋dzy przedsi臋biorcami a konsumentami. Rozdzial 14. Jak widzisz nie ma obowiazku trzymania opakowania. vvvvv lepiej nie miec zagraconej piwinicy i znac swoje prawa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 brwowka
ok, poczytam to rozporzadzenie, dzieki! a kartony, przynajmniej niektore zachowam, bo planuje za kilka lat przeprowadzke - przydadza sie po demontazu mebli do transportu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam, Tak, mia艂am to nieszcz臋艣cie 偶e musia艂am zareklamowa膰 kanap臋 zakupiona w Brw. Na pocz膮tku kwietnia z艂o偶y艂am reklamacj臋 na Bielanach Wroc艂awskich, zosta艂am poinformowana 偶e na rozpatrzenie jest 14 dni. Dwa dni po tym poproszono mnie o przes艂anie zdj臋膰 uszkodzenia na maila i przekazano informacj臋, 偶e b臋dzie si臋 z nami kontaktowac producent- w skr贸cie -mamy czeka膰. Przez miesi膮c nikt si臋 nie odezwa艂, wi臋c wi臋c w maju pojechalam zapyta膰 co z reklamacj膮 - nie mia艂am 偶adnej informacji, listu czy Maila. Dowiedzia艂am si臋 偶e reklamacja jest odrzucona ze wzgl臋du na uszkodzenie mechaniczne ( dodam 偶e nie by艂o to uszkodzenie mechaniczne ale jest to ma艂o wa偶ne). Poprosi艂am o rozmow臋 z kierownikiem - nie by艂o 偶adnej osoby decyzyjnej wi臋c obiecano mi kontakt. Nast臋pnego dnia zadzwoni艂a pani, kt贸ra przedstawi艂a si臋 jako kierownik sklepu i stwierdzi艂a 偶e " reklamacja uzna艂a si臋 sama", a jutro da mi zna膰 czy producent wymieni p艂at materia艂u na kanapie( takie by艂o moje pierwsze 偶膮danie w zw z reklamacj膮). Od tego dnia min臋艂y dwa tygodnie- 偶adnego kontaktu ze strony brw. Ponownie pojechalam do sklepu, kierownik by艂 ale nie raczy艂 do nas zej艣膰 wi臋c uzgodnili艣my z doradc膮 zwrot got贸wki oraz termin zabrania uszkodzonej kanapy. Kilka dni p贸藕niej kanapa zosta艂a zabrana, dokumenty przekazane, na dokumentach by艂 termin zap艂aty do kiedy mamy dosta膰 pieni膮dze. Termin min膮艂, pieni臋dzy brak.....wi臋c po raz kolejny pojechalam do brw gdzie zn贸w nie by艂o osoby decyzyjnej, osoba kt贸ra zosta艂a poproszona jako kierownik wzi臋艂a nr tel i mia艂a dzwoni膰 nast臋pnego dnia...oczywi艣cie tego nie zrobi艂a! Kpina! strasznie niepowa偶ne i nieprofesjonalne podej艣cie do sprawy. ca艂a "procedura" ci膮gn臋艂a si臋 ponad dwa miesi膮ce. Osoby przedstawiaj膮ce si臋 jako kierownik chyba nie powinny zajmowa膰 takiego stanowiska skoro nie potrafi膮 wzi膮膰 odpowiedzialno艣ci za swoje s艂owa! Wiem 偶e po ca艂ej tej sytuacji i takim potraktowaniu nie kupi臋 tam Nic, moja noga ju偶 nigdy nie stanie w tamtym miejscu. Szkoda nerw贸w i czasu!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
zdecydowanie odradzam zakup mebli w brw. po raz trzeci reklamowany mebel przyje偶d偶a ca艂y czas uszkodzony w tych samych miejscach, czasami jeszcze p臋kni臋ta p艂yta i zablokowany mechanizm funkcji spania + zawsze uszkodzenia materia艂u. czasoch艂onne, stresogenne. najlepiej znale藕膰 meble w innej firmie, szkoda zdrowia, nie polecam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Wkurzony

Witam Ja jestem w trakcie reklamacji naro偶nika i ztego co m贸wi艂 sprzedawca opakowania nie jest wymagane ale zobaczymy bo czekam za werdyktem . Naro偶nik 3000 tysie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ???

I jak sytuacja z tym naro偶nikiem???

Udost臋pnij ten post