Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kratkaszkockaaaa

KRZYWA CUKRZYCOWA- NA CZYM POLEGA BADANIE?

Polecane posty

Gość kratkaszkockaaaa

WItam wszytskie BRZUSZKI;) Proszę o wyjasnienie na czym polega badanie krzywej cukrzycowej? Takie musze zrobic i nie wiem na czym polega, z tego co czytalam brzmi to jakos dzwienie, wyniki są po iluś tam miutach... o co to chodzi?

Gość kratkaszkockaaaa
Dzwoniłam do laboratorium i się mniej wieciej dowiedziałam,ale prosze o powiedzice po co je się wykonuje?? JAk to się ma do ciązy? Bardzo prosze o odpowiedz.

Gość sprawdza sieczy nie
ma w cukrzycy ciążowej.

Gość sprawdza sieczy nie
bo właśnie ciężarne często są zagrożone tą cukrzycą wtedy musi być odpowiednia dieta(nie ma co się martwić dzieckiem bo nic się jemu nie stanie!) kiedy już sięurodzi curkzyca zanika

Gość -------------------------
idziesz na czczo pobierają krew pijesz glukozę, którą musisz sobie kupić w aptece i po godzinie znowu pobierają ci krew i tyle. kup sobie wodę min. bo będzie cię mdliło

i to się nazywa KRZYWA CUKROWA

a po 2 godz znów Ci pobierają krew, nie możesz wyjśc na korytarz, bo różne są reakcje. Badanie trwa 2 godziny

mi dwa też się dziwiłam bo na tej karteczce co dostałam było miejsce na trzecie badanie

eeee.... jakie dwie godziny?? jakie trzy razy kłucie??? nie strasz dziewczyny! tak jak pisze \"sprawdza sieczy nie\" raz na czczo pobierają krew , pijesz glukozę a po godzinie jeszcze raz pobierają krew;) wszystko;)

Gość tola negri
pobranie krwi; wypicie odpowiedniego roztworu glukozy; i w zależności od laboratorium (jedni chcą po 1 godz. inni po 2 godz) powtórne pobranie krwi; zatem samo "badanie" nie trwa 2 godziny; jedynie tyle czasu trzeba sobie zarezerwować... a wszystko po to, żeby wykluczyć pojawienie się cukrzycy indukowanej ciążą; tyle

Gość kratkaszkockaaaa
Wiatm:) Wróciłam własnie z badania... TO był straszny poranek ...Ja ogolnie bardzo zle znosze pobieranie krwi... - BARDZO! A takie jak dziś,ze dwa razy... i w dodatku z tą glukozą to już nie dla mnie... Po pierwszym pobieraniu zasłabłam, nie obyło się bez małej reanimacji... Wypiłam roztwór i za jakiś czas go zwymiotowałam:(Tyle zachodu , stresu i nerówow a badanie chyba nie ma zadnej wartosci:( Wyniki takie: na czczo: 4.14 mmol/l norma (3.88-6.11) 75mg/dl (70-110) A po obciązeniu gluzkozą 75g glukozy 3.55 mmol./ norma( 3.88-6.11) 64 mg/dl (70-110) Miałam jeszcze robione ft3 i ft4 ft3 2.41 (2.57-4.43) ft4 0.905(0.93-1.7) Czyli tez jest niedobór:( Prosze niech ktoś na to spojrzy fachowym okiem lub takim , które miało podobne badania:) Pocieszcie mnie jakoś:( Bo dzisiaj to już nic tylko plakać!

Gość aljoszka
Dawno nie czytałam takich bzdur. Pierwszy raz zazwyczaj robi się obciążenie 50 g glukozy. Wtedy pobiera się krew na czczo, pije glukozę a drugie pobranie jest po godzinie. Druga opcja - jeżeli wyniki przekraczają normę powtarza się badanie, tym razem z obciążeniem 75g glukozy. Pobierają krew na czczo a potem po glukozie - po 2 godzinach. W szpitalach czasem robią trzy pobrania, ale z tego co wiem - niezbyt często. Nie można się w miedzyczasie oddalać - żeby nie tracić energii - czyli nie spalać tej glukozy - bo to może zafałszować wynik. Nieprawdą jest także, że cukrzyca ciążowa nie szkodzi dziecku. Dzieci rosną wtedy szybciej - rodzą się duże, ale ich narządy mogą być jeszcze niedojżałe. Mogą urodzić się przedwcześnie. - oczywiście przy niewykrytej cukrzycy. Przy kontrolowanej, z dietą - jest wszystko ok.

Ja miałam od razu zlecone 75g, i 3 pobierania krwi: na czczo, po godzinie i po 2 godzinach.

Gość aljoszka co kraj to obyczaj
najpierw badają krew na czczo, jeśli wynik jest dobry pijesz 50 lub 75 g glukozy jak lekarz zaleci. Godzinę później wynik i nastepny po 2 godzinach. Można po wypiciu powoli spacerować, nie ma potrzeby siedzieć na dupie przez 2 godziny.

Chemical, znów się z Tobą zgadzam. Zresztą właśnie leżę w szpitalu bo mnie trafiła cukrzyca ciążowa i to w takim stopniu, że bez insuliny się nie obędzie. Do autorki wątku: wyniki badań FT3 i FT4 wskazują na chorą tarczycę. A miałaś badane TSH? Tak czy tak pędem do endokrynologa. Pozdrawiam

Gość przyszły tata
Witam panie! Moja żona panikuje bo robiła test wypiła 75g glukozy i po godzinie wynik wyszedł 145, a nadczo miała 91. Czy jest powód do panikowania bo i mie się obrywa za to. Z góry dziękuje

po godzinie mógł wyjść taki wynik reguła jest taka że po godzinie bada się krew po obciążeniu 50g glukozy a po 75g bada się po dwóch godzinach

przy 75g glukozy sprawdza się jaki jest poziom glukozy po 2godz. Jeżeli jest do 140 to jest ok. Nie podali żonie jaki był wynik po 2godz? A moze to było 50g glukozy?

Gość po 75 g
sprawdza się glukozę po godzinie i następnie po 2 godz.

Gość monika82ml
prosze o pomoc moj wynik po obciazeniu glukoza 75 g po 2 godzinach wyniosl 145ml/dl czy to oznacza cukrzyce?czy ktos mial podobny wynik?

Dziewczyny a to polega tylko na pobraniu krwi i wypiciu tego roztworu? Mdli po tym? Albo sie wymiotuje? Bo ja mam badanie za 2 dni czyli we wtorek i sie boje... :(

ja miałam krew pobieraną trzy razy, dlatego, że podobno teraz robi się od razu z 75 g glukozy. najpierw pobierają na czczo, potem pijesz to świństwo (ja sobie wcisnęłam całą cytrynę do tego kubka, żeby jakoś to wypić). potem po godzinie od wypicia pobrali mi krew i potem znowu po godzinie. nie wolno mi było nawet wody mineralnej pic, ani chodzić gdzieśąpo schodach czy coś, babki kazały mi siedzieć cały ten czas na korytarzu w labolatorium. na szczęście wszystkie trzy wyniki były dobre.