Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spinka z szafirem

CZeść, pytanie o studia medyczne, prosze o pomoc kilka info

Polecane posty

Gość spinka z szafirem

Hej, jestem w 2 kl. liceum, na profilu językowym , którego wybór zalezał od moich zdolności i pasji ( chcialam isć na germanistyke) ale teraz coraz bardziej marze o medycynie. Martwi mnie to, ze bio-chem-fiz mam na poziomie podstawowym, w zwiazku czym mniejsze lub nawet brak mozliwosci na dostanie sie na studia a co dopiero na utrzymanie sie na nich i skonczenie...przepraszam za brak interpunkcji, ale sie spiesze :D Stad pytanie: jak oceniacie moje szanse, jak jest na studiach, w skali od 1 10 jak bardzo są ciezkie, czy ciekawe, Chce sie jak najwiecej dowiedziec bo rozbieżność między medycyną a filologią jest dość duża i muszę rozważyć wszystkie za i przeciw. itp. Dzięki.

Gość spinka z szafirem
up

jesli zaczniesz sie juz teraz powaznie przygotowywac, interesujesz sie biologia, chemia i fizyka i latwo wchodza ci te przedmioty to powiedzialabym nawet 10. ale musisz naprawde chciec i zaczac sie przygotowywac , glownie z ksiazek z testami z egzaminow na am

Ja nie kończyłam medycyny, ale gdy podejmowałam decyzję na jakie iść studia miałam podobny dylemat. Byłam w klasie o profilu ogólnym z rozszerzonym angielskim, klasa była bardzo słaba z przedmiotów ścisłych i poziom nauczania był niski. W trzeciej klasie (chodziłam do liceum wtedy, gdy ogólniak był czteroletni) zdecydowałam, że będę zdawała egzaminy na matematykę na uniwerku i politechnice. Dostałam sie i tu i tu, wybrałam uniwerek (teraz trochę żałuję że nie polibudę, ale to inna historia). I wszędzie słyszałam że się nie dostanę albo nie przebrnę przez pierwszy rok. Skończyło się tak, że wielu znajomych z po mat-fiz wyleciało, wielu zrezygnowało. Ja dałam sobie radę, skończyłam studia i to wcale nie gorzej niż inni. Proponuję zawrzeć bliższe znajomości z kimś z biol-chem, moze jakas wymiana notatek czy informacji, samodzielnie zacząć pracować nad poszerzeniem wiedzy (taka prawda że i tak większości rzeczy uczysz sie z podręczników i notatek w domu), może jakieś korki lub kursy przygotowawcze (jeśli masz kasę na to). Próbuj, może się uda:) A języka nie zaniedbuj, nie ważne na jakim kierunku0i tak bardzo ci się przyda:) Trzymam kciuki, uda się!!!!!

Gość spinka z szafirem
dzięki Wam bardzo....chemia i biologia to moje ulubione przedmioty, i juz zaczynam się uczyć....dzięki :)