Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aangelina

studia w uczelniach państwowych będa płatne

Polecane posty

studia w uczelniach państwowych będa płatne co o tym sądzicie?? Ja jesyem stanowczo za - studiuje na uczelni panstwowej

Gość gferer
TAk a moi rodzice za mna placa miesiecznie ponad 1000 zł a jestem na państwowej i znowu ci co maja pienadze moga sie uczyc

Gość sevi
takie cos to standard w europie i na swiecie. a ponoc do europy i zachodu aspirujemy...

Gość To w takim razie każdy będzie
chodził zaocznie

nie wiem na jakiej zasadzie mialabym placic za studia, bo jezeli bylby to oplaty rzedu 15tys rocznie(tyle placa studenci wieczorowi). no to musialabym zrezygnowac:O

jestem za bo wkońcu skonczy sie obłuda i wkoncu prowadzący zajecia nie bedą Bogami którzy wywyzaja nas studentów od debili Jak stracą studentów to i pieniadze na utrzymywanie uczelni - wniosek jest prosty będą dbać o studentów A co do kasy też jestem na utzrymaniu rodziców ale płacą mi tylko za mieszkanie 400 zł na jedzenie i media sobie zarabiam wiec jeśli ja mogę to i inni potrafią

Gość sevi
masz racje. ja studiuje na uczelni zagranicznej i tu dbaja o studentow. moge nawet powiedziec, ze sami sie staraja zeby bylo nam lepiej niz jest i zebysnmy byli w pelni zadowoleni. a studia w polsce? bez komentarza... byl to rok porazki pod kazdym wzgledem...

"wiec jeśli ja mogę to i inni potrafią" no niekoniecznie...na niektorych studiach nie mozna sobie pozwolic na prace, na pewno nie na taka , ktora pozwalaby sie utrzymac.

Gość tu nie ma facetów
tak ? a skąd to info ?

właśnie nie powiem jak studenci na AGH są traktowani Najlepsze jest to ze prowadzący sie wyśmiewaja z tego ze ludzie studiujacy zaocznie są debilami nieukami ze oni są tępi a przeciesz temu studiuja nie stacjonarnie że ich nie stać , temu ze maja inne ambicje anie tylko bycie u rodziców na garnuszku u mnie na roku jest wielu takich którzy twierdzą ze maja w dupie prace ze po to poszli na studia zeby ich starsi utrzymywali ... eh szkoda gadać

za studia za granica sie nie placi,jestem studentka panstwowej uczelni i kazdego roku musimy zaplacic tak zwany student fee 800e, pieniadze na utrzymanie uniwerku,ksera itp itd,ale jako ze za kierunek sie nie placi, nikt nie placi

studiuje budownictwo i nie jest to łatwy kierunek ale czas na prace zawsze zjadę- np. korki z matmy , ryzunek itp

Gość a Ty myslisz ze na dziennych
panstwowych wykladowcy dbaja o studentow ? Prosty przyklad ... zaliczylam juz wszystkie egzaminy i od tygodnia latam po wpisy tych czubkow ... i jeszcze laske Ci zrobia ze podpisza ;/ Ja jestem za studiami platnymi pod kilkoma warunkami ... ja mam placic za studia, to dobra niech panstwo zapewni mi darmowy akademik, darmowe ksiazki do nauki, darmowe przebranie do cwiczen i narzedzia (studiuje pielegniarstwo, więc wiadomo o co mi chodzi: fartuchy, strzykawki, itd. a nie jak jest to teraz, ze jak nie zrobimy sciepy w grupie niedostaniemy nawet rekawiczek jednorazowego uzytku). Do tego jeszcze darmowy bilet miesieczny ... No teraz moge placic ...

aangelina- no to fajnie ,ze sobie dorabiasz,ale mimo wszystko nie mysl ze wszyscy moga,niektorzy nie bede mieli takiej wiary w siebie,zeby sobie dorabic,lub zaczynajac od poczatku, pojsc na studia, kiedy pochodza z malych miejscowosci,takich ludzi temat pieniazka przerasta

Gość sevi
hoy chyba sobie kpisz. usa, stany, cypr, grecja, portugalia, hiszpania itd. - placi sie jak najbardziej

Jak nam zrobią płatne studia to jeszcze więcej osób wyemigruje za granice do pracy :D ani roboty, ani uczelni... buheheh no super, wyganiajcie nas dalej.

a Ty myslisz ze na dziennych---> no doklanie tez tak mysle;) ja uwzam ze moje studia nie sa bezplatne, jezeli musze sobie sama zapewnic lokum, sprzet na laboratorium musze ciagle kupowac, fartuchy itd to tez indywidualna sprawa. nie moiwe o pomocach naukowych o ktore jest ciagla bitwa,bo w bibliotece sa 3 egzemplarze:O

no ja też jestem z małej wsi i przez to jaki stosunekmaja proadzący do studentów nabrałam wiary w siebie Taka jest prawda ze studia i tak są płatne tylko nie zdajemy sobei z tego sprawy Dla mnie jest śmieszne zeby uczelnia państwowa przyznawałą mniejsze stypensium socjale studentowi niz uczniowi na studiach płatnych (znam takich przykładów wiele) Poza tym jakie problemy są robione jak nie masz głupiego fartucha na laborki których jest 6 - czy nie powinni oni mo go dać jeśli wymyślili takie zajęcia

Gość bez znaczenia kim jestem
twoje warunki studiow platnych nie sa sprawiedliwe. a co jesli ktos mieszka w miescie, w ktorym studiuje i nie potrzebuje akademika? w takim razie powinien dostawac kase za to, ze w akademiku nie mieszka. tak samo bilet miesieczny. ktos dojezdza 50 km i placi 100 zl za miesieczny a ktos podjezdza 3 przystanki i placi 30zl miesiecznie. to ten co placi 30 zl ma dostac gratisowo ta roznice 70zl? no bo tylko tak wychodzi sprawiedliwie. co do przyborow do nauki (fartuchy, igly itd) to ok, ale co ze stdentami np. prawa? oni nie potrzebuja tylu rzeczy do nauki co medycyna. co oni powinni dostac? nigdy nie bedzie sprawiedliwie

chodzi o to ze jeśli sa wymagane jakieś pomoce naukowe to powinny byc one zapewnione nie powinno sie wymagac stworzonych rzeczy - np. zakup podręczników któ¶e kosztują nieraz 200 zł za sztuke bo innaczej jak student ma kserówki to nie ma bytu wejsc na zajęcia

Gość dlaczego niw iwdze postow
???

wyjdzie na to ze beda raczniki, ktore oprocz oplat za studia beda musialy ponosc koszty te ktore my wszyscy ponosimy.