Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aga225

czym sie rozni stara matura od nowej matury z j.angielskiego?

Polecane posty

czym sie rozni na pisemnym egzaminie i czym na ustnum.Czy ktos mi moze wytlumaczyc?

Gość egrot
na starej maturze trzeba bylo znac angielski, na nowej nie jest to konieczne...

Gość wy sie śmiejecie
chyba wlasnie odwrotnie

Gość egrot
fakt, odwrotnie. Na nowej maturze nie trzeba znac angielskiego, w przeciwienstwie do starej. Sorry, jak to mowia.

Gość nauczyciel-dupiciel
dokladnie na nowej nie trzeba znac angielskiego, na starej trzeba bylo znac

Gość egrot
na nowej maturze czas Simple Past i liczbe mnoga od 'dog' trzeba znac? No wlasnie... Sama widzisz, ze poziom sie obnizyl...

No może faktycznie tak jest ale ten kto nie zna musi liczyć na duże szczęście a to co mnie smieszy najbardziej to to że u mnie w klasie próbną z języków obcych angielskiego/niemieckiego zdali wszyscy a polski tylko 9 osób ha:D jest nas 25

Gość egrot
my nie zdajemy, my ukladamy pytania...

Zacznijmy od tego ze kto mial zdanego conajmniej FIRSTA nie musial zdawać matury... tak więc nie musialabym pisać i tego i tego :O Zaznaczam takze ze poziom matury rozszerzonej obecnie czasem jest wyzszy niz na FIRSCIE !! :O

Gość egrot
First Certificate jak nazwa wskazuje jest First, wiec tlumaczem symultanicznym po tym sie raczej nie zostaje. Zdanie matury tez nie swiadczy o tym, ze 'zdawant' bedzie w stanie porozumiec sie po angielski z kimkolwiek innym oprocz swoich kolegow z klasy.

Gość nauczyciel-dupiciel
ucze, wiec wiem

no dobrze juz wiem ze na starej trzeba bylo znac ang a na nowej nie :) ok ale czym sie rozni? czy na starej tez byly jakies obrazki do omowienia itd? a jak wygladal ustny egzamin ale ze starej matury?

Ale FIRST wcale nie jest tak latwy, szczegolnie ze w szkole nie jest sie przygotowywanym do tegoż egzaminu :) Poza tym nie sztuką jest zdać Firsta na niskie C, to umie kazdy na troszke wyzszym poziomie. :O

Gość egrot
jezeli w szkole poziom jest taki, ze nie wystarczy na FC to juz trzeba miec pretensje do, m.in. nauczyciela-dupiciela z postu powyzej. Zreszta nauczyciele jezykow obcych maja bardzo trudne zadanie bo, w odroznieniu od innych przedmiotow, jezykow nie da sie 'przysiasc i wykuc'. A sumiennosc nie jest najsilniejsza strona naszej dziatwy. To czy stara matura byla trudniejsza czy latwiejsza od nowej nie ma znaczenia. Ktos pisal powyzej, ze w jego klasie wiekszosc uczniow zdala probne matury = albo rosnie nam pokolenie lingwistow, albo poprzeczka jest zawieszona bardzo nisko...

Gość ok to ja wyjasnie
nowa matura faktycznie jest duzo latwiejsza od starej. Nie wymaga znajomosci poprawnosci jezykowej. Mozna napisac list ze 100 bledami ortograficznymi, gramatycznymi itp ale udalo sie przekazac informacje i mozna sie domyslic o co chodzi to za taki list dostaje sie 80% :D Oczywiscie mowie o maturze podstawowej. P.S. Jestem anglistka wiec znam sie na tym :) A poziom lingwistyczny sie podniosl ale te osoby zdaja mature rozszerzona a nie podstawowa