Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kafeleq

CO OSŁABIA DZIAŁANIE TABLETEK

Polecane posty

Gość kafeleq

Hej, Nie znalazłam żadnego tematu w ten deseń , a posty na ten temat na pewno porozrzucane są po topikach. Znalazłam na ten temat tyle : Skuteczność doustnej antykoncepcji hormonalnej w największym stopniu mogą obniżać, poprzez indukowanie enzymów wątrobowych, następujące grupy leków: * Leki przeciwdrgawkowe - Barbiturany, Fenytoina, Prymidon, Karbamazepina, Okskarbazepina, Topiramat * Leki przeciwgruźlicze - Pochodne Ryfampicyny * Leki przeciwgrzybicze - Gryzeofulwina * Antybiotyki o szerokim spektrum działania: Penicyliny, Ampicylina i pochodne, Tetracykliny, Cefalosporyny * Inne - Rytonawir Słyszałam jeszcze o witaminie C...ale nie wiem w jakich ilościach i czy taka pochodząca tylko z kapsułek czy pęczka pietruchy również :P Zapraszam do wymiany informacji :)

Wszystkie leki mogę lecz nie muszą wpływać na działanie tabletek. Radzę skonsultowanie tego z lekarzem przepisującym leki

Antykoncepcyjne działanie tabletek osłabiają pewne leki. Należą do nich m. in. niektóre antybiotyki, preparaty przeciwgrzybicze, środki moczopędne, silne leki nasenne i uspokajające, zawierające dziurawiec, a także preparaty zalecane w leczeniu epilepsji. Dlatego zanim zaczniesz przyjmować jakieś lekarstwa, spytaj lekarza, czy nie kolidują one z tabletkami antykoncepcyjnymi. Ginekolog doradzi ci, co w takiej sytuacji powinnaś zrobić. Skuteczność tabletek zmniejszają biegunki i torsje, jeśli wystąpią w ciągu godziny od zażycia tabletki. Gdy ci się to przytrafi, to dla pewności, do pojawienia się kolejnej miesiączki, dodatkowo zabezpieczaj się prezerwatywą. Kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną muszą bezwzględnie przestrzegać terminów badań kontrolnych, żeby upewnić się, czy mogą kontynuować dotychczasową antykoncepcję bez szkody dla zdrowia. Rób je przynajmniej raz do roku.

Gość bonniet
mój gin powiedział że w momencie kiedy jest osłabione dziełanie tabletek wydzielina z pochwy ma kolor różowawy nier wiem czy to prawda ale tak mówił:)

dobra. podrzuce wam oslabianie tabletek wg strony NPr LEKI I UŻYWKI WPŁYWAJĄ NA SKUTECZNOŚĆ HORMONALNEJ PIGUŁKI ANTYKONCEPCYJNEJ Niektóre lekarstwa, takie, jak: · antybiotyki, · leki przeciwbólowe, · nasenne i uspokajające, · leki przeciwgruźlicze, · przeciwpadaczkowe, mogą zmniejszyć skuteczność pigułki. Obecnie wiadomo, jak stwierdza broszura Organonu, że w interakcję z pigułką wchodzą niemal wszystkie grupy leków. Także używki – kawa, alkohol mogą wpływać na osłabienie skuteczności pigułki. .wasza ulotka mowi co oslabia. tez slyszalam o dziurawcu, ale o grejpfrucie- soku z kartoniku i samym owocu. nie wiem ile w tym prawdy a ile nie ;)

do boniet : dziewczyna opisywala przypadek ze plamila wczasie antybiotyku+ tabsow. to by sie zgadzalo,jesli zmniejszaja dzialanie

ja wiem, że często plamienia występują przy osłabieniu działania aczkolwiek ja jak byłam na antyniotyku (osłabiającym działanie anty) to nie miałam ani plamienia ani nic wiec moze wydzieliną sie lepiej nie sugerować.