Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nokurdejaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

WCALE MNIE NIE RUSZA TA TRAGEDIA...

Polecane posty

ja to tak oczuwam, tyle mojego:)

no to pomysl, co ty napisalas :) ze to szczescie dla wierzacych ze gina w wypadkach??? :O hip hip hura, ide na pielgrzymke, moze zgine po drodze :O

tak tylko ze nikt nie kazal tym ludziom pracowac akurat dla panstwa, sami sobie wybrali taka prace... a jak zwykli ludzie jada do pracy i maja wypadek to nikogo to nie interesuje... dlaczego niby ludzie ktorzy pracuja dla panstwa maja byc lepsi niz jacys tam np murarze, tez sa tragedie ze na budowie ilus tam ludzi ginie i co? nawet jesli pracowali na budowie dla miasta a nie dla prywatnego czlowieka tez nikt sie nie interesuje... zreszta stwierdzenie ze jak ktos nie chce to nie musi sie tym przejmowac i martwic jest bezsensu, poniewaz wlaczajac tv nie moge obejrzec komedii, powycofywali programy ktore chcialam oglada i puszczaja w kolko to samo ze tragedia i tragedia, wiec mimo ze mnie to nie obchodzi mimo wszystko w jakis sposob mnie dotyczy

A najlepsze jest to, że się pienicie o "odszkododwania" wysokości 15 tys zł:D Ludzie, wojskowi zajmujący się samolotami zarabiają więcej w ciągu miesiąca:O Więc jak się rodzinie daje odszkodowanie równe połowie pensji miesięcznej zmarłego, to to jest śmieszne... Wiem, co zaraz powiecie./ Ale wojsko czeka na utalentowanych młodych ludzi, śmiało możecie tam robić karierę, co was powstrzymuje? Zamiast narzekać, ze inni mają lepiej, sami moglibyście zając ich miejsce.

Gość Kaczyński nawet z idei
załoby narodowej zrobił gówno , taka prawda idei. Kto tam żałuje tych pielgrzymów ,górników .

Gość czapka z wełny
ja rozumiem - jakieś przemówienie prezydenta wyemitowane, minuta ciszy - ale nie trzydniowy maraton pamie.tacie jak umarł papiez ? a raczej jak umierał; te hieny dziennikarskie tam sie zebrały i ze zbolałymi minami opowiadały, czy papież jeszcze oddycha, czy otworzył prawe oko, czy lewe; dobrze, że szybko mu poszło, bo by nad nim przez 2 tygodnie stały aż by umarł cyrk, po prostu cyrk mozna takie wydarzenie przeżywac, można być smutnym, ale to jest jakies nakrecanie ludzi do idiotycznych akcji bądxmy razem, alez z nas wspaniały naród a jak żałoba sie skończy, to huzia na józia

Gość Bo pracują dla państwa
i państwo ich żałuje.

Pika, bo jak juz pisałam 1000000000 razy to jest żałoba narodowa:O A śmierć 3 murarzy, czy Ci się to podoba, czy nie, nie jest wydarzeniem na skalę całego narodu. Ja jakoś nie oglądam nic o tym wydarzeniu, może masz tylko rządową telewizję i się przyzwyczaiłaś.

ja jstem wierzaca wiec rozumiem... jak czlowiek zaczyna sie duzo modlic odczuwa nieporownywalna blioskosc z Bogiem... na takich pielgrzymkach zwlaszcza... lepiej zginac w chwili pogodzenia z Bogiem:P

a wierzacy sa chyba wiecznie pogodzeni z bogiem? myle sie? yeah, nie jade na pielgrzymke, nie wierze w boga, znaczy sie - mam mniejsze szanse, ze zgine? yeah :classic_cool:

Gość czapka z wełny
nie napisałam tego cynicznie - po prostu żal mi było biednego człowieka, że najbliżej jak tylko wpuscili stoja kamery i próbują sie dobrac do jego fizjologii

Gość czapka z wełny
a co do wielkich zasług lotników - mnie jako członkowi narodu obojetne jest, czy zginie 20 lotników, 20 śmieciarzy, czy 20 pielęgniarek śmierc jest jedyną sprawiedliwa rzeczą i każdy jest wobec niej równy - na szczeście

deska o to mi chodzi, te rodziny nie sa najbiedniejsze i jeszcze takie zapomogi... a to przeiez tylko reklama politykow, to w ogle nie chodzi o pomoc...

Pan Prezydent \"lekko\" przesadza z tymi żałobami. Ja rozumiem żałoba, ale ósma w ciagu czterech lat?? Przez ostatnich kilkadziesiąt lat aż tyle ich nie było. U mnie to odnosi odwrotny skutek. Każda następna zarządzona żałoba rusza mnie coraz mniej.

oczywisie,ze sie mylisz... wierzyc nie znaczy kochac

mnie tez to nie rusza..ani troche ..tak naprawde nie jest mi ich zal,,bo ludzi nie znalam wiec nie dotyka mnie ich osobista tragedia dla mnie oglaszanie zaloby narodowej jest sporym naduzyciem i nie mam zamiaru wcale jej przestrzegac , bo to juz lekka przesada- z byle powodu załoba... ani jedna załoba z ostatnich lat nie byla moim zdaniem uzasadniona( z wyjatkiem smierci papieza) tak wiec przestancie z tym waszym wielkim wspólczuciem i szacunkiem na pokaz bo az sie niedobrze robi od tego wszystekigo :/

Gość marcysiankaaaa
Turquoise ---ty masz raczej sadystyczną ( a nie egoistyczną)satysfakcję, że zginęli ludzie. Twój ateizm zabił w tobie jakiekolwiek uczucia wyższe. Myślenie-a dobrze im tak...kumasz? Bez oceny. Taka dyskusja jest bez sensu. Zwłaszcza, kto lepszy, wojskowy, czy gołębiarz, czy pielgrzym, czy licealista. Człowiek, to człowiek. Zginęli masowo, w jednej sekundzie. Dlatego wymiar tragedii jest inaczej postrzegany. Odnoszę wrażenie , że niektórych te pieniądze , jako pomoc dla rodzin, bardzo kłują w oczy. Zazdrość? Ludzie, nie chciałabym bogactw całego świata w zamian za utratę ukochanej osoby.

marcysianka - mylisz sie. ale jesli juz musialo na kogos pasc, to dobrze, ze w koncu na nich.

Ludzie, nie chciałabym bogactw całego świata w zamian za utratę ukochanej osoby. --------------------------- nic nie dostaniesz nie martw sie... bo dla takich jak my rzad nie przeznacza zbyt wiele...

Gość czapka z wełny
czego mamy zazdroscic ? że rodzina zmarłego dostaje pieniadze ? z całym szacunkiem - wolałabym zmarłego ożywić niz dostać pieniadze ale fakt jest faktem - babcia tych dzieci znajomych musi niexle kombinowac, żeby to jakos do kupy ogarnąć, nikt tam nie dawał żadnych odszkodowań takiego rzędu - było za mało fajerwerkowo

"...śmierć 20 oficerów lotnictwa jest niezaprzeczalnie tragedią, ale jaki ma ona wpływ na funkcjonowanie narodu? Dokładnie taki sam, jak śmierć handlarzy gołębi, śmierć ofiar tsunami w Azji Południowo-Wschodniej czy śmierć 23 górników w kopalni Halemba. Żaden." Ja się zgadzam z powyższym cytatem z artykułu. Oczywiscie to jest tragedia. Nie ważne czy zginie urzędnik państwowy czy zwykły pielgrzym. Ja nie mam serca z kamienia, bardzo żal mi tych ludzi. Ale ogłaszanie żałoby jest wielką przesadą. Niech państwo wspiera rodziny ofiar, ja nie mam nic przeciwko, bo to przede wszystkim dla nich jest największa tragedia. Nie dla milinów obywateli, którzy nic z tymi ludźmi wspólnego nie mieli. Niech pan Prezydent nie będzie zbyt nadgorliwy, bo chyba nie tylko ja odnoszę wrażenie, że robi to na pokaz. Ja nie wiem czy jemu sprawia przyjemność, że ma taką władzę nad społeczeństwem - jeden podpis i naród jest "smutny".

Gość marcysiankaaaa
Porada dla babci z dziećmi. Jeśli one się uczą, babcia może ustanowić siebie, jako rodzinę zastępczą. Za tym idą całkiem przyzwoite pieniądze na każde dziecko. Dla różnej maści pismaków, to całkiem dobry temat na zarobienie paru groszy, więc się nie dziwię, że piszą, im bardziej kontrowersyjnie, tym lepiej i dłużej, więc więcej grosza za wierszówkę. Mnie żałoba narodowa nie przeszkadza w normalnym zyciu. Nie latam po kanałach TV, żeby ogladać kolejne reportaże z wypadku, czy płacz rodzin. Współczuję, bo to ogromna tragedia. Na miejscu prezydenta postąpiłabym tak samo. Myślę, że większość przeciwników tutaj, też. Takie są "procedury", powiedzmy, w innych krajach również. Prezydent jest jak "ojciec narodu" (noszszsz kurde ;)). Musi się zachować.

ja mysle, ze wy wcale nie rozumiecie ile Ci ludzie znaczyli dla narodu. nie chce tutaj wyolbrzymiac ich zaslug, ale wyobrazcie sobie, ze to byli jedni z najlepiej wyszkolonych pilotow oraz wojskowych w polskim lotnictwie. kupilysmy F-16, nie ma kto nimi latac, bo nikt nie umie, Ci ludzie byli przygotowywani na najgorsze, w sytuacji zagrozenia kraju, terroryzmem czy wojna, oni byliby wyslani jako pierwsi do tego by Polski bronic, nie dociera to do was? wiecie, ile trzeba czasu, zeby wyszkolic takiego jednego bojowego lotnika? 20 lat. oni, czyli ta zaloga z Krakowa - Balic byli jedyni ktorzy przeszli wszystkie stopnie wojskowe i mieli bardzo znaczace tytuly. to nie byli szarzy ludzie o ktorych nikt nigdy nie slyszal, to byli ludzie, na ktorych stawiano! to jest olbrzymia strata dl anaszego kraju, ale pewnie wy wszsyscy nie zrozumiecie tego, dopoki ktos w nas czegos nie wystrzeli albo nie zaatakuje :o ok, zarabiali moze kupe kasy, ale nie uwazacie ze slusznie? oni w kazdej chwili mogli zycie stracic, niewazne ze stracili je akurat tak bezsensownie. gornicy i golebiarze - ok, tez ludzie i w niczym nie gorsi od lotnikow, ale...no wlasnie, czy z takimi samymi zaslugami? mysle ze oglaszanie zaloby narodowej w przypadku ich smierci bylo nie na miejscu, chocby ze wzgledu na to, ze Ci ludzie nie przysluzyli sie narodowi do niczego, a chyba termin Zaloba Narodowa oznacza, ze powinna to byc zaloba oglaszana w chwili aprawde bardzo tragicznej, gdy gina wielkie osobistosci, takie jak papiez czy wlasnie lotnicy wojskowi ktorych mamy raptem kilkunastu w calym kraju.

Biala Czekolada, ale ich w razie zagrożenia uratuje modlitwa i gołębiarze:P Wiem, wiem że jestem okropna. Tak samo co tam Katyń. Że wymordowali \"elitę\"?:D Przecież więcej ludzi zginęło zupełnie gdzie indziej, podczas wykopków w Mongolii:O I powtórze to jeszcze raz. Państwo NIE MA obowiązku wypłacac odszkodowań wszystkim rodzinom ofiar każdego wypadku. Państwo jako pracodawca ma obowiązek wypłacić odszkodowanie ludziom pracującym dla niego. Tak jak wy podpisujecie umowę z firmą, i jakby na służbowym szkoleniu oderwało wam rękę, dostalibyście odszkodowanie od firmy, tak samo wojskowi dostają odszkodowanie od poaństwa, bo to państwo ich zatrudnia. Czy to jest tak trudno zrozumieć?:O

Gość ja pozostaje niewzruszona
Mogli jechać pociagiem a nie wsadzili dupe w samolot zeby przelecieć 100 km z przystankami. Za pieniadze nasze, czyki podatników. Bezczelność. I jeszcze teraz żonki zgarna takie sumki z ubezpieczenia, ze mała bania. Pewnie byli napici jak bele ( jak to trepy potrafią). Szkoda tylko obsługi samolotu, bo oni byli w pracy i zgineli.