Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sss1982

odczytanie norm

Polecane posty

Witam. Napiszcie mi jak interpretować moje wyniki progesteronu robione w 21 dc. Jest to dokładnie środek mojego cyklu a jednocześnie było już 5 dni po owu. podaję normy \" Srodek cyklu 0,48-1,72 faza lutealna 0,95-21,00 które normy brać pod uwagę skoro ten dzień pasuje i di środka cyklu i do fazy lutealnej bo przecież po owu. a wynik prolaktyny wynosi u mnie 23 przy normie 25

Jeśli było po owulacji 5 dni to należy porównywać z fazą lutealną (bo w czasie owulacji dochodzi do pęknięcia pęcherzyka i to co po nim pozostaje nazywa się ciałkiem żóltym i zaczyna produkować progesteron, wieć tuż po owulacji (nazywanej środkiem cyklu) zaczyna się faza lutealna(czyli faza rośnięcia progesteronu)) - dlatego, aby w pełni ocenić poziom progesteronu i ocenić czy owulacja występuje to najlepiej badać poziom tego hormonu dokładnie 7 dni po owulacji bo wtedy on jest najwyższy. Nie rozumiem tylko jak 21 dzień cyklu mógł być u Ciebie środkiem cyklu i do tego 5 dniem po owulacji? Druga faza cyklu trwa średnio 12-14 dni, wiec skoro owulację miałaś w 16 dniu to cykl powinien trwać ok.30dni a wtedy za diabła 21. dzień nie wychodzi jako środek cyklu??? Skąd masz pewność,że wystąpiła owulacja - miałas monitoring? Nie słyszałam o tym, aby druga faza cyklu(po owulacji) trwała kiedykolwiek 26 dni, jeśli cykle są długie to wynika to z wydłużenia fazy przedowulacyjnej i późnej owulacji - a druga faza jest zawsze stała.

UPS chodziło mi o srodek II fazy cyklu. Chyba namieszałam troszeczkę :-/