Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinia ktora rozkminia

kto czytal Medaliony?Zofii Nałkowskiej?

Polecane posty

mozecie mi cos o nich napisac?

Gość kuźwa to już nawet Medalionów
nie dasz rady przeczytać? :O :O :O Za długie czy za trudne?

zabawialam sie kiedys medalionami Przemka spod 3, ale to chyba nie o takie medaliony chodzi :(

Gość pieknaaaa
Ja czytalam i Tobie takze polecam-naprawde warto!!

\"Medaliony\" to wyjątkowa książka, bardzo drastyczna i szokująca, robi naprawdę ogromne wrażenie. Myślę, że na necie znajdziesz mnóstwo opisów i recenzji, jednak żadna z nich nie odda klimatu tej książki. Dlatego naprawdę warto przeczytać ją samodzielnie. Jeśli nie masz czasu na całość, przeczytaj chociaż jedno czy dwa opowiadania, żeby wiedzieć o czym mówię.

nie ze nie mam czasu wlasnie zaczynam czytac i w 1 rozdziale juz jest o piwnicy w ktorej leza ciala zmarlych z glowami odcietymi od reszty ciala albo o kotle z ktorego wyjmowany jest tors i tak sie zastanawiam co bedzie dalej skoro na poczatku juz jest tak drastycznjie

to nie byla moja obowiazkowa lektura ale i tak ja przeczytalam. bardzo smutna ksiazka ale warto a nawet trzeba ja przeczytac

Pierwsze opowiadanie jest chyba najbardziej drastyczne - z tego, co pamiętam, chociaż mogę się mylić, bo czytałam to chyba już z 9 lat temu.

ja czytam ta ksiazke poniewaz mam na prezentacji z polskiego do matury o holocauscie jezeli mozecie mi podpowiedziec jakie jeszcze ksiazki i filmy warto byloby przeczytac czy obejrzec do tego tematu bylabym wdzieczna

Gość Ludzie ludziom zgotowali ten l
Zrozumiesz jak przeczytasz.

Gość Ludzie ludziom zgotowali ten l

kafe tradycyjnie tnie posty :O "Strategie przetrwania - po aryjskiej stronie" Joanny Nalewajko-Kulikov

niestety ale \"medalionów\" nie da się po prostu streścić bo to nie jest zwykła fabułka polecam: - \"Dymy nad Birkenau\" Szmaglewskiej - \"Kratę\" Gojawiczyńskiej

dzieki a filmy?myslalam o pianiscie czy cos jeszcze?

Gość MEZALINAS
Każdy średnio inteligentny człowiek czytał, albo powinien przeczytać Medaliony.

Lista Schindlera Korczak Życie jest piekne Ostatni Etap I skrzypce przestały grać Do widzenia, chłopcy Pasażerka Czarna księga Dziewiąty dzień Shoah Wybór Zofii Ulica Graniczna Więcej w tej chwili nie pamiętam, ale coś z tych rzeczy na pewno znajdziesz.

wielkie dzieki

Gość Giertychhowa
tego powinien Giertych zabronić czytać. To jest horror a nie książka. Cała jest beznadziejna. Po takiej lekturze to można być w depresjii. Naprawdę powinni to wyrzucić z kanonu lektur szkolnych. Zdrowy człowiek na umyśle nie potrafi zrozumieć dlaczego ktoś komuś głowę odciął albo wyciął kawałek skóry żeby sobie wziąść tatuaż. Albo że jedna miała szklane oko, czy inne szlagiery typu mydło z ludzkiej skóry. Autorce się po prostu w głowie przewróciło po obozie. Niestety młodzież zagranicą nieczyta takich horrorów i są szczęśliwy. Ludzie nie czytajcie tego! Błagam was.

słusznie, wprowadźmy na ich miejsce "Pamiętnik księżniczki" albo inne "Barbie - Jezioro Łabędzie" :)