Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matko świeta

Lekko powiekrzona wątroba.

Polecane posty

Gość Matko świeta

Przed chwilą był lekarz u małej i prosiłam żeby obmacał brzuszek.Powiedział ,że wątroba jest lekko powiekrzona ale że może to być spowodowane kuracją antybiotykową którą mała przeszła.Kazała przyjść za 3 tyg.A jak nie przejdzie?Co to może być,powiedział ,że gdyby nie przeszło to zrobimy badania...ale pod kątem czego???????????????????

Gość Matko świeta
Ale czytacie uwaznie?Widac ,że nie.Taką dolegliwośc może powodować kuracja antybiotykiem,i trzeba odczekać trzy tyg ,żeby sie upewnic czy zmieni sie jej stan czy nie.Pytam,co może powodowac powiekrzenie watroby.Nie macie ochoty odpowiedzieć bo nie wiecie nic na temat to nie odpowiadajcie.

w takim razie po badaniach się dowiesz co to może być, tak na odległość to ciężko powiedzieć... Moja córka miała powiększoną wątrobę i śledzionę, nie wróżyło to nic dobrego, ale nie ma co się zadręczać na zapas.

Gość hmmmmhmmmm
Matko świeta --- nikt tutaj nie poradzi ci nic madrego nikt nie zna historii twojej corki zrob tak jak kazal ci lekarz albo skonsultuj sie z innym a przyczyn powiekszenia watroby moze byc wiele

tyle znalazlam w necie. niec wiecej nie wiem na ten temat ale znalazlam ze moga byc takie przyczyny powiekszenia watroby zmiany zapalne: ostre wirusowe zapalenie wątroby przewlekłe zapalenie wątroby marskości żółciowe uogólnione choroby bakteryjne i wirusowe polekowe uszkodzenie wątroby zmiany zwyrodnieniowe: stłuszczenie wątroby skrobiawica zmiany zastoinowe w krążeniu: przekrwienie bierne wątroby zespół Budda-Chiariego zmiany zastoinowe w drogach żółciowych choroby układu siateczkowo-śródbłonkowego i krwiotwórczego genetyczne lub nabyte wady metaboliczne: hemochromatoza choroba Wilsona zwyrodnienie wielotorbielowate wątroby rozsiane nowotwory wątroby choroby spichrzeniowe

Gość .... ........
Powiększenie wątroby może być spowodowane: wzrostem objętości łożyska naczyniowego i dróg żółciowych powiększeniem masy komórek wątrobowych wzrostem objętości tkanki śródmiąższowej rozrostem nowotworowym tkanek wątroby obecnością przerzutów nowotworowych obecnością torbieli lub ropni wątroby ]Przyczyny Uogólnione powiększenie wątroby zmiany zapalne: ostre wirusowe zapalenie wątroby przewlekłe zapalenie wątroby marskości żółciowe uogólnione choroby bakteryjne i wirusowe polekowe uszkodzenie wątroby zmiany zwyrodnieniowe: stłuszczenie wątroby skrobiawica zmiany zastoinowe w krążeniu: przekrwienie bierne wątroby zespół Budda-Chiariego zmiany zastoinowe w drogach żółciowych choroby układu siateczkowo-śródbłonkowego i krwiotwórczego genetyczne lub nabyte wady metaboliczne: hemochromatoza choroba Wilsona zwyrodnienie wielotorbielowate wątroby rozsiane nowotwory wątroby choroby spichrzeniowe Ograniczone powiększenie wątroby nowotwory złośliwe pierwotne i przerzutowe nowotwory łagodne torbiele ropnie

A w jakim wieku jest Twoja mała? I czy lekarz powiedział jak bardzo jest powiększona? to znaczy czy mowil ile wystaje spod łuku żebrowego? U dzieci do 2 roku życia wątroba może fizjologicznie wystawać spod łuku i może to o niczym nie świadczyć. Co do badań to na pewno lekarze zleci USG brzucha, badania enzymów wątrobowych i badania wirusologiczne z krwi i podstawowe parametry jak morfologia itp. Mam nadzieję,że to nie bedize nic poważnego.

Gość Matko świeta
Mała ma 9 miesięcy,lekarka wyczuła lekko powiększoną,ale nie mówiła ile wystaje.Powiedziała to co pisałam,żebysmy odczekali 3 tyg(bo mozliwe ,że od antybiotyku,mała miała zapalenie płuc) i wtedy ewentualne badania.Na moje pyt czego bedą dotyczyły badania mówiła ,żeby sie narazie nie zamartwiać i że będzie dobrze.Ale co mi z tego jak i tak niewiem czego sie spodziewać.

Gość samdor
od czego moze byc powiekszona watroba? jezeli wymiary watroby wynosza 168mm.czy to jest barzo duzo? i jak to mozna leczyc?

Gość samdor
prosze o odpowiedz.