Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani magisterr

Poznań czy Wrocław ??

Polecane posty

Gość ciekawska świata .........
no proszę Cię, nie kompromituj się czerpaniem wiedzy z piosenek :D czy jeśli ja jestem zmuszona w radiu słyszeć coś w stylu "hej suczki", to znaczy, że wszystkie kobiety to głupie, podstępne materialistki ? :D:D:D

poznań bezapelacyjnie i do samego konca. jest super klimat, nie tak zle z praca i blizej nad morze:) lepsze polozenie, i nei ma tylu jednokierunkowych ulic;)

Kiedyś, kiedyś... miałam do wyboru właśnie te dwa miasta, taka sama odległość od mojego miasteczka i w obu Uniwersytety, długo się nie namyślałam, wybrałam Wrocław i nigdy tego nie żałowałam. Tu skończyłam studia i tu zostałam, tu wyszłam za mąż, tu urodziły się moje dzieci i tu jestem szczęśliwa. Kocham Wrocław.

Gość Muszę to z siebie wyrzucić ...
Bo Wrocław jest the best :classic_cool: To najlepsze miasto w Polsce. A ci, co twierdzą inaczej - zazdroszczą! :P

niech Ci będzie :D zapraszam na Grunawald :P :classic_cool:

*Grunwald, kurwa :O

Gość wrocek
wrocek -a ty jarek zważ co nawijasz

Gość Poznaniacy... Czy oprócz...
...Starego Browaru macie jakiekolwiek inne atrakcje, którymi moglibyście się poszczycić? Tak właśnie myślałem... :P

co do dworca :P to najbrzydszym, najbardziej brudnym dworcem, jaki w życiu widziałam, był właśnie wrocławski :D ale nie kłóćmy się, wiadomo, że każdy najbardziej zachwala miasto, w którym mieszka i które kocha

oczywiście, że mamy w Poznaniu mnóstwo innych atrakcji :) ale po frazie "tak właśnie myślałem" przypuszczam, że wcale nie masz ochoty o nich posłuchać/poczytać :P

Gość A taki mamy dworzec ...
Ale on jest brudny w środku, a ja pokazałem zdjęcie z zewnątrz... A z zewnątrz jest ładny ;-):P

owszem, z zewnątrz nienajgorszy ;)

ludzie ludzie ludzie!!! przestańmy się kłócić! proponuję kompromis - Poznań jest fajny a Wrocław też śmierdzi

Gość A taki mamy dworzec ...
ZatkaO ??? :classic_cool:

Gość Wrocławianin
Obciachowy to ty jesteś. Kompromis. Bo nigdy nie dogadamy się które miasto jest lepsze. Jedni gadają na drugich taka jest mentalność Polaków. Miasto zdobędzie nagrodę to drugie mówi, że dali w łapę. Dlatego uważam, każdy niech żyje swoim miastem i doszukuje się w nim słabych stron. A nie wytyka palcami innym miasto smród czy coś w tym stylu. To, że inwestycję się przeciągają jest nieuniknione, ponieważ na jednej ulicy trwa czasami kilka inwestycji. Wrocław się rozwija. Poznań jest delikatnie w tyle. Jednak nie stosuje tutaj stwierdzenia Wrocław - najszybciej rozwijające się miasto w Polsce, bo to bez sensu. Bo P. może w każdej chwili nas dogonić. Czasami warto poczytać o naszych latach świetności w Niemczech. Milionowe miasto z uchodźcami^. Piękny dworzec. Musimy również pamiętać, że Wroc. po powrocie do polskiej macierzy zepchnięty był na margines podobnie jak cały DŚ i musieliśmy sobie radzić sami. Jest wiele przykładów na to chociażby Syców. miasto do 1945 roku graniczne, obecnie granica Wlkp i DŚ. zniszczone przez Rosjan reszta poszła na odbudowę Warszawy. Nikt nam nie pomógł. Do końca nikt nie wiedział czy to jest w ogóle teren Polski czy Niemiecki i nikt się tym nie zajmował. Na zakończenie pozdrawiam Wrocław, a Poznaniakom życzę takiego Boomu budowlanego jak my mamy obecnie. Chociaż wasz dworzec PKP mi się nie podoba ;)

Gość Wrocławianin
Typowy blaszak ;)

Gość Panteeeera
Nie byłam dużo razy w Poznaniu, ale Wrocław znam już od 15 lat, mieszkam tu od urodzenia.To naprawdę przepiękne miasto, wiele atrakcji, kamienic, dużo do zwiedzania, przecież \"Wrocław - the meetting place\"! - sama prawda! a co do tego - linku http://republika.pl/blog_sx_3011071/2952631/ tr/000_2139ee.jpg - to jest Kozanów, jedna ze spokojniejszych dzielnic we Wrocławiu.To osiedla zbudowane z bloków, ale jest tam sympatycznie i przyjaźnie.Zgadzam się ze wszystkimi, którzy wybierają Wrocław, choć nie twierdzę, że Poznań gorszy ;p pozdrawiam :))

Gość oba miasta piekne
Mieszkam w Poznaniu od urodzenia ale znam oba miasta :) Jak dla mnie Wrocław ma ładniejszy rynek , z większa iloscią knajpek i restauracji , jednak to poznańskie stare miasto kryje tajemnice , małe wąskie uliczki , fara , wzgórze przemysła i zamek :) Wroclawski rynek od północy i wschodu niestety otoczony jest blokami . Ogolnie Wrocław jest bardziej chaotycznym i brudnym miastem , wiele slepych scian i sypiących się kamienic , miasto wypełnione wszechobecnymi plombami i blokami , jednek to we Wrocławiu obecnie najwiecej się dzieje i remontuje . Piekny tez jest Ostrow Tumski z katedra . Ten poznanski obecnie wyglada mizernie . Wrocław ma także Hale Stulecia i ogromne tereny zielone we wschodniej czesci miasta , ostatnio tez powstała super atrakacja jaką jest multimedialna fontanna . Poznan z kolei jest o wiele bardziej zadbany , ma też najbardziej europejskie sródmiescie w Polsce , piekna dzielnice Cesarską , Zamek i opere . Kamienice w Poznaniu wyglądają o wiele lepiej , można tu znalezc przepiękna secesje na Łazarzu , czy Jezycach . W Poznaniu jest takze dobrze wszystkim znany Stary Browar , perełka architektóry a tuż obok mała dzielnica finansowa na której stoją 2 biurowce (3 niedlugo w budowie) . Miasto otoczone jest fortyfikacjami , lecz jak narazie z tego za bardzo nie korzysta , w samym centrum jest ponad 10 park i zielenców :) . Jako jedyne miasto może się pochwalic jeziorem w centrum miasta na którym odbywaja sie mistrzostwa świata w wioślarstwie czy kajakarstwie , tuż obok Nowe Zoo ze slynna słoniarnią , stok narciarski , tereny spacerowe ( te także są piekne we Wrocławiu nad Odrą) . Z kolei Warta zamiast byc wizytówką miasta obecnie odstrasza , miasto odwrociło się od rzeki ... Wrocław powoli to zmienia budując kolejne bulwary. Jesli chodzi o komunikacje miesjką to jednak wygrywa Poznań nie tylko o wiele bardziej zadbanym taborem (choc nieco starym- tramwaje , 100%niskopodłogowe autobusy) ale także tym ze poprostu działa ona tu sprawniej . Szybki tramwaj gdzie 6Km tramwaj pokonuje w 10minut . Poznań jednak nie dba o to co ma najważniejsze czyli Stare Miasto , slynny rynek z okropnym arsenałem , Ostrow Tumski który został odciety od miasta arteria , czy Sródka i tereny nad Wartą .... Wrocław z kolei upiękrza Ostrów Tumski i Stare miasto , ale tereny wokól niego , czyli zwarta zabudowa cała się sypie , Na Nadodrzu czy w trójkącie mozna jeszcze znalezc ulice które wyglądaja jak sprzed wojny! (np.Miernicza) Ogołnie oba miasta są piękne i mają ambicje , wg mnie już dawno powinny razem wspólpracowac :)

Gość 3532523
No ja właśnie piszę z Poznania - Grunwaldu... Grunwald jest dzielnicą willową, najładniejszą i najbardziej bezpieczną... Jeżyce nie są takie złe - najgorsza jest WIlda. Tyle że na Grunwaldzie jest stadion - i mecze dwa razy w tygodniu, po których często dochodzi do róznych awantur między kibicami - co musi zawyżać statystyki policyjne... Ale mieszkam na Grunwaldzie przeszło 30 lat i nawet ani razu nikt mnie nie zaczepił, nie boję się wyjść do sklepu po północy, naprawdę super- dzielnica. Co do atrakcji Poznania - Stary Browar ? Dla mnie to żadna atrakcja. Raczej Malta, ratusz i Fara. Mamy sporo jezior - Rusałkę praktycznie w mieście, sztuczny tor na Malcie, i jez. Kierskie na obrzeżach. Mamy Międzynarodowe Targi Poznańskie - czasem sa fajne imprezy. Dla fanów jeżdziectwa - warto obejrzeć Hipodrom Wola. Ale mogłoby być więcej... Zwłaszcza głupie jest to, że tak daleko w góry... Do morza najbliżej - jest Kołobrzeg ok. 4 godziny Co do pracy - to wg mnie dostać bardzo trudno dobrą, dużo pracy dl;a studentów i nic poza tym.

Gość sPRZECIW
Poznań. A ty... Muszę tow siebie wyrzycić... Nigdy nie byłaś w Poznaniu więc się nie wypowiadaj!!! Nie znasz się!!! Kocham Poznań - tu mieszkam - uwielbiam Wildę a we Wrocłewiu byłam... BE ZNA DZIE JA !!!

Gość @h@
rozumiem, dywagacje poznan - warszawa, wroclaw-warszawa, ale poz-wro?? przciez te miasta sa bardzo podobne do siebie, klimetem, zabytkami, rozwojem, mamy porownywalne, bezrobocie, zarobki, stare rynki :).

Gość Maćkix89
Urodziłem się w Poznaniu, ale studiuję we Wrocławiu i moim zdaniem tu nie ma co porównywać. Wrocław jest dużo większy, ma więcej ciekawy rzeczy gdzie można zabrać znajomych spoza miasta. W Poznaniu mogłem ich wziąć tylko do zoo, na maltę albo do starego browaru. Żenada jak na dość duże miasto. No ale to dlatego Wrocław ma dużo więcej mieszkańców, bo jest dużo ładniejszy, ma najładniejszy rynek w Polsce i lepsze uczelnie. Nie ma co porównywać, w Polsce jest tak: 1. Wrocław 2. Kraków 3. Gdańsk 4. Warszawa 5. Poznań

Gość maciejostas
Wrocław czy poznań Jasne że wrocław . miasto z tradycją dużo mosów ładnych kamienic oraz ciekawych miejsc . wrocław ma duzo nowych inwestycji m in most rędziński oraz sky tower i bezpieczniejse dzielnice i duzo imprez sie u nas dzieje a w poznaniu nic nie słychać . jest tam tylko ładny stadion z resztą u nas też . jestem zza wrocławiem