Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jshia

PARALIŻ SENNY

Polecane posty

Witam. Już od dawna miewam paraliże senne. Do tego nie da się \'przywyknąć, przyzwyczaić\'. Nawet za setnym razem będziemy czuli ten strach co zawsze. Mój tata to miał. Tylko on w przeciwienstwie do mnie potrafił krzyczeć... Budzilismy Go. Ja najczęściej mam paraliż rano. Jedyne co mogę zrobić to ruszać oczami i palcami u rąk. To bardzo mnie męczy. Układ oddechowy wtedy nadal nam pracuje. Czytałam, że podobno trzeba szybko oddychać aby się przebudzić. Na mnie to nie działa. Pamiętam kiedy pierwszy raz miałam paraliż. Noc - a na zajutrz moje 7 urodziny. Marzyłam o takim kolorowym parasolu na moim balkonie. Rodzice w nocy go przyniesli; rozstawili, tata podszedł do mnie i chciał obudzić. Mama mówiła żeby mnie zostawił, że jutro zobaczę, niech śpie. Byłam zwrócona twarzą własnie na ten balkon. Patrzylam się jak siedza przy stoliku z moim kolorowym parasolem i zywo rozmwiaja. Niecierpie tego. Mam to pare razy na miesiąc. Strach mozna porownach ze strachem przed smiercia. Mysle, ze sie zaraz udusze. A kazda proba ruchu jest strasznie meczaca... Pewnie trwa to pare minut, ale te minuty wlasnie probuje wymazywac z mojego zycia. Moze ma ktos z Was paraliz senny? Nie jest to czeste..

Gość ja tez tak mam...
okropne doswiadczenie niby cialo zapada w stan snu a mozg nie zatrybil rownoczesnie z cialem tak jak to byc powinno i mamy swiadomosc co sie dzieje ale nie mozna sie ruszyc bo cialo wlasnie zasnelo...brrrr

Tak cialo dalej spi, a wszystko sie slyszy i widzi leciutko... moze ktos z was potrafi krzyczec,albo cokolwiek robic?

Gość ja też często miewam paraliż
w ogóle zawsze źle sypiam. Zdarza mi się też lunatykować. Paraliż zwykle objawia się tym, że mam wrażenie, że ktoś jest u mnie w pokoju, nie mogę go dokładnie zobaczyć, ale czuję wszechograniająy strach.

Moja Droga, proponuję udać się do lekarza ponieważ objawy jakie opisujesz wskazuja na bardzo ważną chorobę zwaną NARKOLEPSJĄ. Wiem, że bardzo może utrudniać życie a ataki snu są zupełnie niekontrolowane. Idz do lekarza zanim stanie Ci się coś złego. pozdrawiam.

czasami dochodza tez do tego omamy wzrokowe... Wspolczuje i wiem jaki to bol.Jak mam paraliz w nocy to po przebudzeniu nie spie do rana.

Gość ja to znam
można nauczyć się nad tym panować,poszukaj w necie stron "obe"

Hej.. trochę mnie zmartwiłaś. Poczytam najpierw o tym trochę.. dziękuję A często też mam tak, że budzę sie bardzo gwałtownie. Ale to wskutek snu który przedstawia spadek ze schodów albo potkniecie sie o krawężnik...

Gość hgjgjkg
ja to kiedys tez miewałam, ale od wielu lat ani razu mi się nie przydażyło

Gość ufolog
ja też często miewam paraliż - mam tak jak ty tylko bez lunatykowania (chyba)

dla mnie to nie jest aż taki problem, tzn przywykłam już do tego. Niby za każdym razem bardzo to przeżywam, ale jak się już wybudzę to jest ok i mogę po tym zasnąć. Co do krzyku- mi się często wydaję, że się strasznie drę podczas takiego stanu, ale jak się potem pytam domowników, to zaprzeczają.

moja znajoma lunatykuje. Potrafi wstać, wziąć jakieś rzeczy ze stolika i rzucać nimi we wszystkie strony.Przerazajace, co?

No tak, ja najbardziej przezywam to podczas gdy to sie dzieje i od razu po tym.. w ciagu dnia sie tak o tym nie myśli

Gość hgjgjkg
tez się tego bałam, miałam wrażenie że mnie ktoś dusi, jaks zła siła, powaznie, ale myślę że już wyrosłam z tego strachy i wiary w mary a jeżeli chodzi o upadki ze schodów to mi to tez kiedys często sie śniło, zawsze z tych samych i spadałam na głowę

Gość narkolepsja to
nie paraliz przysenny-tak dokladnie sie to nazywa,nie ma to nic wspolnego z zasypianiem gdzie popadnie

Dziewczyny, narkolepsja to naprawdę powazna sprawa, doradzam wizyte u neurologa, oglądałam kiedys taki film dokumentalny o narkolepsi: ludzie zasypiają w sklepie, na ulicy, w szkole.. Lekarz koniecznie!!

ja potrafię zasnąć w szkole... w ogole caly czas spiaca jestem.

ale mi się nie zdarzyło nigdy nagle zasnąć. Wręcz przeciwnie, zawsze długo się męcze zanim zasnę.

Gość hhhgggggggg

nie no ja nie zasypiam nagle, tylko po prostu ziewam i jestem spiaca w ciagu dnia, po szkole klade sie na 2 h zeby normalne fnkcjonować. Przejdę sie do tego lekarza.. ostatnio zaczelam brac Skrzypovite 80 kapsułek 2 razy dziennie.

Gość mamuśku jesteś idiotką
"Moja Droga, proponuję udać się do lekarza ponieważ objawy jakie opisujesz wskazuja na bardzo ważną chorobę zwaną NARKOLEPSJĄ. Wiem, że bardzo może utrudniać życie a ataki snu są zupełnie niekontrolowane. Idz do lekarza zanim stanie Ci się coś złego. pozdrawiam." Co za IDIOTKA!!!! Weżże sprawdź co to jest narkolepsja a co paraliż senny, a nie truj waląc brednie!!! Robisz tylko ludziom z mózgu wodę.

Gość hgjgjkg
80 kapsułek 2 razy dziennie? :) znalazłam: Narkolepsja - zespół chorobowy (dziedziczny, ryzyko zachorowania wśród krewnych jest około 10 razy większe niż w populacji ogólnej) objawiający się niepohamowanymi, napadowymi stanami senności, trwającymi zwykle około 10 - 20 min, najczęściej spowodowany silnymi emocjami (np. radość, strach, podniecenie). Takich ataków jest zazwyczaj kilka w ciągu dnia (średnio co 2-3 godziny). Przyczyny choroby nie są do końca znane. Prawdopodobnie, powodem zasypiania w ciągu dnia jest brak fazy REM podczas snu dobowego, której braki są nadrabiane podczas ataków narkoleptycznych. Odczuwane jest to jako sen na jawie. Narkolepsji mogą towarzyszyć tak zwane porażenie przysenne: w okresie przejścia od snu do czuwania przez kilkanaście minut występuje całkowita niezdolność do ruchu i mowy oraz omamy wzrokowe o przerażającej treści. Bardzo często osoby cierpiące na narkolepsję podczas ataku snu w ciągu dnia wszystko słyszą, a gdy mają otwarte oczy – widzą, lecz z powodu porażenia mięśni (katapleksja) nie mogą się poruszać. Obecnie narkolepsja wiązana jest z brakiem komórek wytwarzających hipokretynę i uważana za chorobę mózgu.

Narkolepsja to są niekontrolowane ataki senności, kiedy w ciągu dnia dosłownie zwalasz się na ziemię. Paraliż senny zdarza się w trakcie normalnego, nocnego snu. To jest stan wybudzenie mzgu, ale wciąż sennego paraliżu ciała. Człowiek jest częściowo świadom, co się dzieje wokół, ale nie może się ruszyć.

w ciągu dnia tylko? Wiem, czytałam już Przerażona jestem. Tę 'chorobę' mam po rodzicach Chyba zaczne jesc wiecej owoców.

Gość hgjgjkg
Porażenie przysenne (paraliż senny, paraliż przysenny) – stan występujący podczas zasypiania lub rzadziej podczas przejścia ze snu do czuwania, objawiający się porażeniem mięśni (katapleksja) przy jednoczesnym zachowaniu pełnej świadomości. Osoba doświadczająca paraliżu przysennego ma wrażenie ogarniającej niemocy, nie jest w stanie wykonać żadnych ruchów, mówić ani otworzyć oczu. Zjawisku temu towarzyszą zazwyczaj bardzo nieprzyjemne doznania psychiczne, takie jak wrażenie ogłuszającego dudnienia lub dzwonienia w uszach, bezwładnego spadania, wykręcania ciała lub przygniecenia klatki piersiowej. Prawie zawsze towarzyszy mu przyśpieszony rytm serca oraz uczucie strachu. Notorycznie powtarzający się paraliż przysenny jest zazwyczaj związany z zespołem chorobowym zwanym narkolepsją, ale występuje też epizodycznie u osób zdrowych (różne źródła podają, że około 30-50% populacji przynajmniej raz w życiu doświadczyło paraliżu sennego) jako rzadko spotykana anomalia. W takim przypadku przyczyną porażenia mięśni jest zahamowanie neuronów w rdzeniu kręgowym odpowiadających za utrzymywanie napięcia mięśniowego wywołane przez impulsy z mózgu. Stan taki występuje fizjologicznie podczas snu i zapobiega wykonywaniu przypadkowych ruchów ciała. Ze zjawiskiem paraliżu przysennego mamy do czynienia wówczas, gdy mózg zaczyna wysyłać owe impulsy w niewłaściwym momencie: przy gwałtownym wybudzaniu się ze snu w fazie REM, lub podczas zasypiania, gdy nie doszło jeszcze do utraty świadomości. W czasie paraliżu przysennego jedyną grupą mięśni na które można mieć świadomy wpływ są mięśnie oddechowe. Wykonywanie szybkich i gwałtownych zamierzonych wdechów i wydechów może ułatwić wybudzenie się z tego nieprzyjemnego stanu. Rola kulturotwórcza Według antropologów, paraliż senny może odpowiadać za pojawiający się w wielu kulturach motyw demona nocnego, który paraliżuje swoją ofiarę, czasem po to, by wykorzystać ją seksualnie (por. mara, sukub, inkub).

Pojęłaś mamuśku że ludzie na tym topiku nie cierpią na nerkolepsję????