Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

einzigartige

kto mieszka w austrii?a najlepiej w wiedniu?mam pytanie!!

Polecane posty

Gość ja jadę do Wiednia na erasmusa
chodzi mi o jakies tanie mieszkanko, moze byc nawet 1 pokoj, bo to tylko na pol roku (max rok jesli nie zdecyduje sie na drugi kraj). dzielnica nie musi rzucac na kolana, wazne zeby bylo bezpiecznie i zeby nie byl to syf. a jakie sa tam ceny biletow miesiecznych na metro itp.?

Gość dołączam się
do pytania, bo też podążam do Wiednia na erazmusa... słyszałam coś o biletach semestralnych. opłacają się? poza tym , jak w wiedniu jest z pracą? jest szansa na znalezienie czegos konkretnego przez studentów-obcokrajowców? pozdrawiam :)

dołączam się - a kiedy i na ile wybierasz sie na erasmusa? bo ja mam lekko zakrecona sytuacje. studiuje w UK i stad mnie wysylaja do wiednia i bede tam po angielsku studiowala :P wlasnie, sa jakies mozliwosci znalezienia pracy z plynnym angielskim i takim srednim niemieckim?

Gość dołączam się
jadę teraz na ten semestr... dokładnie za półtora tygodnia wyjeżdżam i powiem szczerze, że średnio to widzę, ale cóż:/ a Ty?

ja dopiero w przyszlym roku akademickim bo dopiero na 1 roku studiow jestem. wiec z checia poslucham Twojej relacji z wyjazdu, jesli oczywiscie bede mogla :) bede?

nie no w kochanym wiedniu to raczej nie znajdziesz syfu.przyznam szczerze ze wlasciwie bylam w bardzo wielu miejscach i wszedzie jest ladniutko a bezpiecznie to tez jest i tez wlasciwie wszedzie.czasem wracalam w nocy sama przez cale miasto z imprezy z reszta nie tylko ja i wszystko ok:)zaczepki sa ale w zamiarach pozytywnych:) a tak jesli to 1010 to jest w centrum.ale to jest naprawde niepotrzebne mieszkac w centrum a akademiki..naprawde sa inne i nie sciemniam,widocznie ci ludzi nie byli w wiedniu ale jesli juz tak sie uparliscie na mieszkanie no to 1-pokojowe hmm gdzies od 250 wzwyz.trzeba szukac:) praca dla studentow tez jest:)bo wtedy macie od razu pozwolenie na prace i dlatego

Gość dołączam się
oczywiście, że tak :) o ile mnie ten Wiedeń nie zje:D a co do Twoich pytań o mieszkania, to jak się orientowałam w ogłoszeniach, to są niby jakieś takie trzy- lub czteropokojowe mieszkanka niby specjalnie dla studentów... ja wybrałam jednak cos na kształt akademika, nazywanego spółdzielnia studencką (w wolnym tłumaczeniu:D), gdzie mam swoja łazienke i kuchnię dzielona tylko z jednym pokojem, bo stwierdziłam, ze to jest mniej krępujące niż mieszkanie z obcymi ludżmi z jedną łazienka i jedną kuchnia.... a ceny mieszkań.. do mnie dotarły co prawda tylko nieliczne ogłoszenia, ale są najróżniejsze... od 170 do 400 euro za pokój... masz link do strony, gdzie duzo się tego pojawia, głównie własnie od studentów... http://www.flohmarkt.at/suche/mietwohnung-wien/studenten-wohnung nie umiem wklejać linków, więc wybacz, ale musisz skopiować:) pozdrawiam

Gość dołączam się
powyższa wypowiedź jest do ja jadę do wiednia na erasmusa jarek --> do pytań o bilety:D

nie wiem ile kosztuje bilet miesięczny kupuję tygodniowe, tzw. Wochenkarte. Kosztują 14 euro. Działają ze wszystkimi środkami transportu. Jednorazowy bilet (ważny godzinę) 1,7 euro

jednorazowy bilet 1,70E a w tramwajach i busach 2,20E bilet na 24godziny 5,70E na 72 godziny 13,60E Wochenkarte kostet 14E miesieczna karta jest za 49,50E Jahreskarte ist fur 458E wiec semestralny zapewne na pol..nie wiem bo kupowalam zawsze na miesiac no i oczywiscie majac ta kare mozesz jezdzic wszytskim:)

tez kupowalam jednorazowe ale za duzo kasy leci bo ciagle gdzies jezdzilam:)raz mnie zlapali ale powiedzialam babce ze jestem schulerin i myslalam ze mam za darmo..no i jakos zlitowala sie i tylko musialam wyjsc na nastepnej stacji:)wiec przenioslam sie jednak na te miesieczne

Gość dołączam się
dzięki za informacje :)

dzieki za strone :) przedre sie przez nia jak sie wyspie bo z moim niemieckim nie jest za sweitnie wiec musze miec w pelni czysty umysl ;) moja koordynatorka erasmusa wysylala do ich koordynatora maile z zapytaniem czy jest am ktos od zakwaterowywania studentow ale jakos odpowiedzi nie dostala. dołączam się - możesz napisać do mnie na gg? 3787980. tak bedzie latwiej na przyszlosc jak bede chciala Cie zarzucic pytaniami :p ;) rozumiem, ze 1,70 to na metro? chociaz mi i tak pewnie janbardziej oplaci sie na pol roku. faktycznie, moi znajomi nie byli w wiedniu w akademikach ale mimo wszystko jakos tak mi sie to nie usmiecha. studiowalam w polsce - mieszkalam z rodzicami. studiuje w uk - mieszkam w domu ze znajomymi. i dam sie zabic za dalsze niemieszkanie w akademiku. a z tego co piszesz to ceny mieszkan (bo tu mam pokoj w 4osobowym domu) sa nizsze niz u mnie :) ufff :)

a wlasnie, czy dla studentow sa jakies znizki na bilety? czy wszyscy placa tyle samo?

z reszt pojedziecie kochane to mozecie sie przejsc do akademikow;)sa naprawde wypas;)ale niewazne; tak dla studentow sa znizki oczywiscie:)ale nie wiem dokladnie.. a co do mieszkan to mowie..zalezy jak trafisz ale musisz troche poszukac jesli chcesz tanio bo wieden jest ok ale dla tych oc tam mieszkaja i pracuja a dla studentow na pewno gorzejj tak 1,70 to bilet jednorazowy na godzine:)

Gość dołączam się
juz pisze na gadulca :)