Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patrze realistycznie

CZY NAUKA UDOWODNILA ZE MOZNA BYC PRZESTEPCA Z URODZENIA?

Polecane posty

Cyz czynniki genetyczne, czynniki biologiczne,(neurony itd) moga PREDYSTYNOWAC do bycia przestepca? Moja kolezanka stara sie mnie usilnie przekonac ze tak jest niepodajac zrodel,zadnych artykulow./ a moze wy wiecie?/ Wiem, ze czynniki socjologiczne (jak problemy w domu, szkole itd) moga byc tego powodem. Jesliby kolezanka miala racje, to od urodzenia robiloby sie operacje :/ Anka.

Gość CHYBA TO PRAWDA
cos kiedys bylo o Lombroso, jego teoria upadla, nie jest aktualna, a czy dzis robi sie jakies badania na ten temat, to nie wiem.

Gość nikt nie rodzi sie zły
...

Tak właśnie jest, to prawda. W Stanach Zjednoczonych np. Murzyni popełniają wielokrotnie więcej przestępstw niż Azjaci w przeliczeniu na 1000 mieszkańców, a przecież obie grupy są mniejszościami. Dość powiedzieć, że 28% Murzynów i 4,4% Białych było w swym życiu aresztowanych. Czyli tak - geny są powiązane z przestępczością.

Gość to jest tak że....
Pewne zmiany w obszarze mózgu mogą predysponować do tego, by być przestępcą, ale... aby nim zostać musi zaistnieć odpowiednio złe środowisko ;)

Gość ergot
nauka jedynie udowodnila, ze mozna byc od urodzenia durniem

ja tam nie wiem, Floriana mowi, ze w US czarnoskorzy popelniaja wiecej przstepstw - to chyba glownie z lenistwa i z przekonania , ze jako iz oni sa "poszkodowani" to im wiecej uchodzi wiekszosc psychopatow to jednak biali :( na pewno mozna miec predyspozycje genetyczne, ale musza sie one zejsc z czynnikiem spolecznym, wychowawczym... poza tym, wiekszosc tych badan prowadzona jest juz po fakcie i to jest ich najwiekszy minus. nie spotkalam sie jeszcze z jakakolwiek teza, w ktorek ktos powiedzialby przed dokonaniem przestepstwa - ej kolego , jestes przestepca z urodenia , widze to po tym jaki masz zestaw genow i jak masz rozwiniety mozg

ona uparcie twierdzi, ze sa artykuly naukowe w internecie na ten temat, ale jakos nie potrafi mi ich pokazac ( moze byc i po angielsku), jakiegos zrodla skad ma te informacje. fighetta-dziekuje za poprawienie :)

juz nawet nie chce sie z nia klocic, ze tak nie jest, ale zaciekawila mnie ta teoria hehe. kiedys ogladalam program na discovery i bylo tam o jakiejs czesci mozgu rozwinietej, innej mniej i to powodowalo, ze czlowiek nie odczuwal empatii, tylko jaka to teoria-za chiny nie powiem bo byl o to dawno:/

owszem, jest wiele badan, ktore chca poprzec ta teorie... niestety jeszcze sie nikomu nie udalo. poza tym, jesli bylaby to prawda, to co wtedy robic z ta informacja, skanowac wszystkie dzieci, terminowac te z predyspozycja do przemocy , zamykac je gdzies....

Gość floriana jesteś idiotką
Dziewczę, czy zdajesz sobie sprawę, że takie jeden Hitler w imię takich właśnie pogladów wymordował pół Europy bo też wierzył że są rasy gorsze i lepsze?????? Przyszło ci mały móżdźków do głowy, że na te statystyki wpływają też czynniki środowiskowe, kulturowe itd. Tudzież przesądy takich biały jełopów jak ty. Murzyn = przestępca, na tej zasadzie wolność i życie straciło wielu niewinnych ludzi.

Poziom życia... No nie wiem. Polacy mają teraz wyższą przestępczość niż za komuny, a poziom życia jest wyższy. Z drugiej strony, Murzyni z Barbadosu (najbogatszy i najlepiej rozwinięty czarny kraj świata, o jakieś 22% bogatszy od Polski) mają znacznie niższą przestępczość od nas (od większości krajów rozwiniętych zresztą też). Za to w innych krajach, gdzie Murzyni żyją w relatywnej biedzie, słyną oni z wysokiej przestępczości. Cholera wie... Ale na pewno są ludzie, którzy rodzą się np. zboczeńcami albo zabójcami - psychopaci.

Tak naprawdę to jest pytanie za milion dolarów i jeszcze taki się nie urodził, który znalazłby odpowiedź. jest mnóstwo eorii na ten temat, sprzeczynych ze sobą, wyników badań prowadzących do doskonale odwrotnych wniosków itd. Owszem, prawdopodobnie wyjątkowy zwyrodnialcy, seryjni mordercy mają coś z mózgiem. Choć niewątpliwie nakłada się na to zawsze wychowanie w potologicznej rodzinie itd. Nawet z tymi anomaliami neurologicznymi pyatnie, czy staliby się zwyrodnialcami gdyby wrośli w normalnych rodzinach. Co do całej reszty nikt chyba przy zdrowych zmysłach nie będzie kwestionowął jaki wpływ n amłodego człowieka na życie na ulicy, bycie synem alkohlika i narokomanki, wpływ gangów itd. Teoria rasowa jest śmiechu warta; akurat seryjni mordercy i nagorsi zwyrodnialcy to jakoś tak byli biali. Przestępczość wśród czarnych? Al eo czym mówimy? O handlu narkotykami w getcie, kradzeży samochodów itd. Owszem, to to bywa w dzielnicach nędzy wszędzie na świecie niezależnie od rasy.

Gość ergot
w sesie genetycznym nie ma czegos takiego jak rasa - 'Ewa' pochodzila z Afryki, wiec gadki o tym, ze rasa determinuje kryminogennosc sa bez sensu.

No więc skoro na Barbadosie wskaźnik przestępczości jest niższy, pojmujesz już chyba sama, że biały nie równa się dobry obywatel a murzyn nie równa się przestępca. Nie ma genu przestępczości.

dziekuje za artykuly, zaraz przeczytam:) a Hitler, owszem wzial sobie ta teorie do serca ze tak powiem . ale wiem ,ze na wydzialach psychologii sa preowadzone badania nad tym katem wiec to chyba ma jakies znaczenie? nie jest to jakas czesc nauki co wymarla?

Rosjanie i Polacy to dobry przykład, że geny nie mają większego znaczenia. Jesteśmy genetycznie bardzo podobni do Rosjan, ale przestępczość w Rosji jest o wiele większa. Bo Rosja ma od miliona do czterech milionów bezdomnych dzieci, tzw. bezprizornych. Jest to stary problem, nikt nie umie go rozwiązać od Rewolucji Październikowej. Co wyrośnie z takich dzieci? Na pewno nie profesorowie.

Ludzie przciez oczywiste ze rasa nie ma nic do tego - geny agresji moga miec zarowno biali czarni jak i fioletowi... ale agresja jest czesciowo uwarunkowana genetycznie, czynnik spoleczny stanowi jednak przewazajaca czesc...

podobno mozgi psychopatow maja ze soba wspolna ceche , chyba cos z podwzgorzem i platem potylicznym ( nie pamietam dokladnie), ale ludzie sa rowzniez ludzie z "psychopatyczna" budowa mozgu, ktorzy sa prawymi obywatelami... wiec czynnikow musi byc wiecej i jak na razie nie zdeterminowano jednego genu czy konkretnej budowy ukladu nerowego, ktora determinowalaby, kto bedzie przestepca a kto nie

sluchajcie, jestescie strasznie obeznani w tym temacie. Dla mnie nerobiologia to jakas biala magia. Sledze watek dalej, piszcie kochane!

Nie mówię, że Biali są lepsi / gorsi, próbuję znaleźć zależność genetyczną, a rasa to jej najlepsze uzewnętrznienie. Po czym innym poznasz różnice genetyczne? A, czekaj! Jest jeden czynnik: PŁEĆ! Jak mogłem to przegapić... Kobiety praktycznie w ogóle nie zabijają, przestępczość wśród kobiet jest zawsze niższa niezależnie od rasy, grupy etnicznej, kraju pochodzenia, dochodu, wykształcenia, etc. ZAWSZE mężczyźni popełniają więcej przestępstw. Co jest istotniejsze, kobiety i mężczyźni żyją w tych samych środowiskach; nie dzielą się na grupy rasowe / etniczne zamieszkujące odrębne dzielnice. Zatem masz odpowiedź. Jest gen przestępczości. I występuje on o wiele częściej u mężczyzn niż u kobiet.