Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rty

Studia w Holandii

Polecane posty

Gość rty

Mam pytanie glownie do Snoepje, ale jesli ktos inny moze mi pomoc to z gory dziekuje. mieszkam w Holandii i jetem zainteresowana nauka w kierunku administracjii, ksiegowosci lub czegos w tym rodzaju. czy ktos moglby podac mi namiary na jakas szkole prowadzacą zajecia w jezyku ang? ale jesli juz nie konkretne namiary to miejsce w ktorym moge sie czegos dowiedziec lub ktos moze mi pomoc. z gory dziekuje.

W moim przypadlu to bylo tak, ze najpierw szukalam informacjii w internecie. Pierwsze pytanie jest gdzie chcesz studiowac. HBO czy Universytet??? Ja papiery skladalam najpierw na HBO a pozniej na univerek. Jest jedno \"ale\". Jesli chcesz studiowac po ang. musisz zdac tzw: TOEFL. Za moich czasow, czyli 7 lat temu ja tego egzasminu robic nie musialam (swiadectwo maturalne z jez. angielskiego wystarczylo) ale teraz wiem ze jest wymagany. Ja radzilabym Tobie, abys po prostu zaczela przejrzala wszystkie Universytety w holandii (nie jest ich wiele) i poczytala. Tylko pamietaj, ze na niektore kierunki papiery sklada sie do 1 czerwca badz lipca. Jak ja skladalam papiery do Erazmusa musialam pokazac swistek, ze jestem BBA, swiadectwo urodzenia i wypelnic ichnie papiery...

Acha, pamietaj o tym, ze Holandii nie mozesz zrobic od razu Mastera. Najpierw musisz zrobic Bachelora a dopiero pozniej magistra. Uniwerki offeruja tzw Bachelor-Master programma, gdzie studiujesz przez piec lat, po 3 dostajesz Bachelor po 2 kolejnych Mastera. Mozesz zrobic tez tylko bachelora, ale od razu na masterstudies nie da rady. Jeszcze jedno, wlasciwie kazdy uniwerek oferuje cos po angielsku, ale nie koniecznie w Twoim kierunku.

Pink Salmon --> przejzalam link ktory podalas, ale np; masz o wiele wiele wiecej kierunkow po angielsku niz podane na tej stronie. Poza tym ten link tyczy sie tylko HBO

Gość rty
hej dzieki za odpowiedzi! jednak ja nie za bardzo weim co to jest HBO lub BBA. moze powinnam to wiedziec,no ale coz... a czy ten egzamin z j.ang obejmuje specjalistyczne slownictwo? tzn zwiazane z kierunkiem studiow? kurcze mysle, ze dam sobie jeszcze spokoj i podszkole moj holenderski. odloze troche kasy i wtedy zaczne. oj to dlugo mi zejdzie no ale coz. czyli hmmm... zaczelabym rok akademicki 2009-2010. ja zdolna kobita jestem(hihihi) ale co za duzo to niezdrowo. nie wszystki narza tak sobie teraz mysle. no ale przynajmniej juz wiem gdzie ptaszki spiewaja. no a moze jezcze zmienie zdanie :D pozdrawiam!!!

Ja takze skonczylam studia w Holandii. Mam BBA (Bachelor of Business Administration) i planuje zrobic MBA (Master of Business Adimistration) czyli powiedzmy najlepszy tytyl jaki mozna miec pracujac w \"businessie\", ale jeszcze musze poczekac pare lat, bo tam liczy sie przede wszystkim doswiadczenie, wiec srednia wieku to lat 35, a ja nawet jeszcze 30 nie mam i jeszcze przez kilka lat nie bede miala:-) Ale nie o tym mowa... HBO to Hogeschool czyli szkola wyzsza, WO to uniwersytet. Konczac HBO masz zazwyczaj tytul Bachelor (cos w rodzaje naszego licencjata, ale nie do konca) natomiast konczac WO masz Mastera (chociaz w tej chwili wiele HBO ma w ofercie tez kontynuacje studiow do tytuly Mastera) HBO trwa 4 lata, uniwerek generalnie tez (oprocz kierunkow technicznych i medycyny i kilku innych), a przynajmniej kierunki adiminstracyjno-businessowe. Ale HBO nalezy do studiow latwych (przynajmniej ja tak uwazam), wiec mozna skrocic sobie nauke. Ja zrobilam bachelora w 3 lata. Co jeszcze...nuffic to srednio dobra strona, troche zbyt ogolna. Ja bym radzila poszukac konkretnych szkol w miastach, w ktorych chcialabys studiowac i tam zorientowac sie jakie maja kierunki z wykladowym angielskim. Raczej kazda uczelnia oferuje kierunki z wykladowym ang. wiec raczej nie bedziesz miala problemu, ale jakby co to pytaj:-)

Acha, i dodam, ze po kierunku HBO zwiazanym z management/business/admisitration czyli z dyplomem Bachelor mozna znalezc naprawde swietna prace i Master nie jest ci specjalnie potrzebny. Tu w Holandii jest troche inna mentalnosc jesli chodzi o Mastera w kierunkach "nietechnicznych" czyli commercial typu ekonomia, business, marketig itd. niz w PL. I nie mowie tego dlatego, ze sama mam bachelora, a nie mastera :), ale dlatego, ze pracuje w duzej miedzynarodowej firmie, znanej wszystkim i wiem jakie sa realia. Inaczej sie ma sprawa jesli chcesz pojsc np. na studia techniczne lub prawo...ale jesli chcesz cos zwiazanego z administracja to spokojnie mozesz zaczac od bachelora w HBO.

Gość bylastudentka
hej ja trzy lata temu skonczylam studia w Holandii. Studiowalam po angielsku w dwoch szkolach - HBO i pozniej na Uniwersytecie. Sama nigdy nie pokazalam papierow, ze mam Toefl czy inny egzamin. Skontaktowalam sie z profesorami prowadzacym wydzialy, ktorymi bylam zainteresowana i umowilam sie na wizyte. Po wizycie oni widzieli, ze swietnie znam angielski, wiec juz o inne papiery sie nie pytali. Mozesz tak sprobowac, i ewentualnie gdy oni beda sie wciaz domagac egzaminow to pozniej sie tym zajac. Co do studiowania po holendersku - na to rowniez potrzebujesz zdac egzamin. Powodzenia

Gość chamanit
a jakieś kierunki związane z hodowlą bądź fotogarfią (wiem, wiem, wielka rozbieżność) są w holandii? bardzo proszę o informacje pozdrawiam serdecznie

Gość karolcia107
witam wszystkich, po maturze wybieram sie na studia di holandii. chcialam sie was zapytac czy latwo jest sie dostac czy to wcale nie jest takie proste? czy nasz polska matura wystarczy i czy trzeba mniec jakas konkretnia srednia badz ikreslone oceny z danych przedmiotow? niestety nie udalo mi sie znalezc tych informacji na stronie szkoly, do ktorej sie wybieream... z gory dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam :)

Gość anula......
A czy finansowo wyrabiacie?? ile wynosi stypendium? czy trzeba jeszcze pracowac, czy wam stypendium wystarcza? Ile wynosi wynajecie pokoju itd...???

Gość karolcia107
jesli chodzi o koszty to wydaje mi sie ze nie jest tak zle, z tego co sie orientuje to rok kosztuje ok 1600 euro, a z praca tez nie trudno wiec nie ma problemu :)

Gość Dreamzzz
Witam wszystkich , ja rowniez mysle o studiach w Holandii. Czy ktos z Was orientuje sie czy jest mozliwa taka opcja , ze moglbym zrobic tam uzupelniajace magisterskie , czyli master ? Dodam , ze w tym roku bronie licencjata na wydziale zarzadzania i chcialbym to uzupelnic holenderskim magistrem ;) Jest taka szansa ? Bede mega wdzieczny za odpowiedzi - piszcie glownie na maila - Affascinate@o2.pl . Pozdrawiam.

Gość MBA to możesz zrobić i bez
doświadczenia, jeśli masz super oceny tzn. średnią powyżej 8.25 (Cum Laude) i dużo się udzielasz w org. studenckich. Ja miałam skończone MSc na FEW w Rotterdamie (nawet nie żaden MBA) i bez problemu się dostałam na doktorat na RSM. :D

Gość Dreamzzz
Rozumiem - ale mnie chodzi o POLSKI LICENCJAT - czy jest mozliwe uznanie go w Holandii i rozpoczecie od razu po przyjezdzie studiów Master ?

Gość Nie dostaniesz stupendium
jeśli nie wyrobisz średniej 8.25. Zależy od tego co studiujesz, ale np. na ekonomii jest bardzo trudno o super oceny (głównie wszyscy dostają 7 i max. 8), mało kto ma 9, czy 10 (to już pojedyncze przypadki). Ale możesz wziąć kredyt wielkości czesnego z IB-Groep. Za pokój zapłacisz 350-400 euro (Rotterdam - okolice starego Kralingen). Szukaj przez serwisy internetowe. Jedzenie ...hmmm? Zależy ile i czego 'pochłaniasz' w skali miesiąca. Ale najpierw to musisz zdać TOEFLA na minimum 6.5 punktów. A jeśli aplikujesz do Tinbergena na (BA i MA), to dodatkowo chyba jeszcze matematykę Princeton.

Gość Możesz mieć polski licencjat
tylko że przetłumaczony przez biegłego przysięgłego na j. angielski. Zależy gdzie aplikujesz. Jeśli na uniwers. należący do czołówki, to lepiej żebyś była po dobrej szkole polskiej, bo inaczej możesz nie dać sobie rady z nauką. Egzaminy w sesjach (bo sesji jest ich tam nieraz od 4 do 5 w roku) np. na EUR to rzeź.

Gość Uzupełniające mag. to są
post graduate, a nie master. Master to magisterskie.

Gość Wiesz teraz są takie czasy
że 'na gębę' to nic nie załatwisz. Rekrutacja przebiega przez centralną rejestrację Studielink i niestety TOEFL-a, jak i inne wymagane dokumenty mieć musisz.

Gość Dreamzzz
Czyli rozumiem , ze jest jednak szansa na uznanie polskiego licencjata ( myslalem o Mastricht ) , zgadza sie ? Co do egzaminu to chcialem zdawac IELTS - czy jego tez nie uznaja ? I jaka jest droga zakladajac ze uznaja mi polski licencjat do tytulu MASTER ? Ile lat na to potrzeba ?

Gość Uznają. Ja mam IELTSa. Tylko
musisz zdać go na min. 6.5, nie niżej. Na co chcesz zdawać na UM? Licencjat ok. Jeśli był po poważnej polskiej szkole, a nie jakiejś tam Wyższej Szkole Tego i Owego. :)

Gość Magistra robi się w 1 rok.

Gość Tu masz jeszcze więcej info.

Gość Dreamzzz
Dziekuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi :) Myslalem o University of Maastricht ale jesli gdzies indziej przepisali by mi ten polski licencjat to tez sie nie obraze ;) Robie go na jednej z Wyzszych Szkół w jednym z wiekszych miast w Polsce - fakt jest to szkola prywatna , ale nie jakis najgorszy sort - w ogolnopolskich rankingach radzi sobie calkiem niezle. Dlaczego prywatna ? Tak mi sie ulozylo w zyciu ... Jeszcze jedno pytanie - czy ktos z Was studiuje na University of Maastricht ?

Gość Możesz spróbować tam gdzie
chcesz - czyli UM, z tym licencjatem którego masz. Jeśli jak piszesz nie jest to zła szkoła, a ty masz fajne oceny, to może być ok. Tylko wyślij kopie (odpis) z przytwierdzonym tłumaczeniem przez przysięgłego. Odpis świadectwa maturalnego pewnie też będziesz musiał wysłać z tłumaczeniem. Zresztą będziesz miał napisane co i jak wysłać w info. z linków wyżej, bo tam wszystko jest. Ja nie jestem z MA, ale moja serdeczna przyjaciółka, Niemka, zrobiła tam doktorat na wydz. prawa. W tej chwili pracuje na EUR w Rotterdamie i czeka na obronę manuskryptu, ale z tego co opowiadała była bardzo zadowolona z UM. Powodzenia!

Gość Sorry nie MA tylko UM.
Pomyliły mi się skróty. :)

Gość Aha tylko nie wysylaj
oryginalow dyplomow i swiadectw, bo nie zwracaja ich, tylko przenosza do swoich archiwow i potem musisz pisac do nich podania, zeby ci je odeslali. tak wiec lepiej wyslac kopie, jesli jeszcze jakies masz.