Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rty

Studia w Holandii

Polecane posty

Gość Dreamzzz
Mysle , ze kopie potwierdzone notarialnie i przez tlumacza przysieglego zalatwilyby sprawe ... Zastanawiam sie tylko czy zdaze z tym wszystkim bo licencjata bronie dopiero w czerwcu :/

Gość I jesli zamierzasz tam
pozostac na dluzej, to proponuje zrobic w szkole (jeszcze w czasie studiow) kurs niderlandzkiego, bo wowczas dostajesz do niego dofinansowanie i kosztuje cie mniej, nizbys robil go pozniej solo gdzies 'na miescie'. Takze jeszcze raz: veel succes met je studie! ;) Ja bede uciekac, ale mam nadzieje, ze zrobisz dobry uzytek z tych informacji wyzej. Truste en slaap zacht! :)

Gość Dyplomy musisz tlumaczyc w
calosci (czyli nazwe kazdego ze zrealizowanych przedmiotow) + opis polskiego systemu oceniania, bo tam jest skala 1-10 a nie 1-6 jak w PL. Co do wyrobienia sie ze wszystkim to przeczytaj wszystko co ci powklejalam u gory i tam sa podane daty, czyli do kiedy musisz wyslac zgloszenie itd. Dobrze sie przygotuj do IELTSa z ksiazki pt: 'IELTS Testbuilder' Sama McCartera i Judith Ash + CD z listeningami http://www.jr.lv/objs/shop/9781405014045.jpg Teraz na serio muszę uciekać. 🖐️ I PILNUJ DAT! Jak nie dasz rady w tym roku (przez terminy), to sprobuj w kolejnym.

Gość Dreamzzz
Dzieki za info :) Byc moze jeszcze jestes na forum ? Jesli tak , dalabys mi do siebie jakis kontakt ? Mam jeszcze pare pytan. Pozdrawiam.

Gość to zostaw je tutaj a ja odp.
najwczesniej w pon., okay? ieltsa zrob w british council i zapisz sie juz teraz na najblizszy termin, zeby sie wyrobic i zeby nie robic potem wszystkiego na raz - mam na mysli ielts + obrona licencjata w jednym miesiacu. tot maandag!

Gość Dreamzzz
Ok , pomysle jeszcze nad paroma pytaniami i je tutaj napisze , ale swoja droga moze podasz mi jeszcze jakis kontakt - mail , gg ? Inaczej wyglada rozmowa ,, w miare na zywo ,, a inaczej na forum - ew. masz mojego maila jak cos.

Gość Hej________
Tutaj masz/macie bardzo wiele przydatnych inf. o życiu w NL. Topic założony niedawno, więc informacje są relatywnie świeże i aktualne. Naprawdę polecam. Znajdziecie tam wszystko o jedzeniu, zakwaterowaniu, zakupach itp.

Gość Dreamzzz
Dzieki ale ja osobiscie szukam info o studiach a nie o zyciu w NL.

Gość Hej________
No niby tak, ale nie skończysz studiów nie żyjąc tam, więc informacje ci się tak czy siak przydadzą, żeby wiedzieć co gdzie i za ile. Po to ten link.

Gość To co jesteś tu jeszcze kolego
??? Zadawaj pytania tutaj. Nie chce mi się bawić w maile i komunikatory. Widzę, że nie zostawiłeś tu żadnego pytania w poniedziałek, jak się umawialiśmy - sprawdzałam, stąd dziś pozwolę sobie jeszcze raz zapytać, tak 'profilaktycznie', czy już wszystkiego się dowiedziałeś? Pozdrawiam.

Gość A o życiu tamże też byłoby
dobrze gdybyś sobie poczytał, bo przecież będziesz zmuszony tam pozostać przez rok i to chyba oczywiste, że musisz coś jeść, gdzieś spać itd. Także radzę ci poczytać ten starszy wątek o życiu w Holl., bo na pewno się przyda.

Gość Emek
Witam:) Również myślę nad studiowaniemw Holandii (w Rotterdamie np.) i potrzebowałabym osobistego mentora, czytałam ten temat ale cięzko mi się połapać. Zdaję w tym roku maturę, należę do raczej leniwych uczniów i nie wiem czy trzeba być tak na maxa wybitnym żeby tam sobie poradzić czy jak?

Gość bajkaox
podnosze temat jestem zainteresowana Master degree wlasnie w Holandii powiedzmy ze za studia sama bym zaplacila,ale jest jakies stypednium na zycie? czy naprawde jest tak latwo z praca?jesli zna sie tylko angielski?//

Gość matejo
Czesc Bajkaox, Ja rowniez mysle o zrobieniu mastera w holandii, a dokladniej w amsterdamie badz utrechcie. Kiedy masz zamiar zaczac swoje studia? Co chcesz dokladnie studiowac?

Gość porwanaa
witam! mieszkam w holandii ale studiuję w Pl co dwa tyg, zjeżdzam na studia pedagogiczne. Jednakże zastanawiam się na tym, żeby po licencjacie przenieść się na studia w Holandii i zrobić tam mgr Nie wiem czy jest to możliwe. i boję się tego ang nigdy nie mialam problemów z językiem ale wiadomo inaczej wygląda on u nas a inaczej gdy musisz się nim posługiwać na studiach. mieszkam w Waddinxveen . Jeżeli jest ktoś w stanie mi doradzić będę wdzięczna. Pozdrawiam :) inf proszę kierować na porwana@o2.pl

Gość Maastricht University
Witam, Osoby zainteresowane studiami w Holandii na Maastricht Universiteit ,oferujacym spora ilosc programow licencjackich w jezyku angielskim oraz ponad 60 specjalizacji na studiach magisterskich, zapraszam na strone www.maastrichtuniversity.nl lub do przeslania nam maila na adres info-poland@maastrichtuniversity.nl i odwiedzenie naszego konta na facebook'u http://www.facebook.com/Maastricht.University.Polish.Students.Community. Mimo, ze uczelnia jest dosc mloda znajduje sie bardzo wysoko zarowno w swiatowych jak i europejskich rankingach. Maastricht Universiteit jest bardzo dobrze rozpoznawany w Brukseli, a nasi absolwenci sa poszukiwani przez pracodawcow. Uczelnia oferuje przelomowy system nauczania o nazwie Problem Based Learning (PBL) polegajacy na prowadzeniu zajec w grupach maksymalnie 10 - 14 osobowych.

Gość jaka szkoła
Witam. Mam pytanie od osób zorientowanych w holenderskim systemie szkolnictwa. Otóż moje dziecko zaczęło od września 2010r naukę w szkole integracyjnej (językowej) i niedługo trzeba będzie wybierać kierunek dalszej edukacji. Jak to wygląda w NL? Jeśli chciałaby zdobyć w miarę dobre wykształcenie, przez jakie etapy musiałaby przejść? Nic mi nie mówią te skróty, o których piszecie i wolałabym, aby ktoś poprostu napisał jaką szkołę dobrze by było wybrać i ile lat ogółem trwałaby nauka. Nadmienię tu, że w Polsce ukończyła gimnazjum i zaraz potem zaczęła uczęszczać do tutejszej szkoły językowej. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam.

Przede wszystkim dziecko musi jak najszybciej opanować język holenderski. Od tego będzie zależeć dalsza edukacja. W Holandii 12-letnie dziecko wybiera szkołe, tak jak u nas 16-letni nastolatek po gimnazjum. Ma do wyboru (najprościej tłumacząc): - VMBO ( tak jakby polska szkola zawodowa, można wybrać VMBO z praktykami, bądź bez itd ) i tu zazwyczaj dzieci, które nie opanowaly w pełni języka trafiaja. To jest bardzo niekorzystne, bo baardzo przedłuża czas edukacji dziecka(jeśli chce iśc na studia), poziom tej szkoły jest niski. Dlatego niech dziecko uczy się pilnie jezyka i niech dobrze wypada na testach! Jesli jednak trafi do tej szkoły(trwa 4 lata) to może iść do: - MBO(2 lata) (jeśli chce iść na studia to musisz iść do HAVO - technikum) Jeśli jednak będzie mial opanowany język i z nauka dziecku bedzie szlo jako tako może pojść od razu do: - HAVO czyli tak jakby technikum(trwa 5 lat) i jest takie min. jesli chce się iść na studia, politechniki(HBO) Jeśli będzie bardzo dobrze się uczył, wyniki będą bardzo dobre i z językiem nie będzie żadnych problemów trafi do: - VWO[atheneum albo gymnasium ( na jednym jest łacina i greka na drugim jej nie ma)] liceum trwa 6 lat( czyli od 12 do 18 dla holendra) daje wstęp na uniwersytety(WO) VWO czasami jest wykładane po angielsku i po holendersku( po 50%) nazywa się to tweetalig vwo lub tvwo. Tylko pojawia się problem taki, że w czasie kiedy dziecko osiągnie pełnoletności za szkołe trzeba placic. I z tego co się orientuje do szkoł powyzej uczeszczac nie moze. Wtedy pozostaje: - Vavo czyli mbo, havo lub vwo dla doroslych( w Polsce tez takie coś jest, np. liceum ogolnokształcace dla doroslych, gdzie mozna zdac mature a potem isc na studia) wiec najlepiej zeby dziecko po roku nauki jezyka trafilo do VWO(liceum). szkoda, że nie wyjechało w podstawowce. Sytuacja wyglądalaby całkiem inaczej. Wszystko opisalam w skrocie. Jesli ma pani jakieś pytania to prosze pytac. Jeszcze istnieje jedna opcja, jesli dziecko umie angielski to moze isc do brytyjskiej, amerykanskie lub miedzynarodowej szkoly( miedzynarodowe sa najtansze) - są to ogromne koszta. Jednak uczen może zdac np. mature IB. Czas edukacji się skroci. Nawet jak nie umie dobrze angielskiego to nie ma problemu naucza go, tylko trzeba zapłacić za szkole. Pozdrawiam

Gość taboret-i-krzeslo
czesc wszystkim! wszysyc pisza o wymaganiach na studia, o czasie trwania nauki itp, a nikt nie napisal, co i jak, jak juz sie ktos dostanie na te studia! ciekawi mnie jak rozlozone sa zajecia, czy tak jak u nas w polsce, ze praktycznie caly tydz, czy jest duzo przedmiotow na semestr, no i jak traktowani sa polscy studenci, zarowno w gronie innych studentow, jak i wykladowcow! bylabym bardzo wdzieczna za udzieleni mi tych informacji, bo nie ukrywam, ze niewiedza bardzo mnie nurtuje:) pozdrawiam wszystkich polskich studentow w holandii!)

Gość gość
Witam! W tym roku piszę maturę i myślałam o studiach w Holandii. Interesują mnie głównie kierunki medyczne i bilogicznochemiczne. Ciężko jest znaleźć informacje na temat tych kierunków w internecie(a zwłaszcza medycyny). Dlatego też byłabym wdzięczna za jakiekolwiek informacje.