Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 bezpracyyyy

szkola policealna po studiach- czy jest sens?

Polecane posty

Go艣膰 Onka 21 lbrt
Cz臋sto ze wzgl臋du na du偶膮 u偶yteczno艣膰 matematyki w naukach przyrodniczych u偶ywa si臋 dla nich wsp贸lnego okre艣lenia nauki matematyczno-przyrodnicze. Podzia艂 ten nie jest jednak zbyt 艣cis艂y. Na przyk艂ad geografia jest jednocze艣nie nauk膮 przyrodnicz膮 i spo艂eczn膮, a historia spo艂eczn膮 i humanistyczn膮 Inny podzia艂 to podzia艂 na nauki eksperymentalne, kt贸re zajmuj膮 si臋 zjawiskami stale i niezmiennie powtarzalnymi oraz nauki punktowe, w kt贸rych dominuje badanie zjawisk unikalnych, kt贸re mog膮 si臋 wydarzy膰 tylko raz. Te pierwsze charakteryzuj膮 si臋 mo偶liwo艣ci膮 stosowania technik eksperymentalnych, podczas gdy te drugie s膮 skazane na wyja艣nianie zjawisk "post factum", bez dok艂adnej mo偶liwo艣ci przewidywania przysz艂ych zjawisk. Do tych pierwszych zaliczaj膮 si臋 wszystkie nauki 艣cis艂e oraz wi臋kszo艣膰 przyrodniczych, opr贸cz geografii, astronomii i cz臋艣ciowo medycyny oraz biologii. Mo偶na jednak do nich zaliczy膰 r贸wnie偶 cz臋艣膰 nauk tradycyjnie spo艂ecznych, takich jak historia, ekonomia, politologia czy socjologia. Do tych drugich nale偶y wi臋kszo艣膰 nauk humanistycznych, ale tak偶e cz臋艣膰 przyrodniczych – zw艂aszcza nauki o Ziemi i astronomia, cz臋艣ciowo tak偶e medycyna i biologia. W zbli偶ony spos贸b dzieli si臋 nauki na idiograficzne, czyli takie, kt贸re opisuj膮 jakie艣 zjawiska i procesy, nie d膮偶膮c do ich wyja艣niania i nomotetyczne, kt贸re pr贸buj膮 wyja艣nia膰 zjawiska poprzez tworzenie praw i teorii. Podzia艂 ten jednak wydaje si臋 nieaktualny, gdy偶 obecnie praktycznie wszystkie nauki d膮偶膮 do tworzenia praw og贸lnych. Niemniej jednak do nauk idiograficznych zalicza si臋 etnografi臋 czy dzia艂y biologii zajmuj膮ce si臋 systematyk膮. W r贸偶nych okresach dziej贸w cywilizacji r贸偶ne dyscypliny nauki faworyzowano jako nauk臋 najwa偶niejsz膮, najwi臋ksz膮 lub najczystsz膮, nazywaj膮c j膮 "kr贸low膮 nauk". Miano takie mia艂y filozofia, p贸藕niej astrologia oraz kilka innych dziedzin. W czasach wsp贸艂czesnych godno艣膰 t臋 piastuje (wg. niekt贸rych) matematyka.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Ola technik ekonomista
co do egzaminu na technika ekonomiste to pisze egzamin pisemny ktory podzielony jest na dwie czesci pisemna i praktyczna. pisemna dzieli sie na dwie pierwsza na temat wiadomoaci ogolnych dla kazdego rodzaju zawodu technika (co do zalozenia dzialalnosci gospodarczej i jej prowadzenia - nawet o jakies gasnice byly pytania:) i druga dopasowana do zawodu jaki wybralas. Co do technika ekonomisty obie czesci prawie niczym sie nie roznia i inaczej jesli chodzi o np kucharzy. Co do czesci praktycznej: - piszemy projekt - trwa 4 h - sa podane informacje o firmie i operacje gospodarcze, do tych danych ksieguje sie operacje i wypelnia dokumenty (Faktury, Pz, WZ, polecenia ksiegowania itp.) n koniec obliczamy jakis wskaznik o efektywnosci firmy itp. i go interepretujemy. po 4 latach nauki egzamin probny zdalo 12 na 96 ale juz prawdziwy 70/96. Chodzi tu tylko o to zeby zalapac jak ten projekt sie poklei robi. pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fc. z
"grafika komputerowa to dzia艂 informatyki, kt贸ra nale偶y do nauk matematycznych " owszem, ale zapewniam, ze nie ma to nic wspolnego z photoshopem, bo tak pewnie wiekszosc mysli

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ddogmaszkowska
Ja tam bym spr贸bowa艂a, jak wybra艂as kiepskie studia i nie mozesz znalezc pracy to z pewno艣ci膮 kazdy inny modny kierunek bedzie jak najbardziej wskazany.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niestety was rozumiem
Dziewczyny, i jak? Poszlyscie do tej szkoly policealnej? Pomoglo to Wam w znalezieniu pracy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agggoska
No te偶 jestem ciekawa,bo przede mna tez taki wyb贸r i przyznam ze sama chcia艂abym wiedziec czy jest po prostu 艂atwiej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 manndolka
A jaki kierunek po polonistyce proponujecie zeby sko艅czyc jesli chodzi o szko艂e policealn膮 ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pere艂eczka0909
a ja si臋 wybieram do szkoly policealnej go work, tylko mam 28 lat i troch臋 si臋 wstydze hehe (kierunek rachunkowosc)

Udost臋pnij ten post

Jak najbardziej ma to sens. Ka偶da inwestycja w swoje kwalifikacje ma sens. Tym bardziej, 偶e nie musisz za to p艂aci膰. Warto skorzysta膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 klara900
Dok艂adnie, oboj臋tnie jaka szko艂e wybierasz, i jesli masz zapa艂 do nauki to wszystko jest ok.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja powiem Wam, ze zupe艂nie nie rozumiem takiej ironii co niekt贸rych z tego powodu ze wybiera sie takie szko艂y policealne. Ja nie widze w tym niczego z艂ego. Wiadomo ze nie kazdego kurcze jest sta膰 na to zeby i艣c od razu na studia. Ja jak sobie p贸jde tak na 2 lata chociazby do tego cosinusa,to ide tam zeby sie czegos nauczy膰, w miedzy czasie pracuje zeby po tych 2 latach i艣c na studia. Nie mozna tak szybko te偶 oceniac ludzi ze ci ze szko艂y policealnej sa gorsi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Chyba najlepiej zrobisz jak po prostu wybierzesz dla siebie takei kursy, sprawdzona szko艂a, dobre opinie... To m贸wi samo za siebie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Czy w dzisiejszych czasach w og贸le op艂aca sie ko艅czy膰 studia ? Tak sie zastanawiam pomiedzy pedagogik膮 a szko艂膮 policealn膮- logistyk膮. Wiem ze to 2 odr臋bne kierunki jednak ci膮gle co艣 mnie odci膮ga od studi贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Chyba najlepiej zrobisz jak po prostu wybierzesz dla siebie takei kursy, sprawdzona szko艂a, dobre opinie... To m贸wi samo za siebie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tutaj przynajmniej masz du偶o kierunk贸w, nie p艂acisz za nauk臋 i co 2 lata mozesz uczy膰 sie czego艣 zupe艂nie innego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A teraz napiszcie jeszcze ile kosztuje taki kurs ? Czy to sa jakie艣 rzeczywiscie du偶e koszta ? Czy w og贸le szko艂a policalna, kursy s膮 bezp艂atne ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ludzie nie maja pracy po 5 latach dziennej ekonomii a ty myslisz ze jakis kurs w cosinusie odmieni twoja sytuacje na lepsze? :D snij dalej panna :D :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
To oczywiste, jednak zeby te偶 nei tracic czasu warto jest wybrac sie do szkoly policealnej. To normalne.

Udost臋pnij ten post

Aby dobrze wybra膰 studia i szko艂y policealne mo偶na wst臋pnie zapozna膰 si臋 z ofertami pracy jakie s膮 na rynku. Jakich ludzi szukaj膮 pracodawcy i jakie umiej臋tno艣ci s膮 potrzebne by po studiach znale藕膰 prac臋. Znam fajn膮 stron臋, gdzie pracodawcy oferuj膮 wolne wakaty i stanowiska, kt贸re s膮 potrzebne na rynku pracy :) - rekrutacyjna rewolucja mo偶na wej艣膰 i si臋 zapozna膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja uwazam ze zawsze mozna. Im wiecej mamy w CV tym przeciez dla nas lepiej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
oczywi艣cie 偶e jest sens, masz dodatkowe kwalifikacj臋 i zaw贸d :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Te偶 mi sie wydaje ze nie ma tez innej tak dobrej szko艂y jak Cosinus. I na Waszy miejscu to w艂asnie na ni膮 sama bym postawila

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kamila_27
Zawsze jest sens, ka偶de dodatkowe umiej臋tno艣ci i papierek mog膮 si臋 przyda膰 w 偶yciu. Ja sko艅czy艂am administracj臋, a sama dla siebie posz艂am do policealnej Omegi na kosmetyk臋, nie wi膮偶臋 z tym przysz艂o艣ci, ale teraz kole偶anki prosz膮 mnie o jakie艣 makija偶e, maseczki, przydatne dla mnie na codzie艅 ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jesli po liceum masz jeszcze watpliwosci dotyczace Twojej przysz艂o艣ci to uwazam ze najlepiej jest wlasnie podj膮c decyzje o tym aby wybra膰 sie do szko艂y policealnej. To zawsze jest jakies wyjscie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Klaudiaaa1989
to jest co艣 czego nikt Ci nie zabierze :) Ja te偶 jestem po studiach Administracji, a zapisa艂am si臋 jeszcze dodatkowo na Rachunkowo艣膰, zawsze to jakie艣 dodatkowe kwalifikacje, tym bardziej 偶e znalaz艂am szko艂臋 za darmo w Katowicach i chodz臋 do Omegi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tosia89
mo偶na i studiowa膰 i uczy膰 si臋 w szkole policealnej w weekendy. da si臋 to pogodzi膰 jak si臋 chce, ja studiuje Administracj臋, a w weekendy robi臋 sobie jeszcze technika rachunkowo艣ci w omedze w Kato. nic nie p艂ac臋 a zawsze czego艣 sie cz艂owiek nauczy. polecam takie rozwi膮zanie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
zgadzam si臋 z Tosi膮, policealki zawsze mo偶na pogodzi膰 z czym艣 innym, sam by艂em na techniku pojazd贸w samochodowych, zeby uzupe艂ni膰 wykszta艂cenie, bo ju偶 pracowa艂em u mechanika. Zamiast 4 lat normalnej szko艂y, papier mam w 2.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kamilosss
Technik pojazd贸w samochodowych ?? gdzie maj膮 taki kierunek, bo nie spotka艂em si臋 jeszcze z nim :) b臋d臋 wdzi臋czny za odpowied藕 !! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie s艂ysza艂em 偶e kt贸ra艣 szko艂a ma ten kierunek? jak wejdziesz na to forum to zdrad藕 nam chocia偶 kt贸ra :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przypadkiem jednak zajrza艂em :) na t. poj.sam. by艂em w Omedze w Katowicach. Co prawda musi si臋 zebra膰 grupa ch臋tnych, 偶eby kierunek si臋 otworzy艂, ale niewiele szk贸艂 w og贸le taki kierunek ma, wi臋c warto pr贸bowa膰

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰