Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kulturka12

Polacy nie gęsi,swoje imiona mają!!!

Polecane posty

Lucky - no, jak na mnie, to właśnie polski odpowiednik:) Niby też Ryszard to nie to samo co Richard, ale przecież podobieństwo rzuca się w oczy...

kurcze a zawsze chcialam miec Maje , ehhh no coz trzeba bedzie myslec nad innym imieniem, chyba ze naprawde duzo nie bedzie w okolicy Majek .

lucky ja tylko tak napisalam bo angelika to chyba od aniola a polskie imie ktore kojarzy sie z aniolem to aniela wiec mozna uznac ze aniela to polski odpowiednik angeliki tak jak Mikolaj to polski odpowiednik Nicolasa :)

no a z tymi imionami na wsiach to strasznie bo to juz nie chodzi ze dziwne dla nas , tylko ze dzieci sie smieja czasami ;/ bo w domu bida a dzieciak ma imie jak z amerykanskiej telenoweli

Tak, typowy problem Polaków. Zbyt starodawne - źle, zbyt nowoczesne też. Najlepiej się zunifikować jak w PRLu. W komunistycznym ustroju wszyscy musieli mieć po równo, choćby to \"po równo\" miało oznaczać \"równie biedni\", \"równie smutni\" czy podobnie nazwani. Ja jeszcze niedawno walczyłam z nazywaniem dzieci imionami pasującymi tylko do psotnych maluchów, na przykład Maja czy Kacper (pani minister Maja Nowak nijak mi nie \"pasowało\"), a także imionami niewygodnymi w użyciu np. Kajetan (które w pełnej formie jest zbyt długie do wymawiania w potocznej mowie, a \"Panie Kajtku, niech Pan podrzuci mi tę fakturę\" nie brzmi dobrze). I dałam sobie z tym spokój. Niech sobie każdy nazywa dziecko tak jak chce. Pozdrawiam!

Kajetan — imię męskie pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od słowa oznaczającego \"pochodzący z Kajety\", miasta w Italii. Na Kresach imię to cieszyło się szczególną popularnością wśród mniejszości ormiańskiej. Emilia – żeński odpowiednik imienia Emil. Emilia - jest to imię pochodzące od nazwy rzymskiego rodu Aemilia, prawdopodobnie pochodzenia etruskiego. W Polsce imię to pojawiło sie w XV w., popularność zyskując na przełomie XVIII i XIX w. Odpowiedniki w innych językach: ang. Emily, fr. Emilie, hiszp. i wł. Emilia, łac. Aemilia. Zdrobnienia: Emilka, Emilcia, Emisia, Mila, Milcia, Milka.

na mojego będzie się mówić: Kaj :P albo Kajto :classic_cool:

Yhym, podpowiem jeszcze Kajo - tak mówią na mojego sąsiada Kajetana (w wieku studenckim).

Mnie tez sie podoba to imie :) Ale taka dziwna tradycja ze ludzie tak nazywaja swoje pieski... u mojej babci jest taki kundel Kajtek :) Swoja droga psy nie powinny nosic ludzkich imion!

nie znam żadnego psa kajtka :P za to znam wiele kubusiów, jednego marcela i jedną kasię :o kasia... aport :o

ja sie spotkalam z takimi imionami zwierzat : kon Baska , koza Marcelina , pies Sabina, Klara, krowa Mania , i wiele innych ;/

Gość moja cudna kupa pchel
mam od 14 lat psa kajtka- to imię do niego pasuje.

tak... a budyniowa krowa ma na imie Paula :-/ :D:D:D:D

tak to prawda.moze magda byla nowatorska w latach 60tych tak jak andzelika.czemu mi sie jednak podobają imiona nie staropolskie,a popularne w polskiej tradycji,a przejete przez polska kulturę:D

Gość Aksinia
Ludzie przestancie mielic jezykami na temat Laury, Nikoli czy Klaudii. Zacznijcie sie uczyc ortografii, literatury, i dobrych manier. Wyjdzcie z tego zascianka, gdzie tylko podsluchujecie i podpatrujecie swoich sasiadow. Jestescie taka wsia swiata.

Gość maketta
mam 30 lat i w moim roczniku jest Dajana, jest też Sandra, Lena, Greta i Nikola Ale mam też kolegów Bogumiła, Waldemara,Kazimierza Ludwika i Jeremiasza. Nikt z nich nigdy nie miał nieprzyjemności z powodu swojego mienia, nikt się nie dziwił. Bardziej problematyczne jest dla mnie nawanie imion typowo dziecinnych. Np. wspomniania Maja czy Zuzia. Bardzo fajne imiona dla dziewczynek. Ale trzeba też zwrócić uwagę, że dzieckiem jest się krótko. I nie wiadomo jak potoczą się losy dziecka. Dla mnie niepoważnie brzmi np. pani prokurator Maja, albo zwrot pani Zuziu. a tak na marginesie to nie znam żadnej Isaury a ponoć to imię było kiedyś salenie popularne