Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kulturka12

Polacy nie gęsi,swoje imiona mają!!!

Polecane posty

Jessica Śliwka to nic... ja znam.... Nicole Chwastek :o

a ja znam dzidziusia ktory się zwie Mieszko Kwaśny :D:D:D Takie staropolskie imie a jak durnowacie laczy sie z nazwiskiem :P Kwaśny Mieszko :D:D:D:D

kazdy nazywa dziecko jak chce ja wybralam Hania i Henryk. jakos mi tak go gustu przypadly te imiona :) Mam nadzieje, ze polowa dzieci w klasie nie bedzie sie tak nazywala

parę dni temu urodziła się moja bratanica.Co prawda imię Zuzia przyciągało moją uwagę,ale sąsiadki bliźniaczki zwały się juz imionamii Amelii i ZUzanny.Piękne hebrajskie imię.Lilia.Cudowne! jednak za dużo było juz Zuzek,cyz Julek.Wszystkie dzieciaczki się tak nazywały.piekne to były imiona... z najmniej popularnych znależliśmy Emilię.Znaczy się ksiądz chrzcił w tym roku tylko jedną.Chcielibyśmy,zeby nasza mala nie wstydziła się imienia i była UNIKALNA.

Kiedyś na TVN Styke była dyskousja na ten temat. Wyciągnięto co ładniejsze zbitki:) Nie ma nic złego w tym, jeżeli nazwie się Oscarem chłopca o z\nazwisku - dajmy na to - Will, albo Rosati. To jakoś ze sobą gra. natomiast można ukrzywdziś swoje dziecko, jeżeli "zrobi się" Oscara Nowaka, Oscara Gnojczaka czy Oscara Pszenicę. .. z tego programu zapamiętałam Telesfora Myszkę :classic_cool:

a moj synek ma na imie Antoni i mam nadziej ze jak dorosnie to nie bedzie miał mi tego za złe,jest to piekne imie polskie..:)

kulturka, jeśli kiedyś będzie mi dane mieć córę, to właśnie Emilię :D a synka Kajetana :D

nie jestem przeciwko kosmopolityzacji!tylko chcialabym,zeby moje dziecko miało imię własnie takie jak Hanna czy henryk!piękne.mi się podobaja i gratuluję dobrego gustu.ostatnio wraca moda na Hanię

Kornel kajetan.piekne imiona.Kubuś.nie wiem czemu ale jak słyszę że sąsiadów syn to Denis(to myślę czemu ie tennis albo pennis)

jesli bede miała synka to bedzie własnie Kornelek :) a jesli córeczke to nie wiem... :D:D

jest wiele pięknych imion: Maciej, Marcin, Marek, Krzysztof, Radosław, Radomir, Rafał, Piotr.... i wiele wiele innych. nie musicie tutaj wyskakiwać z jakimiś Mścisławami

Gość to utrudnienia nie tylko
dla dziecka,poznalam mame z chlopcem 4-ro letnim -Tom,raz zwrocilam sie do niego Tomi-mama sie obruszyla,ja poczulam sie glupio i przepraszalam,potem znajomym urodzil sie Oliwer-pilnowalam sie zeby nie pomylic z Oliwierem a okazalo sie ze sami jego rodzice mowia raz tak raz tak a to niby dwa inne imiona,ja sie stresowalam zeby znow gafy nie walnac tym razem nie potrzebnie,nie dalabym dziecku tego rodzaju imienia

o Bogowie!kto powiedział ze mi się Mieszki podobają?Mscisławy?sięgnijcie do tradycji XIX-wiecznej albo chociaz lat 80-tych.to imiona były ladne.Piotr czy Rafal nadal kojarzy mi się z klasowym przystojniakiem:D

a muszą być staropolskie? są polskie i sa piekne

mea. za 20 lat Nikola jesika, denis i kevin bedą polskimi imionami... i beda piekne :) To kwestia mody i czasu :)

Swoją drogą, temat topiku nietrafiony. imiona, jak Ryszard, Marek, Maria, Anna, Magdalena, Emilia wcale nie są POLSKIE. Najwyżej spolszczone, ale i to nie do końca. Typowo polskie są Wojciech, Maciej, Dąbrówka... Kto wie, może i z Angeliki kiedyś "spolszczy się" jakieś ładne imię? :P

ja dziękuję bardzo :o mnie to zawsze będzie się kojarzyło z patologią :o

a mi sie od wielu wielu lat Maja podoba , milo mi sie kojarzy i tak wlasnie nazwe swoja coreczke :)

maMani - w sumie racja:) angelika to przecież Aniela.

Mi sie Maja zawsze podobało, od parunastu lat wiem, że nazwałabym tak swoja córeczkę. mam to na piśmie, w dziecięcym pamiętniku:P co z tego, jeżeli teraz nagle Mai zrobiło sie "jak psów"? jest to bodaj 3 najpopularniejsze imię. Teraz już niestety mi "odpadło" :o

Gość mama Nikolki i Olka
Ja mam Nikolę i Aleksandra. Nikola krytykowana, bo niby taka obca, amerykańska. Przyznam szczerze, że wszystkim to imię się podoba. Znajomi wymyślają fajne zdrobnienia i jestem zadowolona, że właśnie tak nazwałam córkę. Skoro wiele lat temu przyjęła się w Polsce Magdalena, Katarzyna, Anna, to chyba zrozumiałe, że Angelika, Nikola i Jessica też się przyjmą.

Angelika to Angelika a Aniela to Aniela ;/ nie wydaje mi sie zeby to bylo to samo ;/

Lucky - chyba jednak tak. Trzeba zbadać rdzeń znaczeniowy.

no jak na razie w moich okolicach nie spotkalam zadnej mai do jakiegos 10 roku zycia za to pelno jest Zuz, Anielek,Amelek, Julek, Malgosi, no i Jasiow, a w przedszkolu wiejskim na 50 dzieci jest 6 Nikol, ;/ 2Samanty ,

Angelika, Andżelika — imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, oznaczające "anielska". Imię to jest spokrewnione z imionami Aniela, Angela, a także Angelina, które wywodzą swoją etymologię od greckiego słowa αγγηλος, co można przetłumaczyć jako posłaniec lub anioł. W ostatnich czasach zapis imienia Angelika bywa spolszczany i występuje w formie Andżelika lub nawet Andrzelika. Ten ostatni wariant pisowni jest niepoprawny i posiada negatywną opinię Rady Języka Polskiego. Patronką tego imienia jest bł. Angelika z Milazzo oraz bł. Maria Angelika Mastroti z Papasidero.

Lucky - to poparta badaniami zależność, że im uboższe środowisko, tym bardziej dziwaczne imiona :o to taka wiara rodziców, że dzięki niezwykłemu imieniu dziecko będzie miało bardziej niezwykłe życie niż oni... a te statystyki z Majami to chyba z Warszawy było, musiałabym odgrzebać :o tak mi zawłaszczyli imię!!

wiec rzeczywiscie pochodzenie anieli jest od angeliki,, nie wiedzialam , a mam kolezanke i Angelike i Aniele :D