Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama_córeczki

7 miesiac i 7 kg

Polecane posty

Gość mama_córeczki

czy moje dziecko dobrze wazy? jest na 3 centylu

Gość mama_córeczki
halo halo

Gość Bardzo prosze o radę
Kochana wzrost i waga dziecka w tym okresie ciaży jest indywidualna,to tak jak np. jeden człowiek ma wzrostu 180cm a drugi w tym samym wieku ma 160cm. Wszystko zależy od postury Twojej i ojca dziecka.Jeśli obydwoje raczej nie należycie do "dużych" to dzieciątko też raczej duze nie będzie. A z Twoją wagą jest jak najbardziej OK. Uważa się,ze kobieta jeśli przez całą ciaze przytyje 7-9kg to jest to najbardziej optymalna waga.Przed Tobą jeszcze dwa miesiace więc z pewnoscią będziesz miała trochę więcej na plusie :-) Ja jestem w 25 t.c i jak na razie mam +3kg.Chciałabym przytyć max.do10kg. i nie więcej,bo potem trudno zrzucić.A chcę być zgrabną mamusią z wózeczkiem.Tym bardziej,ze to moje drugie dziecko,a córcia ma juz 7 lat. Pozdrawiam!!!!!

Gość mama_córeczki
dzięki za odp. ale chodziło mio o coś innego, moja córka ma 7 miesięcy i waży 7 kilo :)

Gość mama_córeczki
dokładnie, robaczek :)

Gość Bardzo prosze o radę
UPS proszę wybaczyć....nie doczytałam.Wklejam nizej dane o siatkach centylowych. Siatka centylowa jest jedną z metod obiektywnej oceny rozwoju fizycznego dzieci. Najczęściej oceniane są przebieg wzrostu, przyboru masy ciała, przyrostu obwodu głowy. Dane nanoszone są na dwie osie oś pozioma: wiek dziecka oś pionowa: oceniany parametr Przez siatkę biegnie kilka krzywych - najwyżej biegnie linia 97. centyla - oznacza ona, że u 97% dzieci oceniany parametr ma niższą wartość. Następne linie oznaczają 90., 75., 50. (mediana), 25., 10. i 3. centyl. Po naniesieniu danych na osie, z punktów na odpowiadających wartościom danych parametrów prowadzi się proste prostopadłe do danej osi, zaznacza miejsce ich przecięcia i określa jego położenie względem jednej z przechodzących przez siatkę krzywych. Za normę uważa się obszar między 3. a 97. centylem, przy czym ważne jest, aby krzywa rozwoju dziecka utrzymywała się mniej więcej w tym samym centylu, a także proporcje wartości centyli dla różnych parametrów.

Gość mój synuś...................
ma już 7 miesięcy skączone i waży 8.9kg.i ma sie oki POZDAWIAM

Nie pamiętam ile mój syn ważył jak miał 7 miesięcy ale pamiętam że zawsze mieścił się z wagę między1 a 5 centylem. Teraz ma 12 lat i od kilku nie jest w żadnym centylu ( dla jego grupy wiekowej) Pediatra się śmieje że jest w 50 ale...........dla 7 miolatka. On waży 27 kilo a ma dokładnie 11 ,5 roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Był czas że badaliśmy go , martwiliśmy się. Syn oprócz tego że wygląda jak szkielet ,świetnie się uczy .Prawie nie choruje ( 1raz góra 2 razy w roku) , trenuje piłkę nożną. Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość mama_córeczki
dziękuje za odpowiedzi, trochę sie martwie, bo moja córka bardzo mało je (połowe porcji która powinna) a nic innego oprócz mleka nie dostaje :(

Gość hop do gory
podnosze

Gość stud
nie czytalam wszytskim komentarzy. Najwazniejsze jest aby przy kazdym kolejnym pomiarze dziecko miescilo sie w tym samym kanale centylowym-wtedy rozwoj jest harmonijny. Czyli w przypadku Twojego dziecka przy kolejnym pomiarze nie moze np spasc do 2 centyla , powinno "poruszac sie na wykresie" nadal w okolicach 3 centyla.

jest tak, że około pół roku dziecko powinno podwoić swoją mase urodzeniową. Jednak, jak już poprzedniczki napisały, to jest indywidualna sprawa każdego cłowieka i zalezy to właśnie od genów. Myślę, że o tym jedzeniu powinnas porozmawiać zpediatrą, podejrzewam, że poleci Ci już rozszerzenie diety. Moje dziecko jadło połowę porcji posiłków (nie mleka), dopóki nie zorientowałam się, że ona po prostu przestaje się tym interesować.. Zadziałałam i poszło :)