Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdalenka7777

chrzciny a poglądy ewentulanej matki chrestnej

Polecane posty

Gość magdalenka7777

Jakie są wymogi?Tzn. chodzi mi o to, czy będąc katoliczką "na papierze" mogę być matką chrzestną?Nie pójdę do spowiedzi itp.Chce tylko siostrze sprawic przyjemność.

Gość tak właściwie to do jakiego
jasne, że możesz :) chyba nie wymaga się papierka, że byłaś u tej spowiedzi (chociaż wszystko możliwe :O) ale pamiętaj, że jeśli Twoja siostra jest wierząca i praktykująca, a kiedyś (odpukać !!!) by jej zabrakło, to Twoim obowiązkiem będzie wychować dziecko w wierze katolickiej

Gość ergot
do spowiedzi musisz isc. Papierek jest wymagany.

ja jestem chrzestną, papierek załatwiłam z innej parafii, a do spowiedzi nie poszłam, więc jak widac nie trzeba

Gość anilana
na chrzcinach mojej córki chrzestna nie musiała dokumentowac sie papierkiem to chyba zalezy tez od ksiedza

Gość ergot
nie mozna trzymac dziecka do chrztu bedac samemu w grzechu. Was juz kompletnie powalilo.

Gość to jaki sens
takiej zabawy? :O

dziecko do chrztu trzymala matka, ja stalam obok, pierwsze slysze, zeby robili to rodzice chrzestni

Gość magdalenka7777
moja siostra nie jest za bardzo wierząca,do kościoła nie chodzi, a chce ochrzcic dziecko bo tak wszyscy robią, jednak ślubu kościelnego na razie nie bierze;co to znaczy załatwic papierek z innej parafii?poza tym ja na pewno nie przyłożę ręki do wychowania dziecka w wierze katolickiej

Gość anilana
zalezy co człowiek uwaza za grzech

Gość to jaki sens
jasne ze do chrztu trzymaja rodzice chrzestni :O jaka jest w takim razie ich funkcja? kupowanie dzieciakowi prezentow?

jestem z malej miejscowosci, ksiadz wie, ze nie chodze do kosciola, wiec nie mialabym od niego papierka, wiec poszlam do innej w duzym miescie, powiedzialam, ze mam byc chrzestna, a mieszkam na drugim koncu polski i prosze o papierek.

Gość ergot
papierek mozna samemu podpisac, w czasie mszy chrzcielnej przystapic do komunii. I udawac, ze wszystko jest cacy. Tylko po co ta maskarada? Zeby siostrze zrobic przyjemnosc? Istota chrztu sie w narodzie zaciera.

Gość magdalenka7777
aha,dzięki;a czy coś się przyrzeka na takim chrzcie?

Gość magdalenka7777
tak,tylko dla przyjemnosci siostry i zeby ludzie nie gadali

Gość to jaki sens
co za bzdura...

Gość Patrycja P.
Jestem chrzestną od 5 lat i nie dawałam żadnego papierka. Do spowiedzi poszłam, bo tak trzeba, zwłaszcza, że podczas Mszy bierze się komunię.

Gość magdalenka7777
czyli zależy jak sie trafi z tymi formalnościami

Gość anilana
zadaniem rodziców chrzestnych jest pomoc w wychowniu dziecka w wierze

Gość ergot
Ale do spowiedzi i tak musisz pojsc. Chociazby dlatego, ze rodzice chrzestni przystepuja do komunii. No chyba, ze swietokradztwo to u was tez przezytek.

Gość magdalenka7777
co jest w tej okolicznościowej regułce-w każdym kościele jest taka sama?komunia jest przymusowa na chrzcie?

Gość lepiej magdalenko nie zostawaj
matką chrzestną, bo tylko dzieciaka zmarnujesz :O

Gość ergot
komunia nie jest przymusowa. Jest obowiazkowa. Jak ktos wspomnial, rodzicem chrzestnym moze byc tylko ta osoba, ktora zobowiaze sie wychowac dziecko na dobrego katolika, gdyby rodzice nie mogli tego uczynic. Ateista czy innowierca odpada. Podobnie jak 'zly' katolik - oczywiscie jestesmy tylko ludzmi, wiec aniolem nie trzeba byc aby sie nadawac.

Gość magdalenka7777
a to dlaczego zmarnujesz?przeciez nie mam go zamiaru indoktrynować?po prostu pytam co trzeba zrobić żeby być matka chrzestną-jeżeli będzie to wymagało ode mnie nagięcia moich poglądów to odmówię siostrze i poszuka ona kogoś innego

Gość ergot
w takim wypadku musisz odmowic siostrze. Widac, ze sama nie rozumiala, o co w tym wszystkim chodzi. Inaczej by Ciebie o to nie prosila.

Gość magdalenka7777
jakoś nie pamiętam, żeby moi rodzice ch. strasznie mnie w wierze katolickiej utrzymywali mimo zobowiązań podjętych na chrzcie;i kogokoliwek zapytam to obowiązki chrzestnych skończyły się na przyjezdżaniiu na komunię i okolicznościowych kartek/spotkan rodzinnych; o wierze nie było nawet mowy

Gość magdalenka7777
odmówię,tak jak pisałam,będzie to wymagało ode mnie sprzeniewierzenia się moim poglądom; a ona,równiez jak pisałam,chce ochrzcic bo tak wypada,tak się robi i co ludzie powiedzą(czytaj:rodzina);

Gość ergot
pewnie tez nie pamietasz, ze Twoi chrzestni jednak udali sie do spowiedzi przed Twoim chrztem. Coz, bylas wtedy tylko dzieckiem...