Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lupita

czy ktoś mogłby pomóc w zadaniu z matematyki?

Polecane posty

Gość Lupita

Czy ktoś mółby mi pomóc w zadaniu? Nie rozumiem tego kompletnie. Można to robić za pomocą drzewek lub normalnie rozpisywać, drzewek w ogóle nie rozumiem, jak to rozpiszę to jest lepiej. Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomoc chociaż w którymś z zadań, bardzo bym się ucieszyła.Zadania są następujące: 1. Z urny zawierającej 3 kule biale i 7 czarnych losujemy jedną i wkładamy ją do drugiej urny, zawierającej 4 białe i 5 czarnych kul, następnie z drugiej urny losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana z urny drugiej kula będzie biała. 2. W kartonie znajduje się 120 baterii typu A i 80 typu B. Z kartonu wyjmujemy losowo jedną baterię. Onlicz prawdopodobieństwo , że wyjęta bateria jest wadliwa (niesprawna), jeżeli baterii wadliwych typu A jest w kartonie 4%, a baterii wadliwych w kartonie B jest 5 %.

Gość typowe banalne zadania
To typowe zadania na prawdopodobieństwo warunkowe. Poczytaj sobie o tym, a sobie poradzisz.

Gość Lupita
To nie jest zadanie na prawdopodoienstwo warunkowe, ale na prawdopodoienstwo całkowite ( zupełne). Ja już nie mam o czytać, chodzę na lekcję, zrobię zadanie analogiczne do tego które bylo na lekcji, ale jak juz cos jest inengo to nie umiem tego ruszyć:(:(

Gość typowe banalne zadania
Jakbyś uważała na lekcji to byś wiedziała, że prawdopobieństwo całkowite jest związane z warunkowym.

Gość to bardzo proste jest
Najłatwiej będzie na drzewku. Oznaczmy przez b - białe, c -czarne. Na początku prawdopodobieństwo wynosi 3/10 dla b i 7/10 dla c. Jeśli wylosowałaś b, to w drugiej urnie będzie 5b, 5c więc p-stwo każdej z nich wynosi 5/10 czyli 1/2. Jeśli z I-szej urny wylosowałaś c, to w drugiej masz 4b, 6c, czyli p-stwo b wynosi 4/10 czyli 2/5, a p-stwo c wynosi 6/10 czyli 3/5. No i teraz masz już wszystko rozpisane i kombinujesz, jakie masz możliwości, żeby za drugim razem wyciągnąć b? Albo najpierw wyciągniesz b i potem znowu b, albo najpierw c, potem b. P-stwo całkowite wynosi więc: (3/10)*(1/2)+(7/10)*(2/5)=3/20+14/50=43/100 Drugiego w tej chwili nie mam czasu zrobić.

Nie jestem pewna, czy dobrze kombinuje, ale ja bym rysowała drzewko. :-)

to bardzo proste ... miałam tak właśnie rozpisywać :-)

Gość Lupita
Bardzo Ci dziękuję, teraz spróbuje to przeanalizować. Jesli ktoś miałby czas na zadanie drugie to będę wdzzięczaa:)

2 analogicznie jak pierwsze Na początku prawdopodobieństwo wynosi 120/200 = 3/5 dla typu A i 80/200 = 2/5 dla B.

I potem w 1wszej urnie jest 4% więc prawdopodobieństwo wylosowania wadliwej z 1wszej urny wynosi 0,04 i analogicznie wadliwej z 2giej: 0,05 czyli prawdopodobieństwo wylosowania wadliwej baterii wynosi: 3/5 * 0,04 + 2/5 * 0,05

Przy rysowaniu drzewka bierzesz pod uwagę dwa kroki losowania: pierwszy krok to jakby losowanie urny a drugi krok to losowanie baterii z urny. Jeszcze niech to ktoś sprawdzi, bo z rachunkiem prawdopodobieństwa nie ma stycznosci od paru ładnych lat. :-)

Gość Lupita
Dzięki :) spróuję się to rozwiązać:)

Gość Lupita
mam jedno pytanie: Czy to muszą być dwa drzewka? bo są dwie urny.. zyli np pierwsze drzewko to jedna urna a drugie to druga urna