Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość umowa zlecenie

umowa zlecenie

Polecane posty

Gość umowa zlecenie

Witam. Proszę o odpowiedzi, tych, którzy wiedzą coś o umowie zlecenie. Mianowicie: czy pracując na umowę zlecenie mozna złożyć wypowiedzenie w każdej chwili? Czy ponosi to za soba jakąś odpowiedzialność? Kolejne pytanie to czy, pracując w ten sposób ma się odpowiedzialność materialną? Ja nie mam czegoś takiego na umowie, a mimo to muszę ponosic koszty, gdy coś zrobie nie tak. Zdazyło mi się to raz w ciągu 1,5 rocznej pracy i pracodawca chce odtrącić mi to z pensji. Pracuję w biurze już 1,5 roku na umowę zlecenie i chciałabym tą umowę rozwiązać choć obowiązuje ona do końca czerwca. Pensję mam, tak marną, że az wstyd o niej mówić, a do tego dochodzi ta odpowiedzialność. Proszę wszystkich, którzy cokolwiek wiedzą o umowach zlecenie, o wypowiedzenie się w tym temacie. Z góry dziękuję

Gość umowa zlecenie
Już to czytała, niewiele jest tam odpowiedzi na moje pytana, a w każdym razie nie ma konkretnych odpowiedzi.

Gość a może ściągnij
odpowiedzi na Twoje pytania zawarte są w treści umowy którą podpisałaś. Nie ma ogólnych reguł ani co do okresu wypowiedzenia, ani obowiązku lub zakazu ponoszenia odpowiedzialności materialnej, w szczególności nie stosuje się kodeks pracy. Jeśli jednak kontrahent chce dla ciebie gorzej niż w kodeksie pracy zawsze możesz próbować wnosić do sądu o ustalenie, że to jest stosunek pracy a nie zlecenia, a co za tym idzie powinny być stosowane regulacje prawnopracownicze.

najpierw o odpowiedzialności - albo masz to w zakresie obowiązków, który podpisujesz oddzielnie, ale do umowy-zlecenia to raczej nie masz takiego dokumentu, albo masz mieć to na piśmie na oddzielnym dokumencie, - że jesteś osobą materialnie odpowiedzialną za coś tam i przyjmujesz na siebie ... ble ble ble jeśli nie masz takiego dokumentu, to wszelkie kary/manka są ściągane bezprawnie

Gość umowa zlecenie
A ja słyszałam, że jeśli nie ma się odpowiedzialnośći materialnej to powinno miec się taki zapis w umowie, inaczej pracodawca może potrącać z poensji.

a na jakiej podstawie zrobi to odliczenie z pensji?

Gość umowa zlecenie
zrobił to jako forma kary za (jak to ujął): źle wykonaną pracę i niedopilnowanie. Owszem była to pomylka z mojej strony, ale spowodowana przez innego pracownika. z tym, że końcowy finał, był taki, że zanim to zrobiłam powinnam wszystko posprawdzać, a ja zawierzyłam komuś innemu. Ale to ja mama za to odpowiedzieć. Trochę zagmatwałam

Gość umowa zlecenie
Czy mogę w każdej chwili rozwiazać taką umowę? Czy ponosi to za sobą jakieś konsekwencje?

Gość umowa zlecenie
Naprawde nikt nic więcej nie wie?? :(

Gość czego chcesz więcej
przecież masz już w linkach napisane, że możesz zerwać umowę. a nie możesz zakończyć starań/działań, co do których się zobowiązałaś i więcej już nie współpracować z tym zleceniodawcą?