Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malir

Spanie z dzieckiem

Polecane posty

Witam wszystkie obecne i przyszłe mamy, chciałabym dla dziecka przeznaczyć osobny pokój, oprócz dziecięcego łóżeczka będzie w nim wstawione łóżko dla dorosłej osoby, ale raczej z myślą o sytuacjach awaryjnych. Przy okazji rodzinnych rozmów, teściowa bardzo oburzyła się że nie mam zamiaru spać z dzieckiem. Jak wy uważacie pomysł osobnego pokoju dla dziecka ma w ogóle racje bytu? To moje pierwsze dziecko więc chętnie posłucham wszelkich opinii.

na poczatku lepiej jest byc w pokoju z dzieckiem ale napewno nie spac z nim w jednym łóżku

Gość karenina
Ja chcę zrobić tak samo. W pokoju dziecka będzie łóżko i w razie "w" będzie można tam spać. Chociaż przyznam się, że jak znam siebie to będę tam spędzała większość nocy. Mąż ma taką pracę, że często wyjeżdża, a ja pewnie wtedy powędruję do pokoju dziecka. Będę natomiast pilnowała tego, żeby dziecko nie spało z nami w łóżku.

mój mały od początku spał w swoim pokoju, we własnym łóżeczku. My przez rok sypialiśmy \"u niego\" ale na \"naszej\" kanapie. po roku to my wyprowadziliśmy od Jasia, on nadal śpi sam u siebie i to wg mnie było najlepsze dla nas rozwiązanie :) A komentarzami się nie przejmuj< moja Teściówka też miała jakieś \"ale\", i co raz mi wytykała że \"biedne to dziecko tak same zostawione jak sierotka...\" - widocznie ten gatunek tak ma :)

kamka82-> dzidzia rośnie w brzuchu także już ma swój własny pokój ;-) Mój pomysł wydaje mi się rozsądny, dziecko chyba nie powinno spać z rodzicami, choć to pewnie przyjemne, ale później pewnie są problemy z przyzwyczajeniem dziecka do własnego łóżeczka. Po za tym z mężem też czasem warto być sam na sam ;-). Blondyna.d –> używałaś elektrycznej niani czyli takiej „krótkofalówki” A z teściową... no cóż bierze się męża z całym \"dobytkiem\"

Kamcia1985-> pewnie to głupie pytanie, ale czemu tak uważasz? dlaczego trzeba być z dzieckiem w jednym pokoju. Nie śmiej się ze mnie po prostu nigdy nie miałam do czynienia z noworodkami.

tak jak pisałam my przez rok spaliśmy u Jasia w jego pokoju, a po roku przenieśliśmy się do drugiego, ale masza \"rezydencja\" ma całe 50m2 więc spokojnie go słyszę bez niani, tymbardziej że mały już tylko raz, czsem dwa razy budzi się w nocy - albo coś podjeść albo wędruje do nas :)

malir nie chce cie straszyć ale ostatnio dużo jest mowy o śmierci łóżeczkowej, o bezdechach.nie boisz się że nie usółyszysz jak mały się przypadkiem może zakrztusić mlekiem albo nałóżyć kołoderke na buzie? ja jestem przewrażiwiona i mowszem łóżeczko osobne ale blisko ciebie w nocy!ale tyrób jak uważasz! może powstrzymaj sie z decyzją bynajmniej do 4 miesiąca kiedy dziecko jest sprawniejsze i nie ma już takich problemow!

No i znowu wyszłam na wyrodna matkę, to zupełnie nie o to chodzi ze nie chcę tylko jestem ciekawa cudzych doświadczeń.

malir nie wychodzisz na wyrodną matkę tylkojak zobaczysz bezbronna dzidzie to sama zrozumiesz i poczytaj o zagrożeniach to cię przekona!zobaczysz bo wątpie żebyś mogła spać spokojnie i nie myśleć czy twoja dzidzia jest ok w drugim pokoju!chociaż na porodowce budziłam dziewczyny gdy im dzieci nad uchem płakały z głodu więcco poniektórzy moga spokojnie spać , ale ty pytasz wiec przypuszczam ze mama bedziesz dobrą

dokladnie moja "dzidzia" tez miala byc "łozeczkowa" ):):) zasypia w nim a w nocy przychodzi do mnie ( mąż za granicą ) jak Łukasz w domu spi w lozeczku ale nad ranem i tak przylezie :P

Gość wystarczy niania elektroniczna
przy głośniku na full każdy oddech słychać bardziej niż jakbyś spała obok-mikrofon jest bardzo czuły. nie wiem po co dostawiać łóżeczko do rodziców skoro jest osobny pokój dla dziecka.

wiesz ja mam nianie i jej wogole nie uzywałam bo chodziła kiedy chciała jak dzieci płakały to wogole nie wiedzialam czy to one czy telewizor. a znajomym ściągała radio zamiast dziecko słyszeć..mówie o niani z canpola bo na medela za 5 stów mnie nie stać było!

No co ty nie gniewam się tyle, że właśnie rozważam jak to urządzić. Też zastanawiałam się nad wstawieniem łóżeczka do naszej sypialni, ale z kolei teściowa mówi, że bez sensu bo synek (jej) też się nie wyśpi. I w ogóle po mądrościach teściowej robie się nerwowa ;-). Bardzo się cieszę że się wpisujecie.

Gość allel
a ja mam 5 miesieczna corcie i spie z nia wiem ze zle robie nie odkladajac jej do swojego lozeczka ale po prostu kocham spac z tym malym bablem poza tym jest mi wygodniej ja karmic

co fakt to fakt, pokoi u nas pod dostatkiem :-), nawet koty mają swój, ale w związku z dzidzią, będzie eksmisja ;-). Pokoik zrobimy a najwyżej będziemy wędrować z łóżeczkiem :-)

dokladnie samo sie ułoży . co do teściowej i wysypiania się męża ...no comment . dzieciątko - noworodek je po kilka razy na dobe ...Jula I trzy miesiace jadła z piersi co 2 godziny ....po porodzie pierwsze 3 tyg. ból cipki ...:O zmęczenie ble ble ... nie kursowałabym ....miedzy pokojem dziecka a sypialnią .

moja jest tak głośna że słyszymy każdy oddech, a ja słyszę nawet jak się przekręca z boku na bok pomimo że mój mąż chrapie-dlatego nie wiem po co mam mieć łóżeczko przy sobie-jest naprawdę głośniej niż jak dzidzia spała obok. a topika osobnego zakładać nie muszę po piszę na temat. Nie popadajmy w skrajnościi nie bójmy się wszystkiego. czy jak podrośnie to nie póścisz dziecka na plac zabaw, bo spadnie i coś mu się stanie. we wszystkim w życiu należy zachować umiar.

_acha_ -> a u Ciebie gdzie stało łóżeczko?

w tym też trzeba go zachować...nadgorliwośc gorsza od wszystkiego

wystarczy niania elektroniczna -> od samego poczatku używałaś niani?

kołyskę miałam obok łózka teraz tez kojec jest w sypialni :)

kobiety, które w lato ubierają noworodka tak ciepło, że prawie się dziecko dusi też mówią że to dla jego dobra, że to przecież przeziębić się może...eh zdrowy rozsądek -nic więcej

wystarczy niania elektroniczna -> od samego poczatku używałaś niani?

ja rowniez nie przgrzewam dziecka .. nie zbijam temp. 38 ...itp ... nie jestem nadopiekuncza :D ale nie wyobrazam sobie siebie po porodzie ....biegajaca słodko od sypialni do innego pomieszcenia do dziecka ... z wygody moze ? ! ? nie neguję ,ale subiektywnie mówię nie polecam :)

nie, kupiłam ją po jakimś tygodniu i na początku testowaliśmy, wiec do pełnego użycia w ciągu całej nocy weszła gdzieś po drugim tygodniu. Stwierdziłam że naprawdę lepiej dzidzie słyszymy. zreszta pokoik też był gotowy dopiero w 2 tyg.

to wcale nie z wygody-przynajmniej na początku. jeśli chodzi o wygodę to lepiej jest sprawdzić co z dzieckiem mając je obok niż latać do drugiego pokoju....a latam dość często-nawet gdy słyszę że oddech przyspiesza czy cóś. Tak mnie uczono, że od początku dziecko powinno mieć swoje łóżko i jeśli to możliwe swój pokój.

Moje dzieci pierwszy tydzien po powrocie do domu spaly z nami w łóżku,a to dla tego że byłam po cesarce i poprostu było to dla mnie wygodne.Potem zostały przeniesione do łóżeczka obok naszego łóżka,a jak skończły 3 miesiące to powędrowały do swojego pokoju.

_acha_ -> masz śliczną córcię, właśnie oglądam Twojego bloga :-)