Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co wiecie na ten temat

ulga podatkowa na dziecko kwota odliczenia wynosi 1145,08 zł na każde dziecko

Polecane posty

drogie mamy co wiecie na temat odpisania sobie ulgi na dziecko, ponoc wtedy przysluguje 1145,08 zł na każde dziecko. Weszła w życie nowelizacja ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych wprowadzająca prawie dziesięciokrotną podwyżkę ulgi rodzinnej. Kwota ulgi zgodnie z nowelizacją ustawy o PIT z 5 września 2007 r. (Dz.U. nr 191, poz. 1361) stanowi iloczyn liczby wychowywanych dzieci i dwukrotności kwoty zmniejszającej podatek w pierwszym przedziale skali podatkowej. Oznacza to, że w rozliczeniu podatkowym za ten rok kwota odliczenia wynosi 1145,08 zł na każde dziecko. Deklaracje podatkowe na 2007 rok zawierają już odpowiednie rubryki pozwalające odpisać od podatku nową wysoką ulgę na dzieci. Żeby skorzystać z odliczenia w formularzu PIT/O stanowiącym załącznik m.in. do deklaracji podatkowej PIT-37, wystarczy wpisać liczbę wychowywanych dzieci i wysokość przysługującego odliczenia. Kwotę tę trzeba będzie następnie przenieść do podstawowego zeznania podatkowego, czyli PIT-36 albo PIT-37. jestem kompletnie zielona, jaki trzeba miec dochod zeby moc cos dostac wlasnie bede wdzieczna za pomoc

nIE WIEM DOKŁĄDNIE JAKI TRZEBA MIEC DOCHOD, ALE JEŻELI W ROZLICZENIU PODATKOWYM PO ODLICZENIU SKŁADKI ZDROWOTNEJ ZOSTAJE cI NP. OK 1200 ZŁ PODATKU TO MOZESZ SOBOIE ODPISAĆ TYLE ILE PRZYSŁUGUJE NA DZIECKO, JEZELI TEGO PODATKU MASZ MNIEJ, TO MOŻESZ ODPISAĆ SOBIE TYLKO TYLE ILE ON WYNOIS NP.850 ZŁ (TO JEST TYLKO KWOTA PRZYKŁADOWA)

Tak :) jest dokładnie jak piszesz, ale odliczysz to sobie tylko wtedy gdy mam wystarczająco dużo odprowadzonego podatku :O bo jeżeli masz np odprowadzone 500zł podatku to lipa z 1145,08zł w takim przypadku zwrócą Ci jedynie te 500zł.

dziekuje ja jestem zilona w tym temacie nigdy sama sie nie rozliczalam i nie mam zielonego pojecia o co w tym chodzi ale zawsze jakis pieniadz sie przyda :) nam chyba duzo sie nie dostanie skoro oboje mamy najnizszy dochod... poza tym syn ma 18 lat ale studiuje

To jest ulga dzięki której możeez nie zapłacić całego podatku albo części podatku, ale na pewno nie dostaniesz żadnego zwrotu! jeżeli ulga jest większa niż należny podatek to odliczasz do zera po prostu. Zresztą dosyć głupio jest to skonstruowane - miało być ułatwieniem dla najbiedniejszych wielodzietnych rodzin, ale akurat one rzadko mają taki dochód, żeby wykorzystać całą ulgę :o mnie interesuje natomiast czy można łączyć tą ulgę i jednocześnie rozliczać się jednocześnie z dzieckiem jako samotna matka?? czy ktoś wie???

Otóż to :O ulga na dziecko została stworzona dla zamożnych ludzi, którzy mają po pare tyś odprowadzonego podatku.

cYTAT: Ulgę może odliczyć jeden z rodziców bądź też oboje według wskazanej proporcji. Tą możliwość oczywiście wykorzystają rodzice w przypadku gdy podatek jednego z nich odprowadzony w ciągu roku będzie mniejszy niż kwota przysługującej ulgi. Jeśli rodzice są po orzeczonym rozwodzie lub w separacji, ulgę na dziecko może odliczyć ten rodzic, u którego dziecko faktycznie zamieszkuje. Jeśli dziecko mieszka przez część roku podatkowego u jednego z rodziców, a przez drugą u drugiego, każdy z rodziców ma prawo odliczyć jedną dwunastą część ulgi za każdy miesiąc w roku, w którym dziecko u niego zamieszkiwało. zATEM JEZELI JEDNEMU Z wAS BRAKNIE PODATKU, TO BRAKUJACA CZĘSC MOZE DOLICZYC DRUGIE Z MAŁZONKOW, CHYBA, ZE ROZLICZACIE SIE RAZEM.

Gość a jeżeli......................
moje dziecko nie ma nawet 2 lat to też mogę odprowadzić, czy to przysługuje tylko na dzieci uczące się????

Przysługuje na każde dziecko, bez względu na wiek :) Na moje już napisałam i złożyłam :) Córeczka opłaci mamuni semestr na podypomówce :p

Gość kicia123
można rozliczyć się jako samotna matka i odliczyć ulgę na dziecko- nie ma żadnych przeszkód. I nie opowiadajcie głupot, że nie srtarcza podatku- prawie każdy coś dostanie (chyba, że ma działalność i zwyczak\jnie oszujkuje)

Gość POPAPRANIEC65
CZYLI TAK NAPRAWDĘ TO ŻADNEGO ZWROTU KASY SIĘ NIE DOSTANIE DO RĘKI?

no tak tylko ze jedni mniej inni wiecej, ale to logiczne i sprawiedliwe, skoro malo zarobiles i malo zaplaciles podatku to malo dostaniesz ale calosc podatku do zwrotu a ci tzw pzrez was zamozniejsi po prostu dostana zwrot czesci podatku ale to wcale nei musza byc zamozniejsi ludzie ja sie za zamozna nie uwazam a mam za zeszly rok odprowadzonego podatku w sumei ok. 7-8 tys sama plus jeszcze maz tyle samo :/

Gość obiadowa
popapraniec65, dostaniesz zwrot nadpłaconego podatku do ręki

Gość kaskas
Wlasnie rozliczylam pit i wyszlo mi prawie 2290 zł do zwrotu. Czyli 2 x ulga na dzieci ( mam dwoje). Czy tak własnie ma byc? Ta kwota jest w całosci zwracana czy tylko jakis jej procent? dobrze rozliczylam czy nie?

Gość kaskas
Rozliczyłam PIT i wyszło mi ze mam 2290 zł do zwrotu czyli dwie ulgi na dzieci. Urząd Skarbowy zwróci mi tę kwotę w całości?

Gość kaskas
przepraszam ze sie powtorzylam, nie wyswietlal mi sie post... i jeszcze jedno, czy jesli maz ma 1200 podatku ale ja 5000 zł a rozliczamy sie wspolnie to on moze odjac sobie te dwie ulgi? chyba podatek malzonkow sie łączy? z gory dzieki za odpowiedzi:*

Gość w temacie 999
moja mama dzis dostala 1200 zl zwrotu podatku na mnie takze na bank zwracaja :P

Gość kaskas
up

Gość kaskas
czy jesli maz ma 1200 podatku ale ja 5000 zł a rozliczamy sie wspolnie to on moze odjac sobie te dwie ulgi? chyba podatek malzonkow sie łączy?

Gość kaskas
up

Gość Do misiaczkowa
Ulga przysługuje na dzieci, które uczą się i nie ukończyły 25 lat oraz nie uzyskału dochodu (z wyjatkiem renty rodzinnej i kwoty wolnej od podatku- za 2007 r to ok. 3010 zł). Na 1 dziecko przysługuje 1 ulga, odlicza ją jedno z rodziców w całości, bądź każde z rodziców w określonej proporcji, a gdy rozliczają sie razem nadal moga odliczyc tylko jedną ulgę na 1 dziecko. Ulga nie należy się rodzinom zastępczym(tylko dzieci własne bądź przysposobione) Z ulgi nie mogą skorzystać osoby prowadzące działalność gospodarczą na zasadach karty podatkowej, ryczałtu i podatku liniowego.

Gość kto wie i pomoze
dziewczyny sluchajcie jezeli jestem na platnym wychowawczym to ponoc nie nalezy mi sie zadna ulga tzn ze wychodze na zero czy aby napewno tak jest?

Gość klarka...
średnio jesli zarbiacie mniej niż tysiąc miesięcznie to z ulgi nici. Na tej uldze skorzystaja najwięcej najlepiej zarabiajacy.

Gość kaskas
czy jesli maz ma 1200 podatku ale ja 5000 zł a rozliczamy sie wspolnie to on moze odjac sobie dwie ulgi ( mamy dwoje dzieci) ? chyba podatek malzonkow sie łączy?

Gość Alexxxa
Jeżeli rozliczacie się wspólnie, to wasz podatek jest brany łącznie pod uwage. Przedczytaj uważnie deklarację i zobaczysz, ze wyjdzie ci to bez problemu.

Gość kaskas
dzieki:) wypelnialismy pit programem i wyszlo nam idealnie 2 x ulga do zwrotu wiec chyba ok:)

Gość Teresa2525
Witam! 27 marca 2008 złożyłam pit o ulgę dla dzieci. Chciałabym się dowiedzieć po jakim czasie otrzymam pieniądze..

Gość RYTYLEK
Do 3 miesiecy na pewno.

Gość Marta1979....
Moj facet wyslal pit 15 lutego i dzis dostal pieniadze ,rozliczal sie z dzieckiem wiec zwrotu dostal cos ponad 1000 zl.