Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość W desperacji

MAMUSIE DORDZCIE !!!JUŻ NIE WIEM CO ROBIĆ!!!

Polecane posty

Gość W desperacji

Moje 3 miesięczne dziecko w nocy śpi bardzo ładnie. potrafi przespać nawet 6 godzin. Natomiast w dzień nie spi prawie w ogóle. Poza tym w dzień chce ssać cyca dosłownie co 1 - 1,5 godziny. Possie 5 do 10 minut i wiecej juz nie chce, albo przysypia przy cycu albo się wierci i kręci i nie chce ssać. Jest karmione tylko cycem. Nie wiem czy dobrze przybiera na wadze bo juz dawno nie ważylismy się. Do tej pory nie było takiego problemu. Pojawił sie około miesiąc temu. co robić? Mam wrażenie że ono jest ciągle głodne. Czy wasze dzieci też tak mają? Co robić? Pomóżcie, proszę!!! Może dokarmieć sztucznym mlekiem?

Jesli ssie cyca 5 minut to z pewnoscia zle ocenilas sytuacje, dziecko nie bylo glodne. Sprobuj podawac cyca co 3 godziny, wtedy wiesz jesli placze w miedzyczasie to jest glodne, moze brzuszek boli, moze jest poprostu spiace! Albo sie nudzi, moze chce sie poprzytulac. Bardzo niekorzystnie jest dawac cyca przy kazdym placzu dziecka.

Z doswiadczenia wiem, ze jesli dziecko nie ma w miare stalych por jedzenia, jest bardzo niespokojne. Sprobuj smoczek lub wode, ale nie wpychaj cyca tylko dla uspokojenia

po pierwsze idz zwazyc dziecko i wtedy porozmawiaj z lekarzem czy dobrze przybiera na wadze ,i razem podejmiecie decyzje co dalej.A co do spania to powiem ci ze ja tez jestem przerazona jak teraz maluszki malo spia.Moj starszy syn jak byl maly to jakbym go nie budzila do karmienia albo by zmienic mu pieluszke to spal by ile by mu sie pozwolilo i nic mu nie przeszkadzalo a moja mala niunia w dzien czasami spi po 10,20,30 minut i tak dwa razy utnie sobie taka drzemke a w nocy budzi sie raz albo i dwa razy .Takze tym sie nie martw nie tylko ty masz problem ze spaniem u malych dzieci. Ale wage dziecka poszlabym sprawdzic . Zycze wytrwalosci i jak najwiecej radosci z macierzynstwa

Kochana jak czytam opis zachowania Twojego dzidziusia, to tak jakbym czytała o swoim synku jakieś 3 tyg temu. (Wojtuś ma 3 miesiące i 10 dni). Poradziłam się pediatry i skorzystałam z rad sławnej Tracy Hogg \"Język niemowląt\". po pierwsze karm dzidziusia co 2,5 - 3godz. Maleństwo na początku będzie marudne, ale potem się przyzwyczai i będzie duuużo spokojniejsze. Po drugie ustal pewien schemat np. Po obudzeniu jedzonko, potem zabawa i jak widzisz, że dziecię jest zmęczone, to usypianie i tak w kółko - potem maleństwo będzie wiedziało co po czym następuje i będzie dużo spokojniejsze. Mój synuś śpi teraz ślicznie w nocy a i w dzień uzbiera się mu z 5-6 godzin snu, a wcześniej potrafił przez cały dzień nie spać!! Jest teraz dużo radośniejszy i spokojniejszy. Polecam książkę \"Język niemowląt\".

Gość możesz podawac nawet
co godzinę,wyrosnie z tego,badz cierpliwa

Gość CALINECZKAAA58
dzieki Gonia. Spróbuje. Mam ta ksiazke w wersji elektronicznej. a dawalas dziecko smoczek w miedzyczasie, miedzy karminiami? i w co sie bawisz z takim dzieckiem, jakie zabawy?

Calineczko mój Skarb nie chce smoczka- tylko przy usypianiu, ale jeżeli Twój dzidziuś go lubi to nie widzę przeszkód żebyś mu go nie dawała. jak mały nie śpi to kładę go na matę edukacyjną i daję grzechotkę, albo na leżaczek i on obserwuje mnie grzecznie, a pomysleć że jeszcze miesiąc temu chciał być tylko na rączkach - nie dało się do odłożyć.Teraz gruchamy sobie, gaworzymy, uśmiechamy sie do siebie albo po prostu przytulam go i tarmoszę na kocyku. acha - nie stosuję się rygorystycznie do rad Tracy - np. mój malutki nie usypia sam w łóżeczku - płakał przy tym i męczył się więc usypiam go na rękach bo wtedy po 10 min już śpi. Potem trzymam go na kolanach parę minut i śpiewam mu a potem odkładam.

Moj maluszek rowniez ciagle chcialby przy cycusiu i jest bardzo czesto niespokojny. Ja pracuje nad tym, aby zapewnim mu staly rytm, nie jest to jednak latwe. Czesto tez, gdy ssie puszcza co chwileczke piers i ponownie znowu szuka i tak przez cale karmienie. Maly je co 2h i ja rowniez chcialabym przedluzyc troszke te przerwy przed karmieniami. Goniu czesc, kupe lat co u Ciebie i Wojtusia, moze i ja bym skorzystal troche z Twoich rad :) Moj maly skonczy we wtorek 11 tygodni. Moge zadac Ci pare pytan? Pozdrowienia

Hej Gonia fajnie, ze jeszcze jestes:) Nie wiem, czy moge pytac na tym topku ;)

Goniu u nas wszyskto ok. Collinek chyba ladnie przybiera, jutro wazenie to sie dowiem :) Ja karmie piersia, ale na noc daje mu sztuczne. A co u Was? Jak Wojtus? Ile wazy? Ile przesypia Ci godzin w ciagu doby? I jak spi w nocy? Karmisz piersia? Dajesz juz malemu cos dodatkowo do jedzenia? Mam nadzieje, ze nas nikt nie opitoli;)

Moj maly spi w nocy od ok 22 do 5 potem jest cycus i spi dalej tak z 2 lub 3 h i znowu cycus i znowu sen tak do ok 8.

Wojtek jest ogromny - 70cm i 7100 na 3 miesięczne dziecko to ponoć rzadkość:) Karmię go tylko cycusiem. Ze spaniem jest różnie, ale na ogół budzi się w nocy tylko raz między 3 a 4 (zasypia ok 20.) a wdzień śpi od 9 do 10 a potem od ok 12 do 15 i od 16 do 17. Ale z tym spaniem to naprawdę różnie - czasem śpi 3 godziny, czasem godzinę. Tylko wczoraj dostał katar - dziś byłam z nim u lekarza, ale to nic groźnego na szczęście, a Colin zdrowy?

no bo w nocy nie ma być żadnego rytmy - tylko spanie i jedzonko. A wdzień ja tez nie trzymam się sztywno godzin - tylko kolejność mam zawsze tą samą - spanie, karmienie, zmiana pieluchy, zabawa, usypianie i tak na zmianę.

ALe duzy chlopczyk, fajnie:) A jaki rozmiar ubranek ubierasz? Collin zdrowy,raz byl tez przeziebiony i mial katar i kaszel biedak:( Strasznie kaszlal w nocy, wiec spal z nami. Slicznie spi Twoj Wojtus:) Moze i ja powinnam szybciej malego klasc? Jak myslisz. Ja klade go o 22, ale przewaznie jak np teraz spi juz wczesniej.

Ale jeszcze musi dostac ostatni butle Nie wim raz jeszcze o 23 nie spi a raz juz o 21 i co z tym rytmem

ja kładłam małego ok 21 ale on był zmęczony i tak się przestawiało teraz kąpie go o 19, bo on i ja też jestem zmęczona. To wszystko zależy od tego kiedy Colin jest zmęczony, bo na siłę nie uda Ci się go uśpić. A właśnie jak usypiasz synka?

Nie martw się kochana, wyrośnie z tego. Pamiętaj, że dzidziuś przy cycu nie tylko je, ale i pije no i przytula się do mamy itd...więc te trzy godziny, to naprawdę niedobra miara - no, może dla dzieci butelkowych. Moja córeczka ma 3,5 miesiąca i w dzień niekiedy je co dwie i pół godzinki a niekiedy nawet co godzinę woła cyca. I jest cudownym spokojnym dzieckiem (wcale nie jest niespokojna). Oczywiście idź na ważenie, ale na pewno bez tego nie podawaj sztucznego mleczka bo to początek końca karmienia.

Myślę, że powinnaś nie pozwolić mu spać ze 2 godz przed kąpielą. Będzie zmęczony i uśnie zaraz po niej. Np. o 17 budzi sie z drzemki - wykąp go o 7 i powinien usnąć koło 8.

Platynowa cześć! Pamiętasz mnie - "rodziłyśmy" razem na jednym topiku - to znaczy tak się nam wydawało, że to juz i tak chyba przez tydzień:)

platynowa i Twoja Jagódka to widocznie Aniołek - mój mały jest wrażliwcem i musi mieć pewien schemat bo inaczej sie irytuje.

Wieczorem po ostatniej butli klade go do lozeczka i przewaznie usnie sam z tego sie bardzo ciesze. Czasem troche sobie pomarudzi, ale nie placze mocno. W ciagu dnia jest roznie, czasem klade go do lozeczka i chwile pomarudzi i spi, a czasem tak sie wydrze, ze musze go wyjac i ululac. On ma strasznie mocne gardelko ze tak powiem jak sie rozwyje to pol ulicy slyszu ;) Chyba go tez sprobuje klasc godzine wczesniej, A czy Wojtus budzi sie tez godzine wczesnie od czsu jak go godzine wczesniej kladziesz?

Właśnie wczoraj myślałam, że moja Jagódka stała się typem pieniacza (jest taki? hahah) ale dzisiaj znowu aniołek :) idę prasować...całusy

Tak Frabiu - na początku budził się godzinę wcześniej w nocy - o 3 zamiast o 4 , ale mi to nie robiło różnicy, a potem już normalnie do 7-8.poprostu zaczął spać godzinę dłużej w nocy. Z ty że mój mały wyjec ( też ma mocne gardło) nigdy sam nie usnął w łóżeczku. Tak że Colin jest przegrzeczny z tego co mówisz:) Ja przed spaniem daje małemu często jeść żeby go dopompować - je o 18. potem ok 19. 30 a potem daje mu cyca na śnie miedzy 9 a 10 i teraz właśnie muszę mu go iść dać:)