Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość j u l a

ciemieniucha!pomocy!

Polecane posty

Gość j u l a

witam! moja 2miesieczna córeczka ma straszna ciemieniuche popimo tego ze kilka razy dziennie ja oliwimy i wyczesujemy i codziennie ja kapiemy.jak sie jej pozbyc?macie jakies sprawdzone sposoby?prosze o pomoc.

ja mam sprawdzony. kup szambon dla niemowlat i myj glowke szamponem. jak mylam zelem do ciala i glówki to wiecznie sie robilą ciemieniucha. kupilam szampon z hippa i splukuje nawet z pierwszego czystą wodą nie ta z wanienki i nie ma śladu :)

Gość j u l a
kapiemy malenka tylko w nadmanganianie potasu poniewaz na całej głowce i buzi ma czerwona wysypke i pediatra tak nam polecila.twierdzi ze to skaza bialkowa popimo tego ze juz miesiac temu wyeliminowalam nabial ze swojej diety:(

uu to juz ci nie pomoge... u nas pomógl szampon i nie ma śladu po ciemieniuszce. nie miala tego duzo ale sie zaczynalo. wyczesalam a potem kupilam szampon i spokój. ale skoro nie uzywacie kosmetyków takich "komercyjnych" to ja juz nie wiem co moze pomóc.

moze mimo wszystko plukaj glówke czystą woda a nie ta w wanience.

Gość j u l a
sprobuje a jak nie pomoze to chyba jednak sprawdzimy ten szampon .dzieki

Gość to skaza białkowa poczytaj o
tym

Gość takkaaaa jednaaaaa
czy to na pewno ciemieniucha? u mojej dzidzi też myslalam że pojawiła się ciemieniucha jak skończyła 2 msc a codziennie kąpalam i oliwkowanam malego. Jak się później okazało był to początek skazy białkowej. przepisano mi elocom w płynie- na główkę i maść na twarz( ale z tym ostrożnie),a to ze wyeliminowałaś nabiał z diety to dobrze -ale być moze do konca nie wyeliminowałś innych alergenów takich jak cytrusy, miód, czekolada, orzechy...i to moze szkodzić dzidzi

Gość takkaaaa jednaaaaa
moja ściaga... Co jeść przy skazie białkowej? 1. mięso drobiowe 2. mięsko królicze 3. ryż 4. kasze 5. ziemniaki 6. makaron 7. marchewkę 8. kalafior 9. brokuły 10. brukselkę i kapustę w małych ilościach (uwaga wzdęcia) 11. żółtko jaja (nie wolno białka) 12. mleko sojowe (co do tego niektórzy maja wątpliwości) 13. owoce jabłka (najlepiej zrezygnować z owoców cytrusowych, powodują uczulenie) 14. ......... Czego nie jeść: 1. białko jaja 2. mięsa czerwone (cielęcina, wołowina i inne) 3. czekolada (powoduje uczulenia) 4. orzechy (powodują uczulenia) 5. miód (powoduje uczulenia) 6. produkty mleczne i mlekopochodne 7. grzyby 8. cebula, czosnek (uwaga wzdęcia) 9. groch 10. kapusta 11. ogórki, szczególnie kiszone i korniszonki 12. pomidory

ło masakra jaka dieta:) Jak na to patrze to ciesze sie że butlą karmie. Moja też dostała skazy, na szczęscie po pół roku jej minęło. Ale ja nie mam tyle samozaparcia żeby taką diete wprowadzać. Ja małą kąpałam w wodzie z oilatum, smarowałam takim kremem emolium a na ciemieniuche to najpierw parafinka potem czapeczka na jakiś czas powiedzmy godzinke, i wtedy dopiero wyczesywanie. Pomogło

Mi lekarka poradziła taki oto sposób na ciemieniuchę i muszę powiedzieć,że bardzo skuteczny.Na godzinę przed kąpielą nasmarować główkę oliwkę,żeby zmiękczyć łuski,nałożyć czapeczkę,a podczas kąpieli delikatnie ścierać gazikiem.W przypadku mojego synka sposób w 100% skuteczny. Po kąpieli smaruję małemu dodatkowo główkę balsamem na skórę atopową- Pharmaceris.Jak na razie problem ciemieniuchy zniknął.

po pierwsze jesli to naprawde ciemieniucha . to naoliwic i po godzinie zczesać( zdrapać) . drugi sposób , myc głowe szarym mydłem , i wyczesywać . potem oliwic .

ja np jak oliwilam glowke malej to tylko robilo sie gorzej,byl moment tak ok 2mies. ze wygladala jak "zoltek" nawet brwi miala zlaczone zoltym okropnym strupem na glowce wstretna skorupa.bylam u lekarza i przepisala mi masc pimafucort jest to masc z antybiotykiem ale wystarczylo pozmarowac kilka razy i wszystko zniknelo oczywiscie bardzi cieniutka warstwe.ale masc ta jest tylko na recepte.od tamtej pory glowkemyje tylko mydelkiem oilatum nie stosuje zadnych szamponow malutka ma 3 mies. i od tamtej pory ciemieniucha sie nie pojawila:)

a co do diety co napisala kolezanka to wcale nie jest tak ze np tego i tego jesc wcale nie wolno.trzeba probowac ja np pije duzo mleka tylko akurat moja mala nie ma skazy.jem czekolade i duzo czekoladowych puddingow,jem czosnek ktory uwielbiam i corcia nie ma zadnych wzdec jem nawet ogrki kiszone i tez nic jej sie nie dzieje.przez pierwsze 2-3 tyg po porodszie uwazalam na ciezkostrawne potrawy ale teraz juz jem wszystko (corcia ma 3mies.) oprocz kapusty grzybow nie jem orzechow.jem ogorki, pomidory, pije herbate z miodem i cytryna i mojej coreczce nic nie dolega.nie dajmy sie zwariowac.po prostu trzeba powoli probowac i oczyiscie obserwowac malenstwo.pozdrawiam

Gość agata1789
również trochę czasu walczyliśmy z ciemieniuchą, aż w końcu jedna z koleżanek, która jest farmaceutką podrzuciła mi sprawy z firmy Baby cap, dzięki niemu szybko rozwiązaliśmy problem, w dodatku bezpowrotnie